$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Elektryka - Klimatyzacja - Schemat (są FOTKI)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryka - Klimatyzacja - Schemat (są FOTKI)
Autor Wiadomość
Cossi86
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 18:56   Elektryka - Klimatyzacja - Schemat (są FOTKI)

Witam !!
Jako że moja klimatyzacja to rzeźba, znaczy sie wiązka elektryczna jest robiona przez jakiegoś elektryka (nie oryginalna fordowska) potrzebuje schemat podłączenia manualnej klimatyzacji do wielorybka.
I czy może jest możliwość podłączenia oryginalnej wiązki z oczata do oryginalnych wtyczek jeśli takowe sa w moim aucie. Zaznaczam że z fabryki wyjechało bez klimy.

Mam nadzieję że nie jest to takie trudne i nie spale samochodu.
Ostatnio zmieniony przez Cossi86 |29 Maj 2007|, 2007 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 19:32   

nie bardzo wiem co piszesz, każdy wieloryb jest wyposażony standardowo w instalację elektryczną do klimy i nic nie trzeba dokładać ani rzeźbić. po prostu kupujesz manele od klimy i wsadzasz, podłączasz wtyczkę z instalacji do sprężarki, czujnik ciśnienia i DE-ice przekaźnik do wtyczek istniejących w instalacji. wsadzasz dwa przekaźniki, zworę i diodę w odpowiednie gniazda, podmieniasz pokretło wentylatora z opcją klimy na istniejące i wszystko. oczywiście z klimatronikiem jest podobnie z tym że w komplecie maneli masz wiązki które tylko podpinasz.

a schematy moge podesłać na priva

Cossi86
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 19:34   

No to ja mam chyba coś porąbane. Zaraz cykne fotki będzie wszystko jasne.

Ile powinienem mieć wolnych wtyczek pod maską i gdzie są one rozmieszczone ??
Wiem że jedna idzie do sprężarki, zapewne jest to ta:

To jest zapewne osuszacz który nie wydaje mi sie być oryginalny (wtyczka zapewne też nie jest oryginalna:

wtyczka to ta biała:

Skrzynka z bezpiecznikami mała:

i duża:
Ostatnio zmieniony przez Cossi86 |29 Maj 2007|, 2007 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 07:23   

Cossi86 napisał/a:
Ile powinienem mieć wolnych wtyczek pod maską i gdzie są one rozmieszczone ??

Wtyczki nie koniecznie musisz mieć pod maską, mogą znajdować się pod konsolą. Co oznacza dołożenie nie 20cm kabla a 70.
Twierdzę że nasze samochody są przygotowane na dołożenie tego typu udogodnień i cała elektryka wewnątrz samochodu musi być wyprowadzona, zabawa sprowadza się do znalezienia odpowiedniej wtyczki i wpięcia tam wiązki.

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 14:23   

1. podłużnica od strony kierowcy:
-w okolicy MAP-a leży przewód z płaską dwupinową wtyczką do sprężarki
- dolne wzmocnienie przy lampie wtyczka 4-pinowa , tupodłączasz czujnik ciśnienia osuszacza

2. podłużna skrzynka bezpieczników:
- R24 niebieski przekaźnik wsadzasz
- B9 zworę wsadzasz
- F35 bezpiecznik wsadzasz
- otwierasz dolną pokrywę pod skrzynką i tam wśród kabli znajdujesz owalną wtyczkę 2-pinową i zapinasz zworę z diodą lub po prostu mostkujesz

3. panel z pokrętłami
- wymieniasz przełącznik wentylatora na przełącznik z opcją klimy

4. podszybie
-podpinasz DE-ICE przekaźnik do wolnej wtyczki 4-pinowej przy akumulatorze

5. schowek duży

- otwierasz klapkę u góry schowka i wsadzasz żółty przekaźnik w wolne gniazdo po prawej

swoją drogą to niezłą rzeźbę masz, osuszacz ma być oryginalny a nie jakieś gówno

Odpowiedz do tematu