|
Bulgoczący zbiorniczek z płynem wspomagania |
| Autor |
Wiadomość |
MadLuck [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 10:03 Bulgoczący zbiorniczek z płynem wspomagania
|
|
|
Zauważyłem wczoraj że podczas pracy silnika, w zbiorniczku od wspomagania kierownicy płyn bardzo buzuje. Czy to normalne czy coś sie psuje?
Wspomagania działa normalnie. Nie zauwazyłem żeby coś było nie tak. |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 12:28
|
|
|
Stan oleju w normie? Kiedy olej był wymieniany?
Jeśli wspomaganie działa i nie wydaje "dziwnych" dzwięków to ja bym sprawę zostawił jak jest |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 12:49
|
|
|
| Normalnie. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
MadLuck [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 13:55
|
|
|
| Płyn jest, ale nie wiem kiedy był wymieniany. Za mojej kadencji tj 2,5 roku nie był. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 15:14
|
|
|
to wymiana mu nie zaszkodzi nawet taka na szybko czyli odessac wszystko co sie da ze zbiornika i wlac nowy. jak sie zrobi czarny po 3 dniach to najwyzej powtorka. chyba,ze chcesz sie bawic w rozkrecania i plukania denaturatem itp no to tez mozna ale wiecej czasu i plynu zejdzie |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 18:21
|
|
|
| MadLuck napisał/a: | | Zauważyłem wczoraj że podczas pracy silnika, w zbiorniczku od wspomagania kierownicy płyn bardzo buzuje. | Mam to samo ,to chyba norma bo przez 3 lata nic sie nie skopało . |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 18:43
|
|
|
| Bulgotanie to norma- nic zlego sie nie dzieje. Jesli chodzi o wymiane to jesli wszystko jest OK ze wspomaganiem to nie ruszaj bo zepsujesz tak samo jak odsysanie i dolewanie swiezego plynu. Stary plyn zostawil osady ktore uszczelniaja maglownice, pompe. Jak wlajesz nowy to moze wyplukac osady i rozszczelnisz uklad a wtedy zacznie sie zabawa. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 19:29
|
|
|
ja u siebie wylalem smole z wspomagania a pozniej wlalem dextrona III i nic mi nie bylo podobnie jak innym na forum wiec ja wymiane polecam bo pompa i wspomaganie pracujace na starym oleju dlugo chodzic nie musi wiec i tak zle i tak zle |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 19:41
|
|
|
Bulgotanie normalne. A jako ciekawostkę dodam, że u mnie po zdjęciu koreczka zawsze przestawało
A i bez koreczka można jeździć - jak to Tritan często robi - korek u niego wszędzie tylko nie na zbiorniczku, ostatnio go z kolektora wyciągałem.
| Pershing napisał/a: | | Jesli chodzi o wymiane to jesli wszystko jest OK ze wspomaganiem to nie ruszaj |
No nie bałdzo, jak już płyn czarny i gęsty to i wspomaganie gorsze i tak jak 3mk napisał długo chodzić nie musi. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |3 Maj 2007|, 2007 21:03
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | u siebie wylalem smole z wspomagania a pozniej wlalem dextrona III i nic mi nie bylo |
Znaczy sie ze masz magiel w dobrym stanie. W samochodach z naszych rocznikow to loteria. Z reszta ta sama zasada tyczy sie oleju silnikowego. Wylatany silnik zalany rzadkim olejem bedzie broczyl olejem wszystkimi uszczelkami - gestszy bedzie OK, ale kazdy robi jak uwaza |
|
|
|
 |
Sancho [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 08:02
|
|
|
Bulgotaniem sie wogule nie przejmuj jak płyn nie jest mocno brudny( to mona wymienic) no chyba ze masz za duzo pieniedzy to poprostu wymnien:), to wcale nic nie ruszaj no najwyzej pilnuj na przyszośc wycieków co by pompy nie zatrzeć:P,generalnie trzymaj stan i jazda |
|
|
|
 |
MadLuck [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 20:04
|
|
|
Żeby nie zaczynać nowego wątku.
Szpece z forum poradzili że w związku z problemami jazdy na benzynce pewnie zabrudzone są wryskiwacze. Dzisiaj zabrałem sie za zerknięcie co i jak. Odkręciłem dwie śruby mocujące listwe wtryskiwaczy , odkręciłem ten wężyk na końcu listwy , odpiołem kostki i kurde nadal trzyma. Domyślam się ze pewnie jakieś podkładki wokół wtryskiwaczy się zapkieły i trzymaja . Nie da się wysunąć listwy.
Powiedzcie mi czy mam użyć brutalnej siły i wyciągnąc po prostu, czy też coś jeszcze powinienem odłączyć ewentualnie odkręcić. I napiszcie czy obejdzie się bez demontażu tego chyba kolektora EFI tzn czy wyjmie się listwę bez demontażu kolektora.
Poprawcie mnie jeżeli sie mylę z tym kolektorem
[ Dodano: 2007-05-05, 22:01 ]
A jednak bez rozpoczęcia nowego wątku się nie obędzie bo odpowiedzi nie uzyskam tak |
|
|
|
 |
Marek B. [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:14
|
|
|
Witam
Ja mam podobne objawy, płyn w zbiorniczku " buzuje" przy skręcaniu kół słyszę ze wspomaganie jęczy. czy winą może być słabo naciągnięty pasek ?? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:41
|
|
|
| wedlug mnie jeczy bo plyn nie jest najlepszej jakosci. mi po wymianie nic nie jeczy przez... gora pol roku... |
|
|
|
 |
Marek B. [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:54
|
|
|
No to lecę do sklepu kupuję płyn i wymieniam, się zobaczy jak będzie |
|