|
Amortyzatory NK??Czy ktos ma??Czy ktos slyszał?? |
| Autor |
Wiadomość |
5zymon [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 14:11
|
|
|
generalnie to nie mam daleko do sklepow bo mieszkam w centurm katowic. Tutaj jest tego troche, chcialem sie tak zorientowac plus minus jakiej firmy kupiwac i ile to kosztuje. Z tego co widze to najbardziej odpowiadaja mi tarcze firmy zimmermann i klocki ferodo, albo brembo ( chociaz z teo co czytam to brembo sie wypalilo ) - zdecydowalem sie tylko na przod, bo zimmermann troche kosztuje, a tyl da sie jeszcze przetoczyc, tez kiedys przyjdzie na niego czas,a przod zdecydowanie wazniejszy i nie nadaje sie juz do "regenracji" . Jutro pojade na gielde samochodowa do gliwic, moze tam znajde cos z tego co chce. dzieki serdeeczne |
|
|
|
 |
BartekN [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 02:17
|
|
|
Hej
Jak Wam sie jezdzi na amorkach NK.Warto je kupic czy lepiej dac sobie spokoj?? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 06:27
|
|
|
ja jezdze dalej i ciagle sa ok
pozdrawiam
maciek
p.s narazie tylko przod zmienialem |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 08:21
|
|
|
| Powiem szczerze, ze jestem nimi bardzo mile zaskoczony. Przejechalem juz 25-30tysiecy i nie zauwazylem, zeby cos im dolegalo. Stosunek cena-jakość bardzo korzystny. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
BartekN [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 10:04
|
|
|
A macie gazowki czy olejowki?Jak wyglada komfort jazdy,sa miekkie czy raczej twarde?Bo mam teraz Delphi i sa strasznie miekkie i chcialbym zeby byl troszke twardszy i lepiej sie prowadzil.Kolego Macku a ile na nich przejechales juz?
Pzdr
Bartek |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 10:48
|
|
|
| Są dosyć twarde-olejowe. Na przodzie mam Bilsteina i wydaje mi sie byc bardziej miekki. |
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Gruber |16 Lis 2006|, 2006 10:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 15:11
|
|
|
| z tanich amorków lepiej brać olejówki, gazowo-olejowe znacznie mniej wytrzymują na naszych drogach, a zareklamować amory z dobrym skutkiem na prawdę ciężko. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 23:12
|
|
|
no i przedewszystkim przy takich reklamacjach jak tarcze czy amorki trzeba miec czym to zastapic na czas reklamacji a jak ktos jeszcze nie umie sam tego wyjac i zalozyc to koszt reklamacji amorka to 40 zl zalozenie starego kolejne 40zl zalozenie nowego + wysylka do sprzedawcy. czyli zblizam sie do 100zl a za tyle je kupilem wiec nawet jak cos im sie stanie to nie warto tego reklamowac. a pozawolic sobie na 3 tyg na odstawienie samochodu "na kolki" tez niekazdy moze sobie pozwolic...
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Gru 2006|, 2006 12:02
|
|
|
Powiedzcie mi jedną rzecz. Jak jeżdżę po miejskich dziurach i zbytnio się rozpędzę to przód przy wjechaniu w większą nierówność albo najechaniu na występ w drodze, dobija mi do końca z głośnym hukiem. W zasadzie lewa strona
Czy zawieszenie jest tak standardowo miękkie?
W innych autach, którymi jeżdziłem tego nie odczuwałem.
Sprawdziłem na stacji diagnostycznej amortyzatory i te są dobre - sprawność 60%, oba równo.
Jaki powinien być standardowy prześwit nad oponą do błotnika z przodu i z tyłu? Przy oryginalnych obwodach opon oczywiście.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |2 Gru 2006|, 2006 13:22
|
|
|
| A kół nie masz za dużych (opony albo felgi). |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |2 Gru 2006|, 2006 14:32
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | Powiedzcie mi jedną rzecz. Jak jeżdżę po miejskich dziurach i zbytnio się rozpędzę to przód przy wjechaniu w większą nierówność albo najechaniu na występ w drodze, dobija mi do końca z głośnym hukiem. W zasadzie lewa strona
Czy zawieszenie jest tak standardowo miękkie?
W innych autach, którymi jeżdziłem tego nie odczuwałem.
Sprawdziłem na stacji diagnostycznej amortyzatory i te są dobre - sprawność 60%, oba równo.
Jaki powinien być standardowy prześwit nad oponą do błotnika z przodu i z tyłu? Przy oryginalnych obwodach opon oczywiście.
Pozdrawiam |
60% amory? to już tak są bardziej niedobre, niż dobre. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 00:13
|
|
|
A ile % mają nowe amortyzatory?
Na okręgowej stacji kontroli pojazdów powiedzieli że są dobre? Jaki stopień zużycia kwalifikuje amortyzator do wymiany?
Rozmiar kół nie ma chyba znaczenia jeżeli chodzi o dobijanie amortyzatora do końca. Zresztą mam normalny rozmiar. |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

|
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 11:27
|
|
|
| 70% to zajebisty wynik. Waznie jest aby chrakteystyka tlumienia obu amorkow na jednej osi byla maxymalnie zblizona do siebie. Podjedz na inna stacje a prawdopodobnie ich stan ulegnie diametralnej zmianie. Obejrzyj dokladnie amortyzator, sprawdz czy sie nie rozlal. Bujnij autem i sprawdz czy nie porusza sie jak low-rider, na samej sprezynie. |
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 12:53
|
|
|
| Auto nie buja bo to sprawdziłem jako pierwsze. Oba amorki są prawie idelanie równo. Z tyłu mam tłumienie idealnie równo po 74%. Okręgowa stacja jest naprawdę dobrze wyposażona, stawiałbym na coś innego. Zastanawiam się nad odbojami albo nad tym czy ktoś dawno temu nie wyciął jakiegoś zwoju sprężyny. Ile zwojów ma mieć sprężyna w cosworcie? No i jaki jest prześwit nad oryginalnym rozmiarem opony do błotnika? |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

|
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 14:08
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Zastanawiam się nad odbojami |
Z tego co sobie przypominam z przodu nie ma odbojow. | Kuzyn napisał/a: | | czy ktoś dawno temu nie wyciął jakiegoś zwoju sprężyny |
Jesli ten problem masz tylko z jednej str. to ta opcja raczej odpada. Przyjrzal bym sie natomiast górnwemu mocowaniu amortyzatora (gumowej "poduszcze, w ktorej siedzi lozysko). Byc moze ono sie rozlecialo. |
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
|
|