|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
2,9 lpg |
| Autor |
Wiadomość |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 12:38
|
|
|
| czyli twoje piski, że cossie słabo idzie dołem to slit??? |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 12:46
|
|
|
| a moze by trzeba juz zamontowac Slit A? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 15:38
|
|
|
| maup napisał/a: | | czyli twoje piski, że cossie słabo idzie dołem to slit??? | nie, to że kosiarka idzie dołem słabo to akurat nawet na benie czuć, a to że slit chyba nie wyrabia to odczyt ze sterownika Bingo, bo się w końcu podłączyłem do interfejsu i se poregulowałem conieco |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 16:11
|
|
|
| maup, miales w rece slit A? bo na zdjeciu mialem wrazenie ze sie zweza ku gorze wzlgedem calkiem prostej rurki w "D" |
|
|
|
 |
NAZGULES [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 21:14
|
|
|
hej panowie to może teraz mi cosik poradzicie wymieniłem miksery na takie jak powiny być troche lepiej gaz wyciąga ale dalej bez zwezenia w filtrze nie jedzie na gazie nawet krokowca dzisiaj wywaliłłem troszeczke lepiej ale dalej nie to podejżewam parownice co wy na to??? |
|
|
|
 |
maup
FST 008

|
Wysłany: |14 Maj 2007|, 2007 22:55
|
|
|
| marcys napisał/a: | | maup, miales w rece slit A? bo na zdjeciu mialem wrazenie ze sie zweza ku gorze wzlgedem calkiem prostej rurki w "D" |
a jak się może gwizdek zwężać ku górze, jak to jest jednocześnie prowadnica przegrody???
A nie miałem, miałem C |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 08:42
|
|
|
| no wiec chce sie upewnic bo na zdjeciu cos dziwnie to wygladało |
|
|
|
 |
maup
FST 008

|
Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 09:12
|
|
|
| marcys napisał/a: | | bo na zdjeciu cos dziwnie to wygladało |
tak tojest z optyką w tanich fotoaparatach |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 09:59
|
|
|
| NAZGULES napisał/a: | podejżewam parownice co wy na to??? | parownica to pewnie wg. Ciebie reduktor, więc dobrze podejrzewasz. |
|
|
|
 |
NAZGULES [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:08
|
|
|
| struna jak ci sie zachowywał 2,9 v12 z tym filtrem stożkowym głosno gadał pod maską? |
|
|
|
 |
bienias [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:31
|
|
|
| NAZGULES napisał/a: | | struna jak ci sie zachowywał 2,9 v12 z tym filtrem stożkowym głosno gadał pod maską? |
- zakładanie stozka pod maskę bez odpowiedniego dolotu zimnego powietrza PORAŻKA to pierwsze
- nieodciążenie wydechu (mówię o przelotowym dobranym pod auto) przy założeniu stożka to drugie
- założenie stożka i nieodciązenie wydechu lub na odwrót przelotówka i stanadrd filtr - mierne efekty
- nie powinno być dużo głośniej przy założeniu samego stożka lub jeśli już to więcej "gadania" pod machą jak efektu
JEDNA ZASADA - odciążasz dolot, zrób to samo z wydechem i na odwrót
pozdro |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Maj 2007|, 2007 13:40
|
|
|
| Cytat: | | struna jak ci sie zachowywał 2,9 v12 z tym filtrem stożkowym głosno gadał pod maską? | jak wdepniesz to ryczy spod machy dość konkretnie ( ale dźwięk fajny, jednak na dłuższa metę uciążliwy ) | bienias napisał/a: | JEDNA ZASADA - odciążasz dolot, zrób to samo z wydechem i na odwrót | tutaj to akurat kolega zbytnio generalizuje, w większości przypadków fabryczny wydech bezproblemowo jest w stanie wydmuchać więcej niż przy fabrycznym dolocie, a co do braku zimnego powietrza to święta prawda. Generalnie to ja bym polecał sportowy wkład filtra zamiast seryjnego - przede wszystkim nie ingerujemy w pojemność dolotu a to bardzo ważna sprawa i ktoś kiedyś musiał to policzyć, założenie stożka ot tak sobie byle gdzie żeby tylko wszedł pod maskę to się totalnie mija z celem. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2007|, 2007 13:44
|
|
|
| Jurek a dorwales gdzies jakis wklad w sensownych pieniadzach? |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |17 Maj 2007|, 2007 13:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Maj 2007|, 2007 13:47
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Jurek a dorwales gdzies jakis wklad w sensownych pieniadzach? | kosiara ma inny i niestety jest dosyć drogi, z drugiej strony to inwestycja na lata więc się powinna zwrócić. No ale to jakieś 300 zeta do kosiary, więc założyłem zwykły motorcraft |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |17 Maj 2007|, 2007 13:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bienias [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Maj 2007|, 2007 20:38
|
|
|
| Struna napisał/a: | | utaj to akurat kolega zbytnio generalizuje, w większości przypadków fabryczny wydech bezproblemowo jest w stanie wydmuchać więcej niż przy fabrycznym dolocie |
nie powiedziałbym ... w omedze 2.5V6 tak wytargałem koćowy tłumik z obejm
| Struna napisał/a: | | a co do braku zimnego powietrza to święta prawda |
nom jak ktoś ma pojęcie o co chodzi ale "cytnę" ku potomności...
"Błędnym posunięciem jest montaż filtra bezpośrednio na kolektorze dolotowym. Gorące powietrze znajdujące się w komorze silnika zostaje bezpośrednio zasysane przez silnik, a według znanych praw fizyki, gorące powietrze ma mniejszą gęstość od zimnego, więc w tej samej objętości mieści się mniej cząsteczek tlenu tak potrzebnego do prawidłowego przebiegu procesu spalania. W przypadku niepoprawnego montażu stożkowego filtra powietrza może dojść do drastycznego spadku osiągów. Często wartości sięgają 10% wartości mocy i momentu obrotowego"
odnośnie zaś tuningu... tak zepsułem na początku swojego ukochanego Forda Probe 2.0 16v - załozyłem strumienicę i wydech przelotowy z nierdzewki K&M... brzmienie mega ale więcej ryku niż pożytku dopiero po ściągnięciu z USA za "jedyne" 100$ kompletnego układu dolotowego tj. powerrury i stożka (oczywiście ze wszystkimi obejmami, śrubkami i innymi dupsami potrzebymi do montażu) wiedziałem że ta bryczka leci konkretnie.
Jednakże... trasy nad morze z Opola nie polecam 3 razy probkiem na wczasach... łeb jak baniak fajna sprawa dla kogoś kto tylko szaleje na mieście i na krótkie trasy.
do Struny - po założeniu z powrotem oryginalnego wydechu do Probe i zostawieniu stożka niestety musiałem przeprosić oryginalny dolot powietrza.
pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |