|
Wałek rozrządu |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Mar 2005|, 2005 16:56
|
|
|
| Jak chodzi dobrze to olej spray. Obroty jak trzyma równo i nie swiruje to znaczy że raczej nie łyka nic co mu przeszkadza. A po takim remoncie powinien długo i bezawaryjnie śmigać. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 15:10 Łeb urywa!!!
|
|
|
Najpierw hydraulika w OHC a potem "głowicy zwałka do wymiany wałka"...zmień warsztat. Jeśli twój motorek pochodzi z czasów gdy nie utwardzano gniazd zaworowych (a jest to wysoce prawdopodobne) i zamierzasz pomykać na LPG, to musisz liczyć się z regulacją zaworów co 5-10 tys.km (w zależności od stylu jazdy, klasy instalacji LPG oraz jej poprawnej-lub nie-regulacji)...ergo: poszukaj warsztatu gdzie nie naciąga się klienta. Powinieneś też zwrócić uwagę na magistralę olejową smarującą krzywki wałka. To taka rurka z otworkami, biegnąca wzdłuż klawiatury...często pęka od wibracji (szczególnie na gazie) i twoje nowiutkie krzywki są niedosmarowane...a poza tym życzę miłej eksploatacji jednego z najlepszych aut produkowanych seryjnie od czasów Forda T. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 15:13
|
|
|
| Zdaje się, że te modele już miały KAT a więc tylko bena bezołowiowa - ergo - utwardzone gniazda i no problem z gazem. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 16:26
|
|
|
| Na wsiaki słuczaj sprawdź czy końcówka numeru nadwozia pokrywa się z numerem silnika. Jeśli tak - i auto ma kat - to znaczy, że masz oryginalny motor w aucie. Jeśli nie, to nie wiadomo co to za motor, może być np. od gaźnikowej Ścierki albo Skorupiaka a wtedy gniezda uciekają na gazie o wiele szybciej. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 16:55
|
|
|
| no oki - ale założenie jest że to silnik od skorupki fabryczny. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 17:52
|
|
|
Struna, ile pije twa skorupa? Wachy- ma się rozumieć!!!
a/ na trasie z jajkiem pod butem przy 100 km/h (moja 10-11)
b/ w mieście bez szaleństw gdy nie stygnie (moja 15-18)
c/ w mieście full load (moja 25) |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 14 Lut 2005 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 20:09
|
|
|
Witam
Warsztat już zmieniłem i do tego dupka już nigdy nie pojadę. Jeżeli chodzi o silnik to jest oryginalny bo zgadzają się ostatnie cyfry i jest z katem, ale już niedługo, właśnie jutro wstawiam do niego strumienicę. Wyczytałem gdzieś na forum pisane zresztą przez Strunę, że powodem falowania może być zepsuty kat, a poza tym on naprawdę kwalifikuje się do wycięcia bo rozwalił się juz w środku i brzęczy, wyczułem też, ze czasami nie ma mocy dochodzi do ok 3500 obrotów i dalej go muli, do piero jak mu dam przygazówkę to odtyka się i wtedy idzie normalnie. Mam pytanko do Was czy po tym zabiegu muszę jechać na regulację spalin czy coś w tym stylu?
Pozdrawiam |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 01:55
|
|
|
| EFI to przeciez juz wtrysk, i nic sie tam nie reguluje, falowanie obrotow, to soonda i TPS przede wszytkim, silniki w scorpio, juz te gaznikowe OHC miały utwardzane gniazda (mialem OHC jezdzacego na bezpołowiowej benzynie, z katem) |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 08:12
|
|
|
... miałem w 95r. Scorupiaka `86 2,0 OHC na karburatorze z drugim (lub kolejnym silnikiem) i jeżdżąc na LPG zaworki niedomykały już po ok. 5 tys.km a po 80 trza było szlifować klawikord...ale do rzeczy...nie polecam wycinać kata (chyba, że jesteś w desperacji połączonej z brakiem sałaty). Nowy, metalowy, solidny i sprawdzony kat można nabyć w drodze kupna za ok. 4 paczki, jeśli natomiast upierasz się przy strumienicy to musiałbym nadużyć netetykiety i genernąć posta na 2 X A4. Nie, nie - nie mówię NIE dla strumienicy wydechowej, ale pod kilkoma warunkami (Jeśli oczywiście zależy ci na trwałości silnika no i przyroście momentu obrotowego [na przyrost mocy nie licz]) |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 12:09
|
|
|
zgadza sie przy gazowni moze sie nie domykac po pewnym przebiegu. po prostu luz na wydechowych sie robi troche wiekszy niz norma przewiduje i jest spokoj w temacie
w zeszlym roku zrzucalem glowice w powodu walka rozrzadu do wymiany (100 kkm bez regulacji za poprzedniego wlasciciela) gniazda zaworow byly w bardzo dobrym stanie z glowica nie bylo co robic. silnik orginalny, remontu nie widzial. Nie mam fabrycznie ani sondy ani kata. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 12:22
|
|
|
Z tym kat-em metalowym to lipa - pojeździsz pół roku i się rozsypie - wypierdziel kat i wstaw strumienicę albo zwykła rurę - ale jeśli strumienica to nie w miejsce kat-a a dużo dużo dalej bo Ci zawory przypali i uszczelkę wydmucha.
Co do spalania to nie jeżdżę na benie więc nie ma pojęcia ile pali ale 25 l w zyciu mi gazu nie spalił - max 18l przy extrealnej jeździe i max obrotach. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 15:57
|
|
|
Metalowy kat o zwiększonym przepływie (pochodzący od solidnego producenta), stosuje się jako element tuningu i nic mi nie wiadomo aby się rozsypywały (a chłopaki troszku je testują na KJS-ach albo na wyścigach ulicznych). Jeśli jednak zdecydujesz się usunąć kata, to Struna ma rację co do zwykłej rury. Na 100% zadziała i na 100% nie zepsuje ci motorka co jednak nie zwalnia cię z patrzenia na ręce spawaczowi (ci goście potrafią zapsuć wszystko). Ze strumienicą natomiast jest więcej zabawy (no, chyba, że urodziłeś się w czepku i w niedzielę) . |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 15:59
|
|
|
| no ale dobry metalowy kat to juz tez konkretny wydatek - ja mówię o tych z półki do 400 pln. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Mar 2005|, 2005 09:01
|
|
|
Mam pewne układy w jednej z I ligowych firm tuningowych i jeśli mnie pamięć nie myli to mogę mieć profi kat metal za 4 paczki. Pewnie niedługo się do chłopaków wybiorę więc mogę to zweryfikować.
...a tak w ogóle to miłych i zdrowych Świąt wszystkim forumowiczom....czyli wesołego jajka i długiej kiełbaski, no i żeby wasze dziewczyny bez żenady pocałowały was przy jajkach |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Mar 2005|, 2005 23:19
|
|
|