$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Lovato II gen. - 2 pytania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lovato II gen. - 2 pytania
Autor Wiadomość
Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 14:22   Lovato II gen. - 2 pytania

Może ktoś się orientuje i powie, czy we własnym zakresie można coś wyregulować w mojej instalce, żeby nie gasł? :/
Gaśnie przy większych prędkościach, przy puszczeniu gazu/hamowaniu, przy prawym zakręcie, z górki :) Wkurza mnie to trochę, bo to niezbyt zdrowe dla automatu. Poza tym po zatrzymaniu na D obroty są stabilne ale po wrzuceniu P zaczynają pływać. Na benzynie stabilne jak skała.

Wiem, że lepiej podjechać na regulację, ale mam kawałek, więc mi się nie bardzo chce ;)

Aha - zauważyłem, że instalkę od gazu mam wpiętą równolegle w obieg chłodzenia a podobno lepiej jest szeregowo. Czy można kazać gaziarzom zmienić to w ramach reklamacji, czy mogą sobie montować jak chcą a za zmianę kasować?? Czy można samemu zmienić układ bez utraty gwarancji??

Tak wygląda instalka:

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 14:43   

bosz instalka na stag 50 :( masakra, niewiele tu porobisz elektronika jest pewnienie tyle wolna ze nie nadaza regulowac silnikiem krokowym stad gasniecie. Czemu wy dajesie sobie wstawiac najtanszego staga?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 15:12   

Czemu, czemu? Może dlatego, że się nie znamy i nie odróżniamy wolnego staga od szybszego... nie wiem czego :027:

Ponawiam (i rozszerzam) pytanie:
- Jeżeli ja wiem, co jest źle i wiem jak ma być dobrze, to jechać i cisnąć firmę, żeby zrobiła tak jak chcę, czy lepiej olać i zrobić u kogoś innego/samemu??

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:04   

skoro nowa instalka to jechać do nich i lać w morde niech zrobią jak ma być, jak nie to niech wypieprzają z taką instalką a tak na marginesie jak to nie jest tajemnicą jak cena takiej instaliki
Ostatnio zmieniony przez zztop2 |25 Wrz 2006|, 2006 16:05, w całości zmieniany 1 raz  

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:22   

A czemu ma być tajemnica :)
Dokładnie 2.200. I generalnie jestem zadowolony, bo nie czuję różnicy w dynamice między benzyną a gazem - no może z wyjątkiem tego, że na gazie nie mogę zamielić kołami przy ruszaniu (oczywiście na luźnej nawierzchni) :P Spalanie jest bardzo przyzwoite - ostatnio średnie wyszło poniżej 11 litrów. Tylko to wkurzające gaśnięcie :/

Tylko jeśli to jest wina zbyt wolnego komputera, to czemu gaśnie tylko na prawych zakrętach i przy hamowaniu/puszczeniu gazu przy większej prędkości??

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:52   

a czemu wybór padł na II generacje , nie myślałeś nad sekwencją ??

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 16:53   

dolot obróć w bok i po kłopocie.

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |25 Wrz 2006|, 2006 17:00   

zztop2 napisał/a:
a czemu wybór padł na II generacje , nie myślałeś nad sekwencją ??

Myślałem - ale za różnicę w cenie wolałem pojechać na krótki urlop :)

Struna napisał/a:

Sprawdzę ten trop :)
Ostatnio zmieniony przez Magnus Nox |25 Wrz 2006|, 2006 17:00, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 00:26   

Magnus Nox napisał/a:
że na gazie nie mogę zamielić kołami przy ruszaniu

a czemu? nie powinno byc az takiego spadku mocy.
Magnus Nox napisał/a:
Tylko to wkurzające gaśnięcie

wg mnie poprostu jest to zawolnaelektronika, i nie nadaza zmienic otwarcia registra(silnika krokowego) obchodzi sie to przyslaniajac dolot powietrza.
Magnus Nox napisał/a:
Tylko jeśli to jest wina zbyt wolnego komputera, to czemu gaśnie tylko na prawych zakrętach i przy hamowaniu

tu gasnie dlatego ze parownik jest dodupy i sila odsrodkowa go za bardzo przymyka, nie ma to zwiazku z komputerem
Magnus Nox napisał/a:
puszczeniu gazu przy większej prędkości??

a tu dlatego ze dostaje za mala dawke gazu w stosunku do powietrza (kompnie nadaza dostosowac) obejscie - przeslonic badz skierowac dodot powietrza inaczej (nie na wprost) (zreszta w 2.3 i tak niejest na wprost.)

Reasumujac do gazownikow niech reguluja.
Cytat:

jak napisalem wyzej, 2.3 powinna miec fabrycznie wyprowadzana rure w bok przed chlodnica, na dolnej belce miedzy zderzakiem a chlodnica, moze jej nie ma u ciebie?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 02:39   

jak sam dawales go do zakladania instalacji to jedz i wlacz o swoje. albo inaczej i prosciej doplac roznice w cenie za szybsza elektornike a ta co masz znowu wsadza komus jak nowa no ale jak bedzie mu dzialala to przeciez ok... ja bylem ze swoim 9 razy na poprawkach bo ciagle cos bylo nie tak. w koncu wymienili cala instalacje (fakt zazadali doplaty) no ale ja teraz nie widze zadnejh roznicy w jezdzie pomiedzy gazem a pb no pozatym,ze ponad 20 zl w kieszeni mi zostaje na kazdych 100km
pozdrawiam
maciek

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 11:11   

Rurę tą co była przed chłodnicą właśnie mi zdemontowali, że niepotrzebna :)
Do szybszej elektroniki mogę dopłacić, nie jest to problem - a pewnie od razu będzie upgrade wskaźnika poziomu gazu. Wystarczy Stag-100 czy coś jeszcze lepszego??

Z mieleniem kołami faktycznie dziwna sprawa, bo przy normalnej jeździe ma całkiem przyzwoitą dynamikę jak się przyciśnie. A przy ruszaniu w ogóle nie reaguje na mocniejsze przyciśnięcie pedału :(

Dobra, zadzwonię i spróbuję pogadać z którymś z tych gaziarzy :)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 12:01   

zaden stag, niech ci BINGO zamontują a rure załorza z powrotem

Struna 

Wysłany: |26 Wrz 2006|, 2006 14:04   

bingo albo jakieś al700

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 15:19   

Małe uzupełnienie tematu. Otóż podjechałem do gaziarzy, opisałem wszystkie problemy, zostawiłem auto na 2 godziny i już jest wszystko OK :) Od tego czasu tylko raz zgasł - ale to dlatego, że jeszcze na benie przygazowałem i puściłem pedał w momencie jak przełączał na gaz :) Zresztą menda zawsze się przełącza na gaz jak przejeżdżam przez przejazd kolejowy :twisted: :twisted:
Oprócz tego nie ma żadnych problemów :)
Dodatkowo jeszcze gaziarze naprawili mi klakson (konkretnie to Aneta u nich była - powiedziała, że nie ma klaksonu a przed zakładaniem gazu był :) no więc naprawili, chociaż faktycznie nie była ich wina :D ).

A po wymianie termostatu ładnie się silnik nagrzewa i nie przeszkadza mu, że jest równolegle obieg podpięty :P Ogrzewanie wnętrza jest bez zarzutu (z nawiewów parzy).

I dalej na Stagu-50 i bez rury z przodu :P Czyli się da :) Chociaż jakbym miał w tej chwili montować gaz to pewnie skorzystałbym z podanych wyżej sugestii i może byłoby od razu dobrze a nie po 3 poprawkach :D

Struna 

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 15:31   

Magnus Nox napisał/a:
nie przeszkadza mu, że jest równolegle obieg podpięty :P Ogrzewanie wnętrza jest bez zarzutu (z nawiewów parzy).
proponuje jednak w szereg przepiąć bo póki co grzeje, ale z czasem będzie coraz gorzej.

Odpowiedz do tematu