|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Lovato II gen. - 2 pytania |
| Autor |
Wiadomość |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 14:22 Lovato II gen. - 2 pytania
|
|
|
Może ktoś się orientuje i powie, czy we własnym zakresie można coś wyregulować w mojej instalce, żeby nie gasł?
Gaśnie przy większych prędkościach, przy puszczeniu gazu/hamowaniu, przy prawym zakręcie, z górki Wkurza mnie to trochę, bo to niezbyt zdrowe dla automatu. Poza tym po zatrzymaniu na D obroty są stabilne ale po wrzuceniu P zaczynają pływać. Na benzynie stabilne jak skała.
Wiem, że lepiej podjechać na regulację, ale mam kawałek, więc mi się nie bardzo chce
Aha - zauważyłem, że instalkę od gazu mam wpiętą równolegle w obieg chłodzenia a podobno lepiej jest szeregowo. Czy można kazać gaziarzom zmienić to w ramach reklamacji, czy mogą sobie montować jak chcą a za zmianę kasować?? Czy można samemu zmienić układ bez utraty gwarancji??
Tak wygląda instalka:
 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 14:43
|
|
|
bosz instalka na stag 50 masakra, niewiele tu porobisz elektronika jest pewnienie tyle wolna ze nie nadaza regulowac silnikiem krokowym stad gasniecie. Czemu wy dajesie sobie wstawiac najtanszego staga? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 15:12
|
|
|
Czemu, czemu? Może dlatego, że się nie znamy i nie odróżniamy wolnego staga od szybszego... nie wiem czego
Ponawiam (i rozszerzam) pytanie:
- Jeżeli ja wiem, co jest źle i wiem jak ma być dobrze, to jechać i cisnąć firmę, żeby zrobiła tak jak chcę, czy lepiej olać i zrobić u kogoś innego/samemu?? |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:04
|
|
|
| skoro nowa instalka to jechać do nich i lać w morde niech zrobią jak ma być, jak nie to niech wypieprzają z taką instalką a tak na marginesie jak to nie jest tajemnicą jak cena takiej instaliki |
_________________ tel.603221275
Moje Allegro-wszystko do SCORPIO i nie tylko |
| Ostatnio zmieniony przez zztop2 |25 Wrz 2006|, 2006 16:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:22
|
|
|
A czemu ma być tajemnica
Dokładnie 2.200. I generalnie jestem zadowolony, bo nie czuję różnicy w dynamice między benzyną a gazem - no może z wyjątkiem tego, że na gazie nie mogę zamielić kołami przy ruszaniu (oczywiście na luźnej nawierzchni) Spalanie jest bardzo przyzwoite - ostatnio średnie wyszło poniżej 11 litrów. Tylko to wkurzające gaśnięcie
Tylko jeśli to jest wina zbyt wolnego komputera, to czemu gaśnie tylko na prawych zakrętach i przy hamowaniu/puszczeniu gazu przy większej prędkości?? |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:53
|
|
|
| dolot obróć w bok i po kłopocie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 17:00
|
|
|
| zztop2 napisał/a: | | a czemu wybór padł na II generacje , nie myślałeś nad sekwencją ?? |
Myślałem - ale za różnicę w cenie wolałem pojechać na krótki urlop
| Struna napisał/a: | | dolot obróć w bok i po kłopocie. |
Sprawdzę ten trop |
| Ostatnio zmieniony przez Magnus Nox |25 Wrz 2006|, 2006 17:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 00:26
|
|
|
| Magnus Nox napisał/a: | | że na gazie nie mogę zamielić kołami przy ruszaniu |
a czemu? nie powinno byc az takiego spadku mocy.
| Magnus Nox napisał/a: | | Tylko to wkurzające gaśnięcie |
wg mnie poprostu jest to zawolnaelektronika, i nie nadaza zmienic otwarcia registra(silnika krokowego) obchodzi sie to przyslaniajac dolot powietrza.
