|
ZMIANA SKRZYNI BIEGÓW AUTOMATYCZYNEJ NA MANUAL |
| Autor |
Wiadomość |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 10:17 ZMIANA SKRZYNI BIEGÓW AUTOMATYCZYNEJ NA MANUAL
|
|
|
| Witam jestem w trakcie zmiany skrzyni automatycznej na skrzynie MT75 w scorpio 2.9 24V 93r problem jest z licznikiem ponieważ w automacie był na linkę a w MT75 jest czujnik elektroniczny więc jak to przerobić żeby to działało??? Drugą sprawą jest wiązka kabli z automatu co z nimi zrobić?? Wiem że trzeba której kable zmostkować żeby auto chciało odpalić ale które?? Jak ktoś robił taką przeróbkę i wie jak przerobić elektryke to proszę o pomoc z góry dziękuję oczywiście. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 10:36
|
|
|
Zanim coś napiszesz czytaj do czego dany dział jest przeznaczony.
Dział "techniczne" dotyczy działa forum i problemów z tym związanych, a nie do problemów z autem. Do problemów z autem jest cały dział "ASO". Na przyszłość zalecam trochę uwagi.
W związku z tym przenoszę do odpowiedniego działu.
| xree napisał/a: | | Drugą sprawą jest wiązka kabli z automatu co z nimi zrobić?? Wiem że trzeba której kable zmostkować żeby auto chciało odpalić ale które?? |
Jak użyjesz szukajki to znajdziesz.
| xree napisał/a: | | Jak ktoś robił taką przeróbkę i wie jak przerobić elektryke to proszę o pomoc z góry dziękuję oczywiście |
Robili, robili. wystarczy uzyć szukajki, a znajdziesz co i jak gdzie zmostkować. |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 15:47
|
|
|
| Działy pomieszałem - ok - niechcący:) Ale szukajki niestety używałem - było napisane to i owo ale konkretnie nic niestety chyba że źle szukałem jeśli się mylę to proszę o sprostowanie opisane głównie były mechaniczne sprawy ale nie elektroniczne. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 21:42
|
|
|
| xree napisał/a: | | w automacie był na linkę a w MT75 jest czujnik elektroniczny więc jak to przerobić żeby to działało??? | dajesz trybik z wyjściem na linkę i montujesz linkę.
co do kabli od automatu to któreś trzeba zewrzeć żeby auto odpalało ( czujnik położenia selektora ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |26 Sie 2007|, 2007 22:06
|
|
|
| Zamiast przekaźnika, w skrzynce jest zworka i to wszystko. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2007|, 2007 09:10
|
|
|
| A który to ten czujnik?? Jak już będę wiedział który to czujnik to po kablach dojde które trzeba zmostkować. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Sie 2007|, 2007 10:24
|
|
|
| w skrzynce jest przekaźnik opisany jako blokada zapłonu czy jakoś tak i to trzeba zmostkować. |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 09:35
|
|
|
| Z której strony skrzyni włożyć ślimaka od licznika?? w miejsce tego czujnika w MT75?? czy jest jakiś inny "otwór" żeby to włożyć i grugie pytanie to koło zamachowe może być od 2.9 12V?? bo jak tak to co należy wsadzić pomiędzy koło zamachowe a wał(silnika)?? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:09
|
|
|
| xree napisał/a: | | koło zamachowe może być od 2.9 12V?? | może być od 2.9 lub 2.4 12V6 | xree napisał/a: | | co należy wsadzić pomiędzy koło zamachowe a wał(silnika) | nic, przykładasz zamach do główki wału ( oczywiście na znaki ) i przykręcasz 6-cioma śrubami, jedyne co dajesz to łożysko igiełkowe w głowkę wału żeby wałek sprzęgłowy miał w czym siedzieć.
co do licznika to generalnie w manualach w mk2 jest i linka i prądniczka, linka jest do prędkościomierza a prądniczka do kompa pokładowego i paru innych rzeczy. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |28 Sie 2007|, 2007 10:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:20
|
|
|
| W skrzyni nie ma gdzie przymocować linki do licznika skrzynia(MT75) a co do koła to jest od 2.9 12V ale nie pasuje tak jak by kołnierz który przylega do wału był za krótki łożysko igielkowe już wbite nie wiem bo w automacie między kołem zamachowym a wałem była wstawiona taka jak by tuleja która dystansowała koło od bloku silnika a znowusz te koło zamachowe z 2.9 12V nie podchodzi roztaw śrub dobry itd... ale nie trytyty tak jak by brakowało coś między kołem a wałem. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 10:23
|
|
|
| jak zwalałem skrzynię manualną w 2.4 12V6 i zdejmowałem zamach to nic nie było żadnych dystansów, może masz jakieś koło zamachowe od 2.8 a nie od 2.9, albo jakieś podtoczone. |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Wrz 2007|, 2007 11:06
|
|
|
| Wszystkie problemy się rozwiązały poza elektyką - gdzie jest umiejscowiony ten przekażnik od automatycznej skrzyni biegów odpowiedzialny za odpalanie silnika, i czy poza czujnikiem wstecznego(w MT75) trzeba coś jeszcze podłączać mam na myśli tą prągniczke w skrzyni mt75 - bo licznik jest na linke. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Wrz 2007|, 2007 17:23
|
|
|
| xree napisał/a: | | gdzie jest umiejscowiony ten przekażnik od automatycznej skrzyni biegów odpowiedzialny za odpalanie silnika | w skrzynce bezpieczników. | xree napisał/a: | | czy poza czujnikiem wstecznego(w MT75) trzeba coś jeszcze podłączać mam na myśli tą prągniczke w skrzyni mt75 - bo licznik jest na linke. | jesli licznik masz na linkę to prądniczki możesz nie podłączyć ale coś dziwne, żebyś miał licznik na linkę w tym roczniku, wtedy były tylko na prądniczkę, dopiero mk2 miało na linkę. Dodatkowo, jeśli masz komp spalania i/lub tempomat to prądniczka jest konieczna bo oba te urządzenia z niej korzystają. |
|
|
|
 |
xree [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Wrz 2007|, 2007 08:54
|
|
|
| A może dokładniej który to przekaźnik?? bo to że w skrzynce bezpieczników to ja wiem:P A co do prądniczki to macie jakieś kolory kabli?? |
|
|
|
 |
|
|