|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Juz nie mam sil!!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 21:32
|
|
|
| grzechu913 napisał/a: | | niestety minimalny luz w nim albo tarcza nie teges jak juz dogorywa i efekty tego sa bardzo widoczne w postaci drgan samochodu i telepania kieronic | Ta jest!! A jak do tego dojda super bajeranckie 17-stki to pochlastac sie mozna. Ja nerwowo nie wytrzymałem i wszystko wymienilem. Dwa wahacze, dwa amorki, poduszki amorkow, koncowki, wahacze, wszytskie gumy, cale heble. W przyszlym tyg. chyba porwe sie na regeneracje maglownicy. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 23:06
|
|
|
| Moj znajomy miał wieloryba i taż mu trzęsło. Co chłop się nawymieniał tarcz, to lepiej nie pisać. W końcu się wkurzył i zdecydowł sprzedać Scorpio. Kupil sobie Hondę i czekal na kupca . Jego synowi spodobały się alusy w Scorpio, no to sobie je wziął, a ojcu założył stalowe felgi ( no bo auto szło do żyda). Wyobraźcie sobie że po tej operacji tarcze w Scorpio, które miały być krzywe, same się wyprostowały a auto zaczęło pięknie jeździć. Znajomy do dziś żałuje że sprzedał Scorpio a nie Hondę Accord z 2004 r. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Sty 2007|, 2007 09:32
|
|
|
| tutati, ty lepiej napisz co dokladnie wymieniles w zawieszeniu z przodu. |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |10 Sty 2007|, 2007 10:56
|
|
|
| Rozbierz najpierw hamulce, przeczyść dokładnie ale bez użycia żadnych materiałów ściernych rozruszaj tłoczki niekoniecznie je demontyjąc z zacisków , sprawdz dokładnie sworznie wachacza czy nie ma luzu, na szarpakach czasami trudno stwierdzić bo sprężyna mocno ciśnie i jeszcze łożysko górne mocowanoa Macpersona(pewnie walnąłem byka).Osobiście miałem ten sam problem i pilnie śledziłem temat wymiana tarcz, tylko będąc na urlopie w lecie nie używałem auta dwa tygodnie, po uruchomieniu pierwsze co to ostre sprawdzenie hamulców, coś hrupło, łupło i mam spokój do dziś żadne części na drodze nie zostały.Wcześniej na stacji diagnostycznej wieki spędziłem gościu nawet grosza nie wziął, siła hamowania ,równomierność nawt ręczny gites czym wprawiłem w zdumienie diagnostę, nic nie znalazł. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Sty 2007|, 2007 10:59
|
|
|
| ja mysle ze kolega zmienil gumki w stabilizatorze tylko i to nie zalatwilo sprawy. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |10 Sty 2007|, 2007 10:59
|
|
|
jak jest lekka korozja na tloczkach to trzeba papier 800 i plyn hamulcowy i polerke robic potem uszczelnienia i gra |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Sty 2007|, 2007 11:03
|
|
|
| albo zamiast wymienic pol auta po prosto podniesc przod i pokrecic kolem - i wszytko wiadomo. |
|
|
|
 |
cosin [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sty 2007|, 2007 15:49
|
|
|
| ja proponuje organoleptyczne badanie tarcz. (podniesc przod/tył fury, krecic kolami... jezeli co jakąś część obrotu koło będzie hamowało to przyczyna będzie jasna - krzywa/we tarcze) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |12 Sty 2007|, 2007 21:01
|
|
|
| to może ja nie co dopowiem - otóż przyczyn trzęsienia kierą może być z 10 jak nie więcej a na dodatek ich występowanie sumije się i potęguje efekt i tak dla przykładu, wybite gumy na łączeniu stabilizator-wahacz mogą powodować taki efekt, jeśli do tego dojdzie nawet delikatnie krzywa tarcza to utrzymanie kiery stanowi nie lada wyzwanie, do tego dochodzą luzy na listwie, drążkach, końcówkach drążków, sworzniach wahaczy i mocowaniu stabilizatora do podłużnic - dlatego nie ma złotego środka i każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie - lub wymienić cały przedni zawias wraz z hamulcami - wtedy na 99.9% problem ustanie |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sty 2007|, 2007 21:14
|
|
|
Witam! A wiadomo ze z tylu tych drgan nie przenosi? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2007|, 2007 00:15
|
|
|
...albo wymienić całe auto, jak to uczynił poprzedni właściciciel |
|
|
|
 |
joker [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2007|, 2007 22:59
|
|
|
witam, przerabiałem podobny problem z moją sierrrą... co się najeździłem po wulkanizacjach to aż szkoda gadać.....
1. za pierwszym razem auto zaczynało mi drżeć ponieważ podł krzyżak na wale napędowym i drganie przenosiły się na całą budę, dodam że robiłem testy z podniesieniem jednego koła na lewarku i pozpędzałem się w miejscu ale takie badania nic nie dawały bo auto było przekrzywione, wał się jakoś inaczej układał i nie drżało wtedy prawie.
2. za drugim razem przyczyną drgań były luzy na drążkach kierowniczych ale nie na końcówkach tylko od strony maglownicy, tam są takie jabłka na końcu drążków i one się wyrobiły. Dodam że byłem na badaniu w stacji diagnostycznej na szarpakach i te luzy nie wyszły, dopiero sam podniosłem przód na lewarku i ręką chwyciłem za drążki i okazało się że są luzy. Po wymianie jak ręką odjął. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Sty 2007|, 2007 11:38
|
|
|
| joker napisał/a: | | dopiero sam podniosłem przód na lewarku i ręką chwyciłem za drążki i okazało się że są luzy. | najlepiej wyjąć sworzeń końcówki drążka z piasty i wtedy ładnie widać gdzie mamy luzy, czy na końcówce czy na drążku - jak to jest skręcone na aucie to często tych luzów nie da się zdiagnozować. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
kirst [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lut 2007|, 2007 18:23
|
|
|
| Zdejmij koła i obejrzyj tarcze hamulcowe jeżeli są krzywe to będą w jednym miejscu na ok30 stopniach ciemniejsze , wyjmij zacisk hamulca i sprawdż czy klocki nie są zużyte klinowato . Jeżeli auto na zakrętach przechyla się na boki to wybite są tuleje metalowo gomowe wachaczy . Zeby to zdiagnozować wystarczy przyjrzeć się czy podczas ruszania koła przednie lekko cofają się do tyłu, lub wjechać na szarpaki na stacji diagnostycznej.Osobiście stawiam na koła ciągle zakładasz opony które mająpopękane wzmocnienia wewnątrz , robi się na takiej oponie niewielkie wybrzuszenie na bieżniku którego nie widać ale za to jak czuć ! Wymień wszystkie opony na NOWE . Przy prędkościach ok 180 km/h w wielu popularnych oponach peka szkielet i dzieje sie coś takiego jak opisałem. |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |11 Lut 2007|, 2007 19:51
|
|
|
Opowiedz coś więcej o tym trzęsieniu autem. Przyczyn rzeczywiscie moze byc kilka.
Po pierwsze - wyważenie kół. Podczas wyważania domagaj sie zeby wulkanizator nastawił wyważarkę na tolerancję nie wiekszą niz 3gramy. Przeważnie robią na 7 czy 11g bo tak jest szybciej. Inne auta nie beda drzaly przy takiej niedokladnosci, natomiast ford jest bardzo czuly pod tym wzgledem. Jesli jestes pewien poprzedniego wyważenia, to sprawdz czy felgi nie są zabłocone lub oblodzone, szczegolnie od wewnatrz.
Drzenie auta od krzywych tarcz hamulowych bedzie sie przenosic na kierownice TYLKO podczas hamowania.
Drżenie auta od wału napędowego bedzie odczuwalne w pewnym wąskim zakresie prędkosci (chyba ze ktorys krzyzak juz calkiem na nic).
Drżenie od rozsypanego drązka kierowniczego występuje nagle, po rozpedzeniu, szczegolnie po wjechaniu luznym kolem na nierówność, zaś ustępuje po odhamowaniu. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |