$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wymiana nagrzewnicy w wielorybie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana nagrzewnicy w wielorybie
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:24   

Cytat:
i tak w kółko :)
pewnie CPW

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:26   

No właśnie nie wiadomo do końca, komp nie wywala jego błędu, czujnik wyjęty i obadany miernikiem pokazuje dobre wartości ale i tak się skończyło na tym, że poleciał do sklepu kupić nowy - ale jeszcze nie wiem jaki tego efekt, na razie działa :D

Pozdrawiam
Szuler

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:28   

hmm..... jeśli waldasol ma patenta na szybką wymianę nagrzewniczki, to chyba będę musiał odwiedzić wielkopolskę :one:

Struna 

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:40   

Szuler napisał/a:
czujnik wyjęty i obadany miernikiem pokazuje dobre wartości
nooo one tak zazwyczaj mają a jednak robią problemy.

Struna 

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 16:24   

nie no ale to nic nie wiadomo czy ucinane, nie ma co przesądzać kwestii.

fiebik 

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 00:10   

Speedo napisał/a:
daj se siana, jakby mial mi cos uchlastac w aucie to wole miec deske w powietrze wysadzana niz rzezbe w gownie
nom, tylko, że nie ma takiego co by się podjął wywalić deske i wymienić nagrzewniczkę (godnego zaufania, że poskłada na cacy), a jak jest, to zejdzie mu ze dwa dni, a ja nie mam tyle czasu. wiec alternatywa waldasola może jest jednak nie taka zła. jak by zrobił to tak, że wjeżdżam i wyjeżdżam i wszystko działa... sam już nie wiem co robić, a zima coraz bliżej.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 08:08   

wczoraj se dokładnie obejrzałem całą obudowę od nagrzewnicy (została się po dawcy) i śruba mocującą do grodzi jest nad samą nagrzewnicą. Dziś jak znajdę czas to wsadzę łep pod spód w swoim aucie i oblukam, jeśli faktycznie się potwierdzi, że idzie odkręcić tą śrubę to faktycznie można wtedy odgiąć obudowę i wyjąć nagrzewnicę
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 17:32   

No i wymieniłem. Nie było tak źle. Trochę gimnastyki i po sprawie. Człowiek z gumy przydałby się do tego.
Trochę informacji:
Deskę poodkręcałem na tyle aby ją odsunąć. Całkowicie jej nie demontowałem, kabli nie odpinałem. Wszystkie komputery w nogach pasażera trzeba odkręcić - będzie jakieś 9 nakretek. Miałem również obudowę nagrzewnicy do wglądu więc według tego rozbierałem.
Obudowa nagrzewnicy przykręcona jest dwoma nakrętkami do góry. Aby ją odsunąć potrzeba jeszcze odczepić od obudowy przewody nawiewu na nogi które idą na tył oraz przewód nawiewu na środek. jest jeszcze jedna przeszkadzajka od strony kierowcy po prawej stronie przy tunelu jest mocowany taki pręt (wzmocnienie) podtrzymujący górną częśc deski. Będzie to przeszkadzało przy odsunięciu obudowy nagrzewnicy. Wzmocnienie to jest mocowane do podłogi śrubą na klucz 10.
Po tych czynnościach można odsunąć obudowę nagrzewnicy (oczywiście trochę trzeba podwarzyć tu i tam aby wyszła). Odkręcamy dwie śrubki mocujące nagrzewnicę do obudowy i wyciągamy ją na bok.
Nie sądzę aby po odkręceniu samej obudowy bez rozkręcania deski oraz jak pisałem wyżej odczepieniu przewodów nawiewu da się wymienić nagrzewnicę. Raczej będzie trochę ciasno.
Ja zrobiłem to tak jak wyżej opisałem. Zajęło mi to około 9 godzin z przerwami na śniadanko oraz kawkę no i oczywiście sprzątanie samochodu.

Co do wymiany bez rozbierania deski to trzeba by sprawdzić czy jest na tyle wolnego miejsca aby odsunąć obudowę nagrzewnicy. Może przeszkadzać radio. Z odczepieniem dolnych nawiewów nie będzie problemów, górny środkowy może nam sprawić kłopot, dwie śruby mocujące odkręci się bez problemu. Generalnie dużo zależy od tegoo czy będzie miejsce na odsunięcie obudowy - potrzenb gdzieś na oko około 5 cm luzu pomiędzy obudową a deską.
Potrzeba więcej szczegółów to pytajcie lub dzwoncie póki pamiętam i jestem na świeżo po rozbiórce.
Ostatnio zmieniony przez Peterson |29 Cze 2007|, 2007 23:05, w całości zmieniany 1 raz  

fiebik 

Wysłany: |29 Cze 2007|, 2007 16:04   

Peterson napisał/a:
Zajęło mi to około 9 godzin z przerwami na śniadanko oraz kawkę no i otrzywiście sprzątanie samochodu.
to jest jeden z głównych powodów mojego przerażenia. drugi powód opisywałem już wcześniej.
Ostatnio zmieniony przez fiebik |29 Cze 2007|, 2007 16:04, w całości zmieniany 1 raz  

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2007|, 2007 23:32   

Więc ja teraz walczę z tematem w swoim DeOHaCu. Masakra. Odkręciłem tunel, lewy dół deski (żeby odkręcić prawy), prawy dół deski, zdjąłem nawet górę deski - to akurat niepotrzebnie - no i okazało się, że nagrzewnica siedzi w obudowie w taki sposób, że nie da rady jej wyjąć bez zdemontowania obudowy. Odkręciłem dwie nakrętki mocujące obudowę do czegoś u góry, wymontowałem plastikowe nity (od strony gałki zmiany biegów) mocujące obudowę do platików przy tunelu, poodpinałem łączniki nawiewów - wszystkie, nawet całkowicie zdemontowąłem rury do nawiewów bocznych i... ruszac się rusza ale kiszka - nie mogę wyjąć tej obudowy - czy to jest jeszcze do czegoś przymocowane? Wie ktoś? Załamka - parę godzin w plecy i samochód tylko rozbabarny... Hilfe...
Ostatnio zmieniony przez _Mu. |21 Lip 2007|, 2007 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |22 Lip 2007|, 2007 10:21   

tunel srodkowy zeby cofnac calkiem obudowe nagrzewnicy, przyczym najpierw ja troche w dół zeby seszla ze śrób a pozniej do tyłu
http://tinyurl.com/qhaqjsk

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |25 Sie 2007|, 2007 13:04   

Nie tak prosto - obudowa nagrzewnicy jest jeszce przymocowana do tunelu dwoma plastikowymi nitami do elastycznych, plastikowych "uch" położonych po bokach tunelu. Musiałem, po wyjęciu takich dziwnych plastikowych nitów rozczwarzającyh się, odgiąć mocno te "ucha", bo obudowa klinowała sie o nie i nie chciała wyjść. Potem jeszcze tylko trzeba to było odkleić przy tych uchach no i sztuka udała się. Nagrzewnice przepłukałem w obie strony - było w niej sporo szlamu - nie wiem od czego, skoro powiniem pracowac w niej płyn a nie woda. Teraz ciśnienie wylotowe wydaje się nieco niższe od wlotowego - jak podłączan ją do węża od prysznica to woda z niej wypływa szerokim strumieniem, lecz bez takiego impetu jak z prysznica. Dlatego wymieniłem ją na nową.
Co ciekawe zakładanie dolnej częśc deski rozdzielczej zajęło mi znacznie mniej czasu. Mam wrażenie, że teraz wyjęcie nagrzewwnicy z demontarzem deski zajęłoby mi nie więcej niż godzinę. A wcześniej walczyłem z tematem parę dni na raty.

konradq1
[Usunięty]

Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 19:56   

nie tak prosto jest ja wyciagnac, robilem to ze 2 dni na raty ale jak by sie przylozyc to 1 dzien wystarczy, wyciagnalem cala deche na zewnatrz zeby nie przeszkadzala i reszta juz poszla, jak ktos bedzie robil cos takiego to pierwsze radze odkrecic kolumne kierownicy i opuscic ja na doł. o wiele lepiej jest pozniej wszystko wyciagac i skrecac. pozdrawiam...

Odpowiedz do tematu