$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Bulgoczący zbiorniczek z płynem wspomagania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bulgoczący zbiorniczek z płynem wspomagania
Autor Wiadomość
MadLuck
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 10:03   Bulgoczący zbiorniczek z płynem wspomagania

Zauważyłem wczoraj że podczas pracy silnika, w zbiorniczku od wspomagania kierownicy płyn bardzo buzuje. Czy to normalne czy coś sie psuje?
Wspomagania działa normalnie. Nie zauwazyłem żeby coś było nie tak.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 12:28   

Stan oleju w normie? Kiedy olej był wymieniany?
Jeśli wspomaganie działa i nie wydaje "dziwnych" dzwięków to ja bym sprawę zostawił jak jest :)

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 12:49   

Normalnie.

MadLuck
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 13:55   

Płyn jest, ale nie wiem kiedy był wymieniany. Za mojej kadencji tj 2,5 roku nie był.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 15:14   

to wymiana mu nie zaszkodzi nawet taka na szybko czyli odessac wszystko co sie da ze zbiornika i wlac nowy. jak sie zrobi czarny po 3 dniach to najwyzej powtorka. chyba,ze chcesz sie bawic w rozkrecania i plukania denaturatem itp no to tez mozna ale wiecej czasu i plynu zejdzie :)

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 18:21   

MadLuck napisał/a:
Zauważyłem wczoraj że podczas pracy silnika, w zbiorniczku od wspomagania kierownicy płyn bardzo buzuje.
Mam to samo ,to chyba norma bo przez 3 lata nic sie nie skopało :) .
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 18:43   

Bulgotanie to norma- nic zlego sie nie dzieje. Jesli chodzi o wymiane to jesli wszystko jest OK ze wspomaganiem to nie ruszaj bo zepsujesz tak samo jak odsysanie i dolewanie swiezego plynu. Stary plyn zostawil osady ktore uszczelniaja maglownice, pompe. Jak wlajesz nowy to moze wyplukac osady i rozszczelnisz uklad a wtedy zacznie sie zabawa.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 19:29   

ja u siebie wylalem smole z wspomagania a pozniej wlalem dextrona III i nic mi nie bylo podobnie jak innym na forum wiec ja wymiane polecam bo pompa i wspomaganie pracujace na starym oleju dlugo chodzic nie musi :) wiec i tak zle i tak zle

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 19:41   

Bulgotanie normalne. A jako ciekawostkę dodam, że u mnie po zdjęciu koreczka zawsze przestawało :)

A i bez koreczka można jeździć - jak to Tritan często robi - korek u niego wszędzie tylko nie na zbiorniczku, ostatnio go z kolektora wyciągałem.

Pershing napisał/a:
Jesli chodzi o wymiane to jesli wszystko jest OK ze wspomaganiem to nie ruszaj

No nie bałdzo, jak już płyn czarny i gęsty to i wspomaganie gorsze i tak jak 3mk napisał długo chodzić nie musi.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 21:03   

mmmk napisał/a:
u siebie wylalem smole z wspomagania a pozniej wlalem dextrona III i nic mi nie bylo

Znaczy sie ze masz magiel w dobrym stanie. W samochodach z naszych rocznikow to loteria. Z reszta ta sama zasada tyczy sie oleju silnikowego. Wylatany silnik zalany rzadkim olejem bedzie broczyl olejem wszystkimi uszczelkami - gestszy bedzie OK, ale kazdy robi jak uwaza :)

Sancho
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 08:02   

Bulgotaniem sie wogule nie przejmuj jak płyn nie jest mocno brudny( to mona wymienic) no chyba ze masz za duzo pieniedzy to poprostu wymnien:), to wcale nic nie ruszaj no najwyzej pilnuj na przyszośc wycieków co by pompy nie zatrzeć:P,generalnie trzymaj stan i jazda :690:

MadLuck
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 20:04   

Żeby nie zaczynać nowego wątku.
Szpece z forum :) poradzili że w związku z problemami jazdy na benzynce pewnie zabrudzone są wryskiwacze. Dzisiaj zabrałem sie za zerknięcie co i jak. Odkręciłem dwie śruby mocujące listwe wtryskiwaczy , odkręciłem ten wężyk na końcu listwy , odpiołem kostki i kurde nadal trzyma. Domyślam się ze pewnie jakieś podkładki wokół wtryskiwaczy się zapkieły i trzymaja . Nie da się wysunąć listwy.
Powiedzcie mi czy mam użyć brutalnej siły i wyciągnąc po prostu, czy też coś jeszcze powinienem odłączyć ewentualnie odkręcić. I napiszcie czy obejdzie się bez demontażu tego chyba kolektora EFI tzn czy wyjmie się listwę bez demontażu kolektora.
Poprawcie mnie jeżeli sie mylę z tym kolektorem :)

[ Dodano: 2007-05-05, 22:01 ]
A jednak bez rozpoczęcia nowego wątku się nie obędzie bo odpowiedzi nie uzyskam tak :)

Marek B.
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:14   

Witam
Ja mam podobne objawy, płyn w zbiorniczku " buzuje" :lol: przy skręcaniu kół słyszę ze wspomaganie jęczy. czy winą może być słabo naciągnięty pasek ??

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:41   

wedlug mnie jeczy bo plyn nie jest najlepszej jakosci. mi po wymianie nic nie jeczy przez... gora pol roku...

Marek B.
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:54   

No to lecę do sklepu kupuję płyn i wymieniam, się zobaczy jak będzie :)

Odpowiedz do tematu