$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2,3 lpg zamulone
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2,3 lpg zamulone
Autor Wiadomość
dajmispokoj
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2007|, 2007 10:23   

Struna napisał/a:

stag 300 jest naprawdę bardzo dobrym sterownikiem natomiast te wtryski niebieskie u Ciebie mnie niepokoją, powinieneś mieć żółte.

z tego co wyczytalem w necie zolte, czerwone,niebieskie, czarne, kazde wtryski maja rozna rezystencje - Ohm, jakie sa w przypadku scorpio 2.3 , zolte sa 1 Ohm, czerwone 3 Ohm, niebieskie tez 3 Ohm i czarne 2 Ohm....

nie chce pojechac do gazownika po czym pajac bedzie mi wciskac kity jakies... jeszcze ktos ma jakies pomysly, sugestie, ewentualnie moze wiedziec co siedzi nie tak w mojej instalce?? kalibracja byla robiona 2 krotnie, zawsze przy obrotach okolo 2500 na gazie!

Zauwazylem jedynie ze wtedy potrafily przez moment opasc obroty na 2200, mimo ze reka byla stablina na przepustnicy :-d i po chwili znowu sie zwiekszaly...

[ Dodano: 2007-09-26, 10:26 ]
Struna napisał/a:
a dupa sałata, akurat w KME się robi wstępną kalibrację dokładnei jak kolega napisał, dopiero potem w drogę z laptopem i mapy się zbiera i na ich podstawie się dopiero ustawia gazownie.

u mnie nikt z lapem do auta sie nie ladowal ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Wrz 2007|, 2007 10:27   

dajmispokoj napisał/a:
z tego co wyczytalem w necie zolte, czerwone,niebieskie, czarne, kazde wtryski maja rozna rezystencje - Ohm, jakie sa w przypadku scorpio 2.3 , zolte sa 1 Ohm, czerwone 3 Ohm, niebieskie tez 3 Ohm i czarne 2 Ohm....
rezystancja to jakby mniej istotna kwestia, wazna jest ich szybkośc działania, zółte sa szybkie, wogóle to bym Ci proponował dać MagicJet-y zamiast tych Valteków. Jesli masz interfejs do instalki to zrób screeny ustawień to może coś pomogę. A jak nie to z gliwic nie masz daleko do mnie, dziś jestem w katowicach nawet a interfejsa mam przy sobie to może bym mógł na szybkiego luknąć.

[ Dodano: 2007-09-26, 10:28 ]
dajmispokoj napisał/a:
u mnie nikt z lapem do auta sie nie ladowal ;)
to oznacza, ze gazownicy są partaczami.

dajmispokoj
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2007|, 2007 10:36   

w piatek bede w krakowie, to chetnie bym podjechal po pomoc fachowa :-d :682:

Struna 

Wysłany: |26 Wrz 2007|, 2007 10:39   

ja w piątek też akurat w krakowie więc jakoś się możemy ustawić. Dowiedz się jakiej średnicy masz dysze wstawione.

Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |27 Wrz 2007|, 2007 12:55   

Mam instalacje na tych samych podzespolach (co prawda 2.0 DOHC) i juz dalem sobie spokoj z kalibracjami, ustawieniami itd. Co prawda nie mul jest wielkim u mnie problemem [bo to akurat w DOHCu8V normalne:)))], a spijanie gazu. Pali mi 14 -15 w miescie, w trasie 12 -13 przy naprawde normalnej jezdzie, bez odciec itd. i zaden z idiotow gazownikow ktorzy zakladali instalacje nie potrafi temu zaradzic.

Mialem robiona dwukrotnie mape drogowa, drugi raz ja prowadzilem auto i jezdzilismy z 40 minut. Nic z tego - dalej ta sama historia. Po co mi byl ten gaz, jak skorupka na miekko 9 - 10 litrow Pb w miescie pochlaniala, w trasie wyzej 9 nie wchodzac.

Osmielam sie stwierdzic, ze byle idiota, jakich wielu w zakladach gazomontazu tego nie ustawi, a Ty sie wtopiles jeszcze tak ze masz daleko do zakladu...

Chetnie wiec uslysze ze komus sie wreszcie udalo - trzymam za was kciuki!:)
Ostatnio zmieniony przez Julek |27 Wrz 2007|, 2007 12:56, w całości zmieniany 1 raz  

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2007|, 2007 15:19   

Witam!
Struna napisał/a:
w KME się robi wstępną kalibrację dokładnei jak kolega napisał, dopiero potem w drogę z laptopem i mapy się zbiera
-czy to znaczy ze pod obciazeniem robi sie ostateczne ustawienie? :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 13:04   

Stefan napisał/a:
czy to znaczy ze pod obciazeniem robi sie ostateczne ustawienie?
powinno się zrobić, a jak robią to sam wiesz najlepiej.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 13:14   

Witam! Czyli tak jak pisalem.To co robia w "warsztatach" czesto mnie przeraza. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 13:21   

Stefan napisał/a:
Czyli tak jak pisalem.To co robia w "warsztatach" czesto mnie przeraza.
w tym co ja robiłem to obowiązkowo wyjazd na obwodnicę i strojenie ( przynajmniej mnie w ten sposób potraktowali :) )

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 13:28   

Julek napisał/a:
Pali mi 14 -15 w miescie, w trasie 12 -13 przy naprawde normalnej jezdzie, bez odciec itd.

Dżizus Ejcz Krajst, mi tyle w trasie pali 1 generacja w 2.9 :shock:

Julek 
510 571 845

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 14:10   

Boni napisał/a:
Dżizus Ejcz Krajst, mi tyle w trasie pali 1 generacja w 2.9

Co zrobic, sily juz nie mam do walki z nimi, skoro przekonuja mnie za kazdym razem ze tak wlasnie powinno byc. Swojego czasu bardzo powaznie rozwazalem skorzystanie z ustawy o sprzedazy konsumenckiej i straszenie ich paragrafami, ale odechcialo mi sie biegania po sadach.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 14:29   

Witam!
Julek napisał/a:
Swojego czasu bardzo powaznie rozwazalem skorzystanie z ustawy o sprzedazy konsumenckiej i straszenie ich paragrafami, ale odechcialo mi sie biegania po sadach.
-popelniles do tej pory przynajmniej dwa bledy:nie zapytales kolegow gdzie bezproblemowo mozna taka instalacje zalozyc i pewnie przekonala Cie cena.Teraz zeby z tego wybrnac zapytaj kolegow czy znaja kogos kto to naprawi badz potrafi ustawic. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Julek 
510 571 845

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 14:50   

Stefan napisał/a:
nie zapytales kolegow gdzie bezproblemowo mozna taka instalacje zalozyc i pewnie przekonala Cie cena.Teraz zeby z tego wybrnac zapytaj kolegow czy znaja kogos kto to naprawi badz potrafi ustawic.

Faktycznie cena byla dosyc atrakcyjna, ale instalacje zakladame w warsztacie ktory znalem, bo jezdzilem tam poprzednim autem i ktory cieszy sie niezla opinia w okolicy. Wazne dla mnie bylo rowniez to ze znajduje sie on niedaleko. Niestety o ile ze sierra panowie radzili sobie dobrze, to scorpio ich juz przeroslo.

Obawiam sie, ze samodzielnie probujac regulowac w/w instalacje strace na nia gwarancje. Zreszta tak naprawde to co tu mozna ustawiac? Jest w ogole jakis sens? Jesli auto jest na nizszych ustawieniach dlawi sie, wyzsze powoduja niespalanie gazu. Sadzicie ze jest ktos kto umialby to ustawic, bo moze blad tkwi w instalacji i sposobie jej montazu, a nie ustawieniach... jesli ktos zna miejsce w Warszawie gdzie odpowiedza mi na to pytanie - prosze o pomoc.

Struna 

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 14:56   

Julek, jaką masz dokładnie instalke, jaki sterownik, jakie wtryski jakie dysze ( zakładam że to sekwencja )

Julek 
510 571 845

Wysłany: |28 Wrz 2007|, 2007 17:30   

Struna, w tym watku http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0 opisywalem ta cala poroniona instalacje. Niestety nie mam juz wypiski co jest jakiego producenta, bo musialem homologacje w urzedzie zostawic, pamietam tylko ze powtarzaly sie tam OMVL i AKME, nic innego nie przychodzi mi do glowy - w tamtym watku sa zdjecia, moze one cokolwiek wyjasnia.

Odpowiedz do tematu