|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Uszkodzona Podpora wału |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 12:13
|
|
|
| Stefen napisał/a: | | No ja mam skrzynie mt-75, dziś oglądałem podporę ale nie wiem gdzie jest ta nakrętka od rozłączenia, | przeczytaj mojego posta powyżej bo właśnie o tym napisałem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 12:30
|
|
|
| Dzieki. W sobotę wymienię. |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 13:31
|
|
|
Stefan jak chcesz, to mogę opisać Ci dokładnie co i jak, bo ostatnio z nią walczyłem w swoim i z ciągałem ją ze trzy razy |
| Ostatnio zmieniony przez Luke |27 Mar 2007|, 2007 13:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:07
|
|
|
| Luke Jak chcesz możesz opisać, Bedzie można dodać to do warsztatu. |
| Ostatnio zmieniony przez Stefen |27 Mar 2007|, 2007 14:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:11
|
|
|
generalnie to są cztery etapy:
1. Demontaż wału
2. rozebranie wału na połowy i wymiana podpory
3. złożenie wału do kupy
4. montaż całości na auto i tyle. |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:23
|
|
|
Zapłacę niech sie inni bawią,to jest napęd niech coś źle złoże i dopiero będą jaja. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:24
|
|
|
| w mt-75 to jest łatwiejsze nawet niż w N9 |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 17:13 Wymiana podpory wału w MT75
|
|
|
Mam nadzieje,że komuś się przyda
klucze: 13 i 15
podnośnik
ściągacz do pierścieni segera
jakaś dziura w ziemi (najlepiej kanał)
Przy demontażu podpory nie ma konieczności ściągania całego wału (wał składa się z dwóch części jednej sztywnej przymocowanej łącznikiem elastycznym do skrzyni a drugiej łamanej, za pomocą krzyżaków, na której zamocowana jest podpora) Na początku należy poluzować śruby, które będziemy odkręcać tzn. dwie śruby mocujące podporę wału (klucz 13) i cztery śruby, skręcające wał z mostem głównym (klucz 15), aby odkręcić te śruby należy podnieść z kanału jedno tylne koło i obracać nim (wystarczy jedno ponieważ zadziała mechanizm różnicowy), tym sposobem nie trzeba będzie popychać samochodu. Za każdym razem gdy śruba znajdzie się na dole trzeba opuścić samochód i odkręcić ją (wystarczy zrobić tak dwa razy, ponieważ za jednym obrotem wału da się odkręcić dwie śruby).
Po odkręceniu wszystkich śrub należy, przytrzymując jedną ręką wał, popukać w łączenie wału z przekładnią, z powodu rdzy niekiedy nie chce odchodzić sam, gdy oddzielimy już wał od przekładni cofamy go w stronę skrzyni biegów (cofnie się na frezie). Późniejszy etap to mała kombinacja, ponieważ na oko będzie nam przeszkadzał w całej operacji wydech, ale spokojnie, da się wał wyciągnąć bez zdejmowania wydechu. Po ominięciu wydechu po prostu ciągniemy wał do siebie, wychodzi całkowicie a frezu i razem z podporą mamy go w rękach.
Teraz tak, podpora zabezpieczona jest na wale za pomocą pierścienia segera a ten zaś znajduje się za osłonką (metalową), żeby nie uszkodzić tej osłonki przy zdejmowaniu po prostu pociągnijcie za obudowę podpory, powinna zejść razem a gumą wtedy zostaje nam na wale tylko łożysko podpory. Teraz ściągamy tą metalową osłonkę i pierścień segera (najlepiej mieć do tego z ściągacz ale można poradzić sobie dwoma zaostrzonymi śrubokrętami) gdy ściągnęliśmy już pierścień łożysko powinno samo praktycznie zejść jak nie to lekko popukać.
Nową podporę zakładamy w komplecie (obudowa, guma i łożysko). Przed założeniem należy wyczyścić czop na łożysko(drobnym papierem ściernym) i posmarować go trochę smarem (najlepiej grafitowym) aby lepiej weszło. Przy zakładaniu nowego łożyska najczęściej występuje niewielki opór dlatego trzeba je wbijać leciutko i w miarę równo, należy przy tym pamiętać żeby uderzać zawsze w wewnętrzny pierścień łożyska ( ten bliżej czopu wału), następnie założyć pierścień segera i osłonę metalową.
Przy łączeniu wału z powrotem w całość należy uważać na to, aby frez był połączony w ten sam sposób jak poprzednio, w tym celu jeden z frezów jest spłaszczony i aby łatwiej było nimi wcelować można odkręcić nakrętkę, która pozostała na końcówce części nie zdejmowanej (jest to swego rodzaju osłona przed zabrudzeniem frezu) i nasunąć ją, odpowiednią stroną, na zdjętą część wału. Po złączeniu frezów nakręcić nakrętkę z powrotem na swoje miejsce, połączyć wał z przekładnią i połapać wszystkie śruby (podpory i łączenia). Wszystkie śruby łączące wał z przekładnią dokręcamy gdy koło dotyka ziemi, aby dokręcić z odpowiednią siłą.
W niektórych samochodach pod wałem morze być podwieszone zabezpieczenie w postaci jakiegoś paska lub łańcuszka, w tym przypadku należy je, przed przystąpieniem do demontażu, ściągnąć.
Powodzenia |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 17:46
|
|
|
| Luke napisał/a: | | tym sposobem nie trzeba będzie popychać samochodu. Za każdym razem gdy śruba znajdzie się na dole trzeba opuścić samochód i odkręcić ją (wystarczy zrobić tak dwa razy, ponieważ za jednym obrotem wału da się odkręcić dwie śruby). |
Mając ASB nie opuszczamy auta... zapinamy P i odkręcamy, przy dwóch osobach operacja zajmuje 3-4 minuty. |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 20:40
|
|
|
| Marcin napisał/a: | | Mając ASB nie opuszczamy auta... zapinamy P i odkręcamy, przy dwóch osobach operacja zajmuje 3-4 minuty. |
przy manualnej też można bieg włączyć ale jak mocno się dokręca to próbuje przeskakiwać, chyba że druga osoba siedzi w środku i trzyma na hamulcu |
| Ostatnio zmieniony przez Luke |27 Mar 2007|, 2007 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:06
|
|
|
| Luke napisał/a: | | aby odkręcić te śruby należy podnieść z kanału jedno tylne koło i obracać nim (wystarczy jedno ponieważ zadziała mechanizm różnicowy) | to zrób to u mnie jak u mnie jest szpera |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:08
|
|
|
U Ciebie to trza dwa kołki, unieśc auto i zapinać P co 1/4 obrotu wałem |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:11
|
|
|
| albo auto popychać po kawałku |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 14:13
|
|
|
| Struna napisał/a: | to zrób to u mnie jak u mnie jest szpera |
wiem wiem ale ja opisałem manual MT 75 dokładnie z grudnia '92
w scorpiakach było tak, że co rocznik i co inna skrzynia były niewielkie różnice a to w budowie podpory a to w ilości podpór |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 14:29
|
|
|
| Witam. Ja dziś wymieniłem podpore, nie sądziłem ze w tym samochodzie może być tak cicho i jazda powyżej 140 tak przyjemna.Była tak wyrobiona ze to łożysko wypadło z tej obudowy. A przy okazji wyjaśniła sie sprawa wypadania zapłonu,wtryskiwacz lał do do cylindra paliwo i dlatego był taki efekt jak wypadnie zapłonu/nie pracował na jednym cylindrze, muszę kupić wtryskiwacz ile może kosztować nowy?? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |