|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Chyba sprzęgło. |
| Autor |
Wiadomość |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 16:06
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | Jeszcze sworzeń wahacza, niwo, blacharka to chyba wolę się rozstać z fordami. | Rozsadek by nakazywal. Obys nie trafil na jeszcze lepszy egzemplarz. | zztop2 napisał/a: | | jak to fachowo zrobić , czy to moze inny blad w sztuce ???? | A nietrafiony olej nie moze dawac takich objawow? |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 17:29
|
|
|
| Gruber napisał/a: | | Rozsadek by nakazywal. Obys nie trafil na jeszcze lepszy egzemplarz. |
Jest na to rada: VW, AUDI, Mercedes....
[ Dodano: 2007-04-19, 17:33 ]
| Tlukas napisał/a: | | jest prawie identyczne jak w Mondeo |
Może pamiętasz w którym Mondeło? |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 22:19
|
|
|
| zztop2 napisał/a: | ja wczoraj przerabialem ten temat wymianas sprzegła i wysprzeglika
sprzegielko juz mocno sie slizgalo tarcza była zjechana i wysprzeglik ciekł
pojawiał sie teraz problem na zgaszanym silniku biegi ładnie wchodza natomiast na zapalonym jedynke i wsteczny prowie trzeba wbijać czyzby słobo odpowietrzony wysprzeglik ????jak to fachowo zrobić , czy to moze inny blad w sztuce ???? |
Tu nie pomogę bo montażem i odpowietrzaniem zajmował sie już mój meches, ale po złożeniu całości sprzegło chodziło i chodzi jak marzenie-bardzo lekko.
| Cytat: | | Może pamiętasz w którym Mondeło? |
Właśnie nie pamiętam. Na pewno od diesla, ale nie podpasuje bo ma inne mocowanie i inaczej wyprowadzony króciec.
Acha i sprzęgła są różne w benzynach i w vm`ie (wszystko inne i tarcza i docisk i wysprzęglik). Na InterCarsie są wysprzęgliki do vm`a Sachs-1157zł, Valeo-1062,64zł oba na zamówienie. |
| Ostatnio zmieniony przez Tlukas |19 Kwi 2007|, 2007 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
simon samit [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 01:29
|
|
|
czy pierniczy to przeklenstwo????????????? prosil bym o zdiecie tego ostrzezenia bo to wyrazne przegiecie z twojej strony ja nieuwazam tego za wulgaryzm i mysle ze wiekszosc z nas a tu jakis cos tam widze dziwi mnie to bo widzialem tu wieksze wylgaryzmy bez jakiego kolwiek odzewu dziekuje |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:29
|
|
|
Nie przejmuj się.Czasami mają takie dni... |
|
|
|
 |
simon samit [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Kwi 2007|, 2007 08:33
|
|
|
nio tak to dadza mi kredyt na pierniki do miejsca na czerwona kreske mi braknie a moze tampona uzyc to by moze ja zkrucilo troszke |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |12 Cze 2007|, 2007 21:52
|
|
|
No dobra skrzynia ściągnięta. I tak: łożysko dociskowe OK, zjechana mocno okładzina cierna, docisk dobry, wyrąbane kompletnie łożysko ślizgowe wałka sprzęgła wewnątrz wału silnika, dobrze wymienić uszczelniacz wału i oring od koła zamachowego bo minimalnie mokro. I wyciek ze skrzyni biegów spod nakrętki koronowej zabezpieczonej blaszką przed odkręcaniem. Skrzynia oczywiście MT75. Podejrzewam, że tą nakrętką ustala się napięcie wstępne łożysk jednego z wałków skrzyni. Czy ktoś orientuje się jak w prawidłowy sposób to uszczelnić?
[ Dodano: 2007-06-13, 07:05 ]
OK. Już wiem, że pod tą nakrętką jest oring. Czy wystarczy oznaczyć położenie nakrętki w stosunku do korpusu i wykręcić ją licząc obroty i wkręcić z powrotem? Czy dostanę wtedy pożądany efekt? |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
simon samit [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2007|, 2007 23:38
|
|
|
| waldi za cholere niewiem ze cztery lata temu rozbieralem skrzynie i niepamietam tylko ze w golfie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |