$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Uszkodzona Podpora wału
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzona Podpora wału
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 12:13   

Stefen napisał/a:
No ja mam skrzynie mt-75, dziś oglądałem podporę ale nie wiem gdzie jest ta nakrętka od rozłączenia,
przeczytaj mojego posta powyżej bo właśnie o tym napisałem.

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 12:30   

Dzieki. W sobotę wymienię.

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 13:31   

Stefan jak chcesz, to mogę opisać Ci dokładnie co i jak, bo ostatnio z nią walczyłem w swoim i z ciągałem ją ze trzy razy :P
Ostatnio zmieniony przez Luke |27 Mar 2007|, 2007 13:32, w całości zmieniany 1 raz  

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:07   

Luke Jak chcesz możesz opisać, Bedzie można dodać to do warsztatu.
Ostatnio zmieniony przez Stefen |27 Mar 2007|, 2007 14:08, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:11   

generalnie to są cztery etapy:

1. Demontaż wału
2. rozebranie wału na połowy i wymiana podpory
3. złożenie wału do kupy
4. montaż całości na auto i tyle.

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:23   

Zapłacę niech sie inni bawią,to jest napęd niech coś źle złoże i dopiero będą jaja. :)

Struna 

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 14:24   

w mt-75 to jest łatwiejsze nawet niż w N9

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 17:13   Wymiana podpory wału w MT75

Mam nadzieje,że komuś się przyda :):

klucze: 13 i 15
podnośnik
ściągacz do pierścieni segera
jakaś dziura w ziemi :) (najlepiej kanał)

Przy demontażu podpory nie ma konieczności ściągania całego wału (wał składa się z dwóch części jednej sztywnej przymocowanej łącznikiem elastycznym do skrzyni a drugiej łamanej, za pomocą krzyżaków, na której zamocowana jest podpora) Na początku należy poluzować śruby, które będziemy odkręcać tzn. dwie śruby mocujące podporę wału (klucz 13) i cztery śruby, skręcające wał z mostem głównym (klucz 15), aby odkręcić te śruby należy podnieść z kanału jedno tylne koło i obracać nim (wystarczy jedno ponieważ zadziała mechanizm różnicowy), tym sposobem nie trzeba będzie popychać samochodu. Za każdym razem gdy śruba znajdzie się na dole trzeba opuścić samochód i odkręcić ją (wystarczy zrobić tak dwa razy, ponieważ za jednym obrotem wału da się odkręcić dwie śruby).
Po odkręceniu wszystkich śrub należy, przytrzymując jedną ręką wał, popukać w łączenie wału z przekładnią, z powodu rdzy niekiedy nie chce odchodzić sam, gdy oddzielimy już wał od przekładni cofamy go w stronę skrzyni biegów (cofnie się na frezie). Późniejszy etap to mała kombinacja, ponieważ na oko będzie nam przeszkadzał w całej operacji wydech, ale spokojnie, da się wał wyciągnąć bez zdejmowania wydechu. Po ominięciu wydechu po prostu ciągniemy wał do siebie, wychodzi całkowicie a frezu i razem z podporą mamy go w rękach.
Teraz tak, podpora zabezpieczona jest na wale za pomocą pierścienia segera a ten zaś znajduje się za osłonką (metalową), żeby nie uszkodzić tej osłonki przy zdejmowaniu po prostu pociągnijcie za obudowę podpory, powinna zejść razem a gumą wtedy zostaje nam na wale tylko łożysko podpory. Teraz ściągamy tą metalową osłonkę i pierścień segera (najlepiej mieć do tego z ściągacz ale można poradzić sobie dwoma zaostrzonymi śrubokrętami) gdy ściągnęliśmy już pierścień łożysko powinno samo praktycznie zejść jak nie to lekko popukać.
Nową podporę zakładamy w komplecie (obudowa, guma i łożysko). Przed założeniem należy wyczyścić czop na łożysko(drobnym papierem ściernym) i posmarować go trochę smarem (najlepiej grafitowym) aby lepiej weszło. Przy zakładaniu nowego łożyska najczęściej występuje niewielki opór dlatego trzeba je wbijać leciutko i w miarę równo, należy przy tym pamiętać żeby uderzać zawsze w wewnętrzny pierścień łożyska ( ten bliżej czopu wału), następnie założyć pierścień segera i osłonę metalową.
Przy łączeniu wału z powrotem w całość należy uważać na to, aby frez był połączony w ten sam sposób jak poprzednio, w tym celu jeden z frezów jest spłaszczony i aby łatwiej było nimi wcelować można odkręcić nakrętkę, która pozostała na końcówce części nie zdejmowanej (jest to swego rodzaju osłona przed zabrudzeniem frezu) i nasunąć ją, odpowiednią stroną, na zdjętą część wału. Po złączeniu frezów nakręcić nakrętkę z powrotem na swoje miejsce, połączyć wał z przekładnią i połapać wszystkie śruby (podpory i łączenia). Wszystkie śruby łączące wał z przekładnią dokręcamy gdy koło dotyka ziemi, aby dokręcić z odpowiednią siłą.

W niektórych samochodach pod wałem morze być podwieszone zabezpieczenie w postaci jakiegoś paska lub łańcuszka, w tym przypadku należy je, przed przystąpieniem do demontażu, ściągnąć.

Powodzenia :one:

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 17:46   

Luke napisał/a:
tym sposobem nie trzeba będzie popychać samochodu. Za każdym razem gdy śruba znajdzie się na dole trzeba opuścić samochód i odkręcić ją (wystarczy zrobić tak dwa razy, ponieważ za jednym obrotem wału da się odkręcić dwie śruby).

Mając ASB nie opuszczamy auta... zapinamy P i odkręcamy, przy dwóch osobach operacja zajmuje 3-4 minuty.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 20:40   

Marcin napisał/a:
Mając ASB nie opuszczamy auta... zapinamy P i odkręcamy, przy dwóch osobach operacja zajmuje 3-4 minuty.

przy manualnej też można bieg włączyć ale jak mocno się dokręca to próbuje przeskakiwać, chyba że druga osoba siedzi w środku i trzyma na hamulcu :)
Ostatnio zmieniony przez Luke |27 Mar 2007|, 2007 20:40, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:06   

Luke napisał/a:
aby odkręcić te śruby należy podnieść z kanału jedno tylne koło i obracać nim (wystarczy jedno ponieważ zadziała mechanizm różnicowy)
to zrób to u mnie :) jak u mnie jest szpera :D

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:08   

U Ciebie to trza dwa kołki, unieśc auto i zapinać P co 1/4 obrotu wałem ;)
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 10:11   

albo auto popychać po kawałku

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 14:13   

Struna napisał/a:
to zrób to u mnie :) jak u mnie jest szpera :D

wiem wiem ale ja opisałem manual MT 75 dokładnie z grudnia '92 :)
w scorpiakach było tak, że co rocznik i co inna skrzynia były niewielkie różnice a to w budowie podpory a to w ilości podpór :)

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |28 Mar 2007|, 2007 14:29   

Witam. Ja dziś wymieniłem podpore, nie sądziłem ze w tym samochodzie może być tak cicho i jazda powyżej 140 tak przyjemna.Była tak wyrobiona ze to łożysko wypadło z tej obudowy. A przy okazji wyjaśniła sie sprawa wypadania zapłonu,wtryskiwacz lał do do cylindra paliwo i dlatego był taki efekt jak wypadnie zapłonu/nie pracował na jednym cylindrze, muszę kupić wtryskiwacz ile może kosztować nowy??

Odpowiedz do tematu