$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ZMIANA SKRZYNI BIEGÓW AUTOMATYCZYNEJ NA MANUAL
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZMIANA SKRZYNI BIEGÓW AUTOMATYCZYNEJ NA MANUAL
Autor Wiadomość
xree
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 10:17   ZMIANA SKRZYNI BIEGÓW AUTOMATYCZYNEJ NA MANUAL

Witam jestem w trakcie zmiany skrzyni automatycznej na skrzynie MT75 w scorpio 2.9 24V 93r problem jest z licznikiem ponieważ w automacie był na linkę a w MT75 jest czujnik elektroniczny więc jak to przerobić żeby to działało??? Drugą sprawą jest wiązka kabli z automatu co z nimi zrobić?? Wiem że trzeba której kable zmostkować żeby auto chciało odpalić ale które?? Jak ktoś robił taką przeróbkę i wie jak przerobić elektryke to proszę o pomoc z góry dziękuję oczywiście. Pozdrawiam.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 10:36   

Zanim coś napiszesz czytaj do czego dany dział jest przeznaczony.

Dział "techniczne" dotyczy działa forum i problemów z tym związanych, a nie do problemów z autem. Do problemów z autem jest cały dział "ASO". Na przyszłość zalecam trochę uwagi.

W związku z tym przenoszę do odpowiedniego działu.

xree napisał/a:
Drugą sprawą jest wiązka kabli z automatu co z nimi zrobić?? Wiem że trzeba której kable zmostkować żeby auto chciało odpalić ale które??

Jak użyjesz szukajki to znajdziesz.

xree napisał/a:
Jak ktoś robił taką przeróbkę i wie jak przerobić elektryke to proszę o pomoc z góry dziękuję oczywiście

Robili, robili. wystarczy uzyć szukajki, a znajdziesz co i jak gdzie zmostkować.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

xree
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 15:47   

Działy pomieszałem - ok - niechcący:) Ale szukajki niestety używałem - było napisane to i owo ale konkretnie nic niestety chyba że źle szukałem jeśli się mylę to proszę o sprostowanie opisane głównie były mechaniczne sprawy ale nie elektroniczne. Pozdrawiam.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 21:42   

xree napisał/a:
w automacie był na linkę a w MT75 jest czujnik elektroniczny więc jak to przerobić żeby to działało???
dajesz trybik z wyjściem na linkę i montujesz linkę.

co do kabli od automatu to któreś trzeba zewrzeć żeby auto odpalało ( czujnik położenia selektora )

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 22:06   

Zamiast przekaźnika, w skrzynce jest zworka i to wszystko.

xree
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sie 2007|, 2007 09:10   

A który to ten czujnik?? Jak już będę wiedział który to czujnik to po kablach dojde które trzeba zmostkować.

Struna 

Wysłany: |27 Sie 2007|, 2007 10:24   

w skrzynce jest przekaźnik opisany jako blokada zapłonu czy jakoś tak i to trzeba zmostkować.

xree
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 09:35   

Z której strony skrzyni włożyć ślimaka od licznika?? w miejsce tego czujnika w MT75?? czy jest jakiś inny "otwór" żeby to włożyć i grugie pytanie to koło zamachowe może być od 2.9 12V?? bo jak tak to co należy wsadzić pomiędzy koło zamachowe a wał(silnika)??

Struna 

Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:09   

xree napisał/a:
koło zamachowe może być od 2.9 12V??
może być od 2.9 lub 2.4 12V6
xree napisał/a:
co należy wsadzić pomiędzy koło zamachowe a wał(silnika)
nic, przykładasz zamach do główki wału ( oczywiście na znaki ) i przykręcasz 6-cioma śrubami, jedyne co dajesz to łożysko igiełkowe w głowkę wału żeby wałek sprzęgłowy miał w czym siedzieć.

co do licznika to generalnie w manualach w mk2 jest i linka i prądniczka, linka jest do prędkościomierza a prądniczka do kompa pokładowego i paru innych rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez Struna |28 Sie 2007|, 2007 10:10, w całości zmieniany 1 raz  

xree
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:20   

W skrzyni nie ma gdzie przymocować linki do licznika skrzynia(MT75) a co do koła to jest od 2.9 12V ale nie pasuje tak jak by kołnierz który przylega do wału był za krótki łożysko igielkowe już wbite nie wiem bo w automacie między kołem zamachowym a wałem była wstawiona taka jak by tuleja która dystansowała koło od bloku silnika a znowusz te koło zamachowe z 2.9 12V nie podchodzi roztaw śrub dobry itd... ale nie trytyty tak jak by brakowało coś między kołem a wałem.

Struna 

Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:23   

jak zwalałem skrzynię manualną w 2.4 12V6 i zdejmowałem zamach to nic nie było żadnych dystansów, może masz jakieś koło zamachowe od 2.8 a nie od 2.9, albo jakieś podtoczone.

xree
[Usunięty]

Wysłany: |13 Wrz 2007|, 2007 11:06   

Wszystkie problemy się rozwiązały poza elektyką - gdzie jest umiejscowiony ten przekażnik od automatycznej skrzyni biegów odpowiedzialny za odpalanie silnika, i czy poza czujnikiem wstecznego(w MT75) trzeba coś jeszcze podłączać mam na myśli tą prągniczke w skrzyni mt75 - bo licznik jest na linke. Pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |13 Wrz 2007|, 2007 17:23   

xree napisał/a:
gdzie jest umiejscowiony ten przekażnik od automatycznej skrzyni biegów odpowiedzialny za odpalanie silnika
w skrzynce bezpieczników.
xree napisał/a:
czy poza czujnikiem wstecznego(w MT75) trzeba coś jeszcze podłączać mam na myśli tą prągniczke w skrzyni mt75 - bo licznik jest na linke.
jesli licznik masz na linkę to prądniczki możesz nie podłączyć ale coś dziwne, żebyś miał licznik na linkę w tym roczniku, wtedy były tylko na prądniczkę, dopiero mk2 miało na linkę. Dodatkowo, jeśli masz komp spalania i/lub tempomat to prądniczka jest konieczna bo oba te urządzenia z niej korzystają.

xree
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2007|, 2007 08:54   

A może dokładniej który to przekaźnik?? bo to że w skrzynce bezpieczników to ja wiem:P A co do prądniczki to macie jakieś kolory kabli??

Odpowiedz do tematu