| Magnus Nox napisał/a: | | Tylko jeśli to jest wina zbyt wolnego komputera, to czemu gaśnie tylko na prawych zakrętach i przy hamowaniu |
tu gasnie dlatego ze parownik jest dodupy i sila odsrodkowa go za bardzo przymyka, nie ma to zwiazku z komputerem
| Magnus Nox napisał/a: | | puszczeniu gazu przy większej prędkości?? |
a tu dlatego ze dostaje za mala dawke gazu w stosunku do powietrza (kompnie nadaza dostosowac) obejscie - przeslonic badz skierowac dodot powietrza inaczej (nie na wprost) (zreszta w 2.3 i tak niejest na wprost.)
Reasumujac do gazownikow niech reguluja.
| Cytat: | | dolot obróć w bok i po kłopocie. |
jak napisalem wyzej, 2.3 powinna miec fabrycznie wyprowadzana rure w bok przed chlodnica, na dolnej belce miedzy zderzakiem a chlodnica, moze jej nie ma u ciebie? |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 02:39
|
|
|
jak sam dawales go do zakladania instalacji to jedz i wlacz o swoje. albo inaczej i prosciej doplac roznice w cenie za szybsza elektornike a ta co masz znowu wsadza komus jak nowa no ale jak bedzie mu dzialala to przeciez ok... ja bylem ze swoim 9 razy na poprawkach bo ciagle cos bylo nie tak. w koncu wymienili cala instalacje (fakt zazadali doplaty) no ale ja teraz nie widze zadnejh roznicy w jezdzie pomiedzy gazem a pb no pozatym,ze ponad 20 zl w kieszeni mi zostaje na kazdych 100km
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 11:11
|
|
|
Rurę tą co była przed chłodnicą właśnie mi zdemontowali, że niepotrzebna
Do szybszej elektroniki mogę dopłacić, nie jest to problem - a pewnie od razu będzie upgrade wskaźnika poziomu gazu. Wystarczy Stag-100 czy coś jeszcze lepszego??
Z mieleniem kołami faktycznie dziwna sprawa, bo przy normalnej jeździe ma całkiem przyzwoitą dynamikę jak się przyciśnie. A przy ruszaniu w ogóle nie reaguje na mocniejsze przyciśnięcie pedału
Dobra, zadzwonię i spróbuję pogadać z którymś z tych gaziarzy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 12:01
|
|
|
| zaden stag, niech ci BINGO zamontują a rure załorza z powrotem |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 14:04
|
|
|
| bingo albo jakieś al700 |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 15:19
|
|
|
Małe uzupełnienie tematu. Otóż podjechałem do gaziarzy, opisałem wszystkie problemy, zostawiłem auto na 2 godziny i już jest wszystko OK Od tego czasu tylko raz zgasł - ale to dlatego, że jeszcze na benie przygazowałem i puściłem pedał w momencie jak przełączał na gaz Zresztą menda zawsze się przełącza na gaz jak przejeżdżam przez przejazd kolejowy
Oprócz tego nie ma żadnych problemów
Dodatkowo jeszcze gaziarze naprawili mi klakson (konkretnie to Aneta u nich była - powiedziała, że nie ma klaksonu a przed zakładaniem gazu był no więc naprawili, chociaż faktycznie nie była ich wina ).
A po wymianie termostatu ładnie się silnik nagrzewa i nie przeszkadza mu, że jest równolegle obieg podpięty Ogrzewanie wnętrza jest bez zarzutu (z nawiewów parzy).
I dalej na Stagu-50 i bez rury z przodu Czyli się da Chociaż jakbym miał w tej chwili montować gaz to pewnie skorzystałbym z podanych wyżej sugestii i może byłoby od razu dobrze a nie po 3 poprawkach |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 15:31
|
|
|
| Magnus Nox napisał/a: | nie przeszkadza mu, że jest równolegle obieg podpięty Ogrzewanie wnętrza jest bez zarzutu (z nawiewów parzy). | proponuje jednak w szereg przepiąć bo póki co grzeje, ale z czasem będzie coraz gorzej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |