$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Blog - zagazowanie V6
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Blog - zagazowanie V6
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 10:29   

a ja widziałem rezultaty na hamowi.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:19   

przy jakim reduktorze? i jakie nastawy na analizatorze potem wyszly?no...sklad mieszanki lambda znaczy sie jaka była:)

Struna 

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:39   

reduktor BRC-AT90E - ten 140 kW i na 6mm i blosie brakowało górki a przy 8 mm było już o wiele lepiej. skład nie był mierzony tylko to co tygrysy lubią najbardziej - czyli moment i moc :)

[ Dodano: 2006-08-16, 11:40 ]
reduktor BRC-AT90E - ten 140 kW i na 6mm i blosie brakowało górki a przy 8 mm było już o wiele lepiej. skład nie był mierzony tylko to co tygrysy lubią najbardziej - czyli moment i moc :) ja nie mam blosa dla spalin czy oszczędności - mi chodzi o efektywność ;)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:57   

a moge z grubsza wiedziec ile to na kołach mialo mocy przy 6mm a ile doszlo przy 8mm? aha elektrozawor na 6mm czy kombinowany z 6 na 8 czy jakas porzadna osoemka? tak jak pisalem przewod 8 mm kosztuje 9,5 za metr a nakretki i beczułki ot grosze.. tak sie wlasnie nad tym zastanawiam. bo do 4,5-tys obr.min ciagnie pieknie potem d... zbita.

[ Dodano: 2006-08-16, 11:58 ]
Struna napisał/a:
ja nie mam blosa dla spalin czy oszczędności - mi chodzi o efektywność

tez bym tak chcial ale z braku lak pozostaje mi tylko analiza spalin jako regulacja:(

Struna 

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:05   

marcys napisał/a:
a moge z grubsza wiedziec ile to na kołach mialo mocy przy 6mm a ile doszlo przy 8mm?
nie pamiętam już - to dawno było, ale coś koło 10 kM było.

marcys napisał/a:
aha elektrozawor na 6mm czy kombinowany z 6 na 8 czy jakas porzadna osoemka?
6 mm z przejściówką na 8.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:26   

Witam! Rurki doprowadzajace gaz sa "uszczelniane barylkami". uszczelnienie to polega na zagnieceniu "barylki" na rurce.Powinna byc wykonana z miekkiego stopu brazu.Po dokreceniu do wyczuwalnego oporu wystarczy jeszcze 1/3 obrotu i powinno byc dobrze.Nalezy wowczas sprawdzic szczelnosc i ew. jeszcze "ciut" dociagnac.W praktyce jednak czesto widywalem rurki na ktorych barylki byly pozaciskane bomba atomowa chyba! Powodowalo to znaczne zmniejszenie uzytecznego przekroju(nawet do 4 mm).W przypadku rurki o srednicy 8 mm trudno dokonac tej sztuki i w tym tkwi "tajemnica" sukcesu.Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:27   

Stefan napisał/a:
Powodowalo to znaczne zmniejszenie uzytecznego przekroju(nawet do 4 mm)
no takiego cuda to jeszcze nie widziałem :) ale znając fachowców to zupełnie prawdopodobne :)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:42   

mi madry (lub "madry") gaziarz poradzil zeby lekko rozwiercic te przejscowki i bo i tak reszta elektrowazaworu jest taka sama jak w 8mm. Przejsciowki sa tanie sasiad ma stacjonarna wiertarke moze wiertlem 7 cos sie uda zrobic. Jak nie to kosz i beda bez powiekszania.

Ja jak na razie mam 8mm ale od elektrozaworu do parownika :706: co daje zapas i chwilowo ciag jest nawet do 5 tys. ale wola o 8 mm calosc.

Struna 

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:57   

od samego elektrozaworu to za wiele nie da - najważniejsze jest doprowadzenie z butli.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:09   

Witam!
marcys napisał/a:
mi madry (lub "madry") gaziarz poradzil zeby lekko rozwiercic te przejscowki
-kolego sprawdz najpierw czy w wyniku dokrecania nie masz pozagniatanych koncowek przewodow.Moze wystarczy "barylki"wymienic?Pozdrawiam.Stefan.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:30   

niby jak to sprawdzic? baryłki sa przeca raczej jednorazowe, odkrece i co? trzeba odciac kawalek przewodu(czym? bo narzedia do ciecia przewodow miedzianych nie mam-chyba ze sa jakies "domowe" metody) i druga barylke i d... blada bo dalej nie wiadomo czy nie jest zagnieciony. Jak zmienialem ostatnio parownik to zagial mi sie przewod i musialem drugi zamontowac. I pierwszy po odkreceniu byl nie zagnieciony. wiec watpie zeby byl zagiety.
Ostatnio zmieniony przez marcys |16 Sie 2006|, 2006 13:32, w całości zmieniany 1 raz  

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:35   

Witam! jedynym sposobem sprawdzenia jest odkrecenie przewodu.Wowczas do rurki wlozyc "cus" o srednicy okolo 5.5 mm.Jeseli nie wejdzie nalezy wymienic "barylke" i dokrecic w sposob ktory opisalem wyzej.Pozdrawiam.Stefan.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:46   

Stefan napisał/a:
Witam! jedynym sposobem sprawdzenia jest odkrecenie przewodu.Wowczas do rurki wlozyc "cus" o srednicy okolo 5.5 mm.Jeseli nie wejdzie nalezy wymienic "barylke" i dokrecic w sposob ktory opisalem wyzej.Pozdrawiam.Stefan.

technika dokrecania ok, Ja to nawet robilem delikatniej na wypelnionej gazem instalacji dokrecalem poki byla nieszczelnosc. Tylko jak wymienic barylke? przeciez nawet lekko dokrecona zaciska sie naprzewodzie i pozostaje uciecie tylko i wylacznie. A jak odkrecisz i to kolejny montaz bedzie wymagal mocniejszego dokracenia- wtedy kolejny raz sprawdzac? bez sensu.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 14:41   

Witam! Barylka powinna byc wykonana z miekkiego materialu.Te ktore widywalem w sklepach byly z reguly z twardego mosiadzu.W tej sytuacji zeby uniknac zagniecenia przewodu wkladalem do rurki koncowke wiertla 5.9 mm i "formowalem" koncowke wstepnie.Po usunieciu trzpienia z rurki zakrecalem "na gotowo".postepujac w ten sposob nigdy nie mialem problemow.Pozdrawiam.Stefan.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 14:45   

ale czy twarda czy miekka jak ja zacisniesz skrecajac to jej nie wymienisz!Wniosek trzeba to robic z wyczuciem i nie wsuwajac przewodu do oporu w gniezdzie bo jak skrecasz na gotowo z barylka to i tak sie troszke dosunie.

Odpowiedz do tematu