$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Znowu wahacze
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Znowu wahacze
Autor Wiadomość
rufus-1975
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 19:14   Znowu wahacze

Miał ktoś jakieś doświadczenia z tymi wahaczami ? Wcześniej kupiłem Teknorot, ale wytrzymały raptem 10 tys km.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 14:10   

rufus-1975 napisał/a:
Wcześniej kupiłem Teknorot, ale wytrzymały raptem 10 tys km.
no weź nie żartuj, ja już z 15 kkm zrobiłem na teknorotach i zero problemów.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 14:25   

ja okolo 20 tys albo i lepiej i to czesto w terenowej jezdzie no ale moze rufus-1975 zle trafil albo nie wiem co... chociaz zalezy jeszcze co w nich padlo?? chodzi o swozen??

Struna 

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 14:50   

mmmk napisał/a:
moze rufus-1975 zle trafil
w Legnicy to chyba jaszcze kawałek płytówki jest to może dlatego :)

rufus-1975
[Usunięty]

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 17:26   

mmmk napisał/a:
chodzi o swozen??

Dokładnie, poleciał sworzeń. Może rzeczywiście miałem pecha do nich, a co sądzicie o tych włoskich Ocap z aukcji?

Gruber 
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 17:47   

Nie slyszalem o takowych. Ja zapodalem moog'a. Okolo 30k zrobione i poki co sie trzymaja. Tyle, ze sa ponad dwa razy drozsze niz te z aukcji.

rufus-1975
[Usunięty]

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 17:51   

No i problem sam się rozwiązał, okazało się że gość ma tylko jeden wahacz w tej cenie bo z jakiejś wyprzedaży, z drugiej dostawy już drożej. Kupiłem znowu Teknorot, może teraz będę miał więcej szczęścia do nich :) .

krzysztof.CZK
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 22:48   

Mam pytanie czy da sie samemu sprawdzić luzy na wahaczach. Przyznam szczerze że unosiłem koła i szarpałem góra - dół, i na boki i nic nie mogłem wyczuć jedynie na drążku kierowniczym z prawej strony na "jabłku" był luz i to wymieniłem jutro jadę na ustawienie zbieżności, tyle, że nie mam pewności czy są jeszcze jakieś luzy. Wcześniej samochód uciekał mi na koleinach ale to była przyczyna tego drążka teraz trudno mi powiedzieć bo zbieżność jest jeszcze nie ustawiona. Tak więc, jeżeli ktoś ma domowy dobry sposób na sprawdzenie luzów będę wdzięczny!
CZK

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 00:44   

20-30zl i na stacje diagnostyczna. We wlasnym zakresie to mozna sprawdzic tylko ktore drazki do wymiany. Reszta jest zbyt solidna zeby mozna bylo cos wyczuc. Zreszta jezeli sie wyczuje albo zobaczy to juz dawno powinno byc slychac. :P

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 02:24   

Zgadzam się z przedmówcą. 20zł i wiesz co trzeba zmienić w aucie żeby było bezpieczne.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 08:11   

Sprężyna tak mocno ciśnie że czasami nawet na szarpakach ciężko zdiagnozować wachacze. Dawno nie widziałem sytuacji by diagnosta dotykał przegub w czasie sprawdzania. Uniesione koło, pomocnik szarpie kołem, drugi dłonią trzyma (z kanału) przegub. W ten sposób udaje się wyczuć już niewiwlkie luzy, nim zacznie je słychać.

krzysztof.CZK
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 14:13   

OK> właśnie byłem na stacji, aby mi zbieżność ustawili, fachowcy unieśli auto ręcznie i tak jak ja wcześniej w warunkach domowych szarpali mi koła. NA wahaczach nic nie biło, jednak o czym wiedziałem na listwie maglownicy po lewej stronie, gdy się koło szarpie na boki listwa maglownicy unosi sie lekko do góry, jakby lekko sprężynowała sprawiając wrażenie luzu, dodam, że z prawej strony takiego objawu nie ma. Nie wiem czy to jest normalne, gdyż z lewej strony jest przekładnia ślimakowa, która dalej biegnie przez drążki do kierownicy. Dodam też że z lewej strony jakaś mała kropelka oleju raz na " ruski rok "się pojawi. Większych ubytków nie ma. chłopaki z warsztatu sugerują naprawę tulei lub wymianę magłownicy. Więc z ustawienia zbieżności na razie zrezygnowałem, bo szkoda z 70zł. JAk sądzicie , co z tym fantem robić i czy dam radę sam to ewentualnie sam naprawić!??
CZK

[ Dodano: 2007-05-16, 14:23 ]
Dodam,że auto na drodze zachowuje się przyzwoicie, jedynie na koleinach troszeczkę się gubi, ale zbieżność w tej chwili na pewno jest zła, bo wymieniałem z prawej strony drążek kierowniczy
CZK

Struna 

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 15:23   

najpewniejsza metoda to odkręcić wahacz od budy i wtedy idealnie czuć luzy.

krzysztof.CZK
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 21:58   

Ok. Ale niepokoi mnie ta listwa magłownicy , może po prostu odkręcę drążek kierowniczy i zobaczę w całym zakresie jak listwa się zachowuje ?
CZK

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:03   

krzysztof.CZK napisał/a:
gdyż z lewej strony jest przekładnia ślimakowa

ze niby jaka przekładnia??

Odpowiedz do tematu