$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wałek rozrządu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wałek rozrządu
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Mar 2005|, 2005 16:56   

Jak chodzi dobrze to olej spray. Obroty jak trzyma równo i nie swiruje to znaczy że raczej nie łyka nic co mu przeszkadza. A po takim remoncie powinien długo i bezawaryjnie śmigać.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 15:10   Łeb urywa!!!

Najpierw hydraulika w OHC a potem "głowicy zwałka do wymiany wałka"...zmień warsztat. Jeśli twój motorek pochodzi z czasów gdy nie utwardzano gniazd zaworowych (a jest to wysoce prawdopodobne) i zamierzasz pomykać na LPG, to musisz liczyć się z regulacją zaworów co 5-10 tys.km (w zależności od stylu jazdy, klasy instalacji LPG oraz jej poprawnej-lub nie-regulacji)...ergo: poszukaj warsztatu gdzie nie naciąga się klienta. Powinieneś też zwrócić uwagę na magistralę olejową smarującą krzywki wałka. To taka rurka z otworkami, biegnąca wzdłuż klawiatury...często pęka od wibracji (szczególnie na gazie) i twoje nowiutkie krzywki są niedosmarowane...a poza tym życzę miłej eksploatacji jednego z najlepszych aut produkowanych seryjnie od czasów Forda T. :D

Struna 

Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 15:13   

Zdaje się, że te modele już miały KAT a więc tylko bena bezołowiowa - ergo - utwardzone gniazda i no problem z gazem.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 16:26   

Na wsiaki słuczaj sprawdź czy końcówka numeru nadwozia pokrywa się z numerem silnika. Jeśli tak - i auto ma kat - to znaczy, że masz oryginalny motor w aucie. Jeśli nie, to nie wiadomo co to za motor, może być np. od gaźnikowej Ścierki albo Skorupiaka a wtedy gniezda uciekają na gazie o wiele szybciej.

Struna 

Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 16:55   

no oki - ale założenie jest że to silnik od skorupki fabryczny.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 17:52   

Struna, ile pije twa skorupa? Wachy- ma się rozumieć!!!
a/ na trasie z jajkiem pod butem przy 100 km/h (moja 10-11)
b/ w mieście bez szaleństw gdy nie stygnie (moja 15-18)
c/ w mieście full load (moja 25)

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |24 Mar 2005|, 2005 20:09   

Witam
Warsztat już zmieniłem i do tego dupka już nigdy nie pojadę. Jeżeli chodzi o silnik to jest oryginalny bo zgadzają się ostatnie cyfry i jest z katem, ale już niedługo, właśnie jutro wstawiam do niego strumienicę. Wyczytałem gdzieś na forum pisane zresztą przez Strunę, że powodem falowania może być zepsuty kat, a poza tym on naprawdę kwalifikuje się do wycięcia bo rozwalił się juz w środku i brzęczy, wyczułem też, ze czasami nie ma mocy dochodzi do ok 3500 obrotów i dalej go muli, do piero jak mu dam przygazówkę to odtyka się i wtedy idzie normalnie. Mam pytanko do Was czy po tym zabiegu muszę jechać na regulację spalin czy coś w tym stylu?
Pozdrawiam
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 01:55   

EFI to przeciez juz wtrysk, i nic sie tam nie reguluje, falowanie obrotow, to soonda i TPS przede wszytkim, silniki w scorpio, juz te gaznikowe OHC miały utwardzane gniazda (mialem OHC jezdzacego na bezpołowiowej benzynie, z katem)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 08:12   

... miałem w 95r. Scorupiaka `86 2,0 OHC na karburatorze z drugim (lub kolejnym silnikiem) i jeżdżąc na LPG zaworki niedomykały już po ok. 5 tys.km a po 80 trza było szlifować klawikord...ale do rzeczy...nie polecam wycinać kata (chyba, że jesteś w desperacji połączonej z brakiem sałaty). Nowy, metalowy, solidny i sprawdzony kat można nabyć w drodze kupna za ok. 4 paczki, jeśli natomiast upierasz się przy strumienicy to musiałbym nadużyć netetykiety i genernąć posta na 2 X A4. Nie, nie - nie mówię NIE dla strumienicy wydechowej, ale pod kilkoma warunkami (Jeśli oczywiście zależy ci na trwałości silnika no i przyroście momentu obrotowego [na przyrost mocy nie licz]) :)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 12:09   

zgadza sie przy gazowni moze sie nie domykac po pewnym przebiegu. po prostu luz na wydechowych sie robi troche wiekszy niz norma przewiduje i jest spokoj w temacie

w zeszlym roku zrzucalem glowice w powodu walka rozrzadu do wymiany (100 kkm bez regulacji za poprzedniego wlasciciela) gniazda zaworow byly w bardzo dobrym stanie z glowica nie bylo co robic. silnik orginalny, remontu nie widzial. Nie mam fabrycznie ani sondy ani kata.

Struna 

Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 12:22   

Z tym kat-em metalowym to lipa - pojeździsz pół roku i się rozsypie - wypierdziel kat i wstaw strumienicę albo zwykła rurę - ale jeśli strumienica to nie w miejsce kat-a a dużo dużo dalej bo Ci zawory przypali i uszczelkę wydmucha.

Co do spalania to nie jeżdżę na benie więc nie ma pojęcia ile pali ale 25 l w zyciu mi gazu nie spalił - max 18l przy extrealnej jeździe i max obrotach.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 15:57   

Metalowy kat o zwiększonym przepływie (pochodzący od solidnego producenta), stosuje się jako element tuningu i nic mi nie wiadomo aby się rozsypywały (a chłopaki troszku je testują na KJS-ach albo na wyścigach ulicznych). Jeśli jednak zdecydujesz się usunąć kata, to Struna ma rację co do zwykłej rury. Na 100% zadziała i na 100% nie zepsuje ci motorka co jednak nie zwalnia cię z patrzenia na ręce spawaczowi (ci goście potrafią zapsuć wszystko). Ze strumienicą natomiast jest więcej zabawy (no, chyba, że urodziłeś się w czepku i w niedzielę) 8) .

Struna 

Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 15:59   

no ale dobry metalowy kat to juz tez konkretny wydatek - ja mówię o tych z półki do 400 pln.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Mar 2005|, 2005 09:01   

Mam pewne układy w jednej z I ligowych firm tuningowych i jeśli mnie pamięć nie myli to mogę mieć profi kat metal za 4 paczki. Pewnie niedługo się do chłopaków wybiorę więc mogę to zweryfikować.
...a tak w ogóle to miłych i zdrowych Świąt wszystkim forumowiczom....czyli wesołego jajka i długiej kiełbaski, no i żeby wasze dziewczyny bez żenady pocałowały was przy jajkach :D

Struna 

Wysłany: |26 Mar 2005|, 2005 23:19   

:D :D:D hahaha :) a w zasadzie to po co ten kat :) moc tylko obniża :)

Odpowiedz do tematu