$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - automat na manual w wielorybie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
automat na manual w wielorybie
Autor Wiadomość
siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 21:08   automat na manual w wielorybie

czy ktoś to robił w wielorybie Cossim? Właśnie moj automat szlak trafił. wczoraj zgubił wsteczny a dziś wypluł olej i nie ma żadnego biegu, wiec jak mam pod niego włazić to bym manual wcisnął. Czytałem faq Olego i nie wiem czy ta sama zasada obowiązuje u mnie. jak z obudową sprzegła, jak z dyfrem?-zmieniać czy zostawić? chce MT75 tyle że nie wiem czy hydraulika czy linke. Poradźcie coś koledzy.
pozdrawiam :one:

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 21:59   

jeśli diesel miał skrzynkę z rozrusznikiem po prawej stronie to taką wsadzasz( + koło zamach , sprzęgło od V-ki). bo V-ki w wielorybie nie miały manualów. ewentualnie ze starej v-ki ale to rzeźba w budzie bo sprzęgło na linkę a wieloryb ma hydraulikę

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 22:22   

W angli wszystko na odwrot tak wiec skrzynka od benzyniaka tez chyba ma rozrusznik z prawej(tak mi sie wydaje). ciężko jest podłączyć hydraulike do sprzęgła czy łatwiej na linke?

[ Dodano: 2007-03-25, 22:24 ]
myslałem o takiej skrzynce
http://cgi.ebay.co.uk/For...1QQcmdZViewItem

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 22:31   

skrzynie w anglii sa te same. to nie jest tak prosto jak myślisz. buda w wielorybie jest zrobiona pod pedały z hydrauliką i są inne niż w starszych modelach. aby wsadzić pedały ze starej wersji trzeba przerabiać ściankę grodziową. skrzynka musi być z rozrusznikiem po właściwej stronie a do cossa pasuje jedynie stara MT75 od 12V V6.

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 22:42   

i ta stara mt75 jest hydraulik? a w takim razie pedały z jakiegoś manualnego wieloryba?

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:19   

stara jest na linkę! nie ma hydraulicznych do V-ek w wielorybach, były tylko automaty.

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:21   

znaczy że trzeba dłubać tak? i nie ma innej opcji jak stara MT na linke? rocznik MT bez różnicy, byle od 2.9?

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:23   

ta ze zdjęcia była by dobra ale czeka cię rzeźba ślusarsko-spawarska na ściance grodziowej co by zaaplikować pedały na linkę.

[ Dodano: 2007-03-25, 23:26 ]
no niestety w cossim-wielorybie inaczej nie zrobisz :/ prościej w starej wersji bo nie trzeba przy pedalstwie grzebać.

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:26   

pedały są montowane wszystkie razem jako całość czy np. hamulec od automatu wywalam ale gaz zostaje i dokładam ham i sprzegło od manuala?

gulonek
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:31   

Ile kilometrów przebiegu ten automat zrobił,póki go szlak trafił? :):

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:33   

mam nabite niecałe 100 tys mil, wiec jakies 160 tys km sie przekulał

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:35   

całe pedalstwo masz w komplecie. w budzie zostaje ci tylko gaz. wyawalasz to z hydrauliką. w sumie tego nie robiłem ale należałoby:

- mieć kawałek ścianki grodziowej z otworami pod pedały na linkę
- wspawać w miejsce mocowania pedałów hydraulicznych (mają inne: rozstaw śrubi kształt niż te na linkę) ten kawałek grodzi jak w/w
- zrobić otwór w grodzi na wejście linki (linka wchodzi do tulei pedałów a ta tuleja wchodzi do grodzi przez przelot gumowy z blaszką)
- zamocować pedały na linkę
- reszta to montaż skrzyni, koła zamachowego sprzęgła (od 12V V-ki powinno sprostać) i wału
- na koniec trza przerobić wiązkę skrzyni by był wsteczny
- co by komp błędów skrzyni nie widział (chociaż to nie przeszkadza) mozna pokusić się o zmianę kompa na takiego z manuala lub przeprogramowac w serwisie

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |25 Mar 2007|, 2007 23:51   

ok, dzieki, czyli najlepiej by mi chyba bylo jak bym kupil całą scorupe 2.9 co bym miał wszystko co potrzebne

jesli ktoś by miał jakieś uwagi to bym był wdzięczny
pozdrawiam :one:

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |26 Mar 2007|, 2007 10:11   

WTOM napisał/a:
mozna pokusić się o zmianę kompa na takiego z manuala lub przeprogramowac w serwisie

w kosłorcie BOB nie da rady... tam ino ASB pakowali ;)
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

siepiet
[Usunięty]

Wysłany: |26 Mar 2007|, 2007 10:45   

a czy pedały od sierry są te same czy muszą być od scorpio
sierra:
http://cgi.ebay.co.uk/FOR...1QQcmdZViewItem

[ Dodano: 2007-03-26, 11:17 ]
A jak jest z kielichem(dzwonem, obudową sprzęgła) czy ona jest wszedzie ta sama czy do Cossa pasuje tylko od jednego modelu(2.9 12v) czy od 2.0 też bedzie pasować?
Ostatnio zmieniony przez siepiet |26 Mar 2007|, 2007 10:52, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu