|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Elektryka - Klimatyzacja - Schemat (są FOTKI) |
| Autor |
Wiadomość |
Cossi86 [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 18:56 Elektryka - Klimatyzacja - Schemat (są FOTKI)
|
|
|
Witam !!
Jako że moja klimatyzacja to rzeźba, znaczy sie wiązka elektryczna jest robiona przez jakiegoś elektryka (nie oryginalna fordowska) potrzebuje schemat podłączenia manualnej klimatyzacji do wielorybka.
I czy może jest możliwość podłączenia oryginalnej wiązki z oczata do oryginalnych wtyczek jeśli takowe sa w moim aucie. Zaznaczam że z fabryki wyjechało bez klimy.
Mam nadzieję że nie jest to takie trudne i nie spale samochodu. |
| Ostatnio zmieniony przez Cossi86 |29 Maj 2007|, 2007 20:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 19:32
|
|
|
nie bardzo wiem co piszesz, każdy wieloryb jest wyposażony standardowo w instalację elektryczną do klimy i nic nie trzeba dokładać ani rzeźbić. po prostu kupujesz manele od klimy i wsadzasz, podłączasz wtyczkę z instalacji do sprężarki, czujnik ciśnienia i DE-ice przekaźnik do wtyczek istniejących w instalacji. wsadzasz dwa przekaźniki, zworę i diodę w odpowiednie gniazda, podmieniasz pokretło wentylatora z opcją klimy na istniejące i wszystko. oczywiście z klimatronikiem jest podobnie z tym że w komplecie maneli masz wiązki które tylko podpinasz.
a schematy moge podesłać na priva |
|
|
|
 |
Cossi86 [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 19:34
|
|
|
No to ja mam chyba coś porąbane. Zaraz cykne fotki będzie wszystko jasne.
Ile powinienem mieć wolnych wtyczek pod maską i gdzie są one rozmieszczone ??
Wiem że jedna idzie do sprężarki, zapewne jest to ta:
To jest zapewne osuszacz który nie wydaje mi sie być oryginalny (wtyczka zapewne też nie jest oryginalna:
wtyczka to ta biała:
Skrzynka z bezpiecznikami mała:
i duża:
 |
| Ostatnio zmieniony przez Cossi86 |29 Maj 2007|, 2007 20:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 07:23
|
|
|
| Cossi86 napisał/a: | | Ile powinienem mieć wolnych wtyczek pod maską i gdzie są one rozmieszczone ?? |
Wtyczki nie koniecznie musisz mieć pod maską, mogą znajdować się pod konsolą. Co oznacza dołożenie nie 20cm kabla a 70.
Twierdzę że nasze samochody są przygotowane na dołożenie tego typu udogodnień i cała elektryka wewnątrz samochodu musi być wyprowadzona, zabawa sprowadza się do znalezienia odpowiedniej wtyczki i wpięcia tam wiązki. |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 14:23
|
|
|
1. podłużnica od strony kierowcy:
-w okolicy MAP-a leży przewód z płaską dwupinową wtyczką do sprężarki
- dolne wzmocnienie przy lampie wtyczka 4-pinowa , tupodłączasz czujnik ciśnienia osuszacza
2. podłużna skrzynka bezpieczników:
- R24 niebieski przekaźnik wsadzasz
- B9 zworę wsadzasz
- F35 bezpiecznik wsadzasz
- otwierasz dolną pokrywę pod skrzynką i tam wśród kabli znajdujesz owalną wtyczkę 2-pinową i zapinasz zworę z diodą lub po prostu mostkujesz
3. panel z pokrętłami
- wymieniasz przełącznik wentylatora na przełącznik z opcją klimy
4. podszybie
-podpinasz DE-ICE przekaźnik do wolnej wtyczki 4-pinowej przy akumulatorze
5. schowek duży
- otwierasz klapkę u góry schowka i wsadzasz żółty przekaźnik w wolne gniazdo po prawej
swoją drogą to niezłą rzeźbę masz, osuszacz ma być oryginalny a nie jakieś gówno |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |