|
Blog - zagazowanie V6 |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 10:29
|
|
|
| a ja widziałem rezultaty na hamowi. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:19
|
|
|
| przy jakim reduktorze? i jakie nastawy na analizatorze potem wyszly?no...sklad mieszanki lambda znaczy sie jaka była:) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:39
|
|
|
reduktor BRC-AT90E - ten 140 kW i na 6mm i blosie brakowało górki a przy 8 mm było już o wiele lepiej. skład nie był mierzony tylko to co tygrysy lubią najbardziej - czyli moment i moc
[ Dodano: 2006-08-16, 11:40 ]
reduktor BRC-AT90E - ten 140 kW i na 6mm i blosie brakowało górki a przy 8 mm było już o wiele lepiej. skład nie był mierzony tylko to co tygrysy lubią najbardziej - czyli moment i moc ja nie mam blosa dla spalin czy oszczędności - mi chodzi o efektywność |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 11:57
|
|
|
a moge z grubsza wiedziec ile to na kołach mialo mocy przy 6mm a ile doszlo przy 8mm? aha elektrozawor na 6mm czy kombinowany z 6 na 8 czy jakas porzadna osoemka? tak jak pisalem przewod 8 mm kosztuje 9,5 za metr a nakretki i beczułki ot grosze.. tak sie wlasnie nad tym zastanawiam. bo do 4,5-tys obr.min ciagnie pieknie potem d... zbita.
[ Dodano: 2006-08-16, 11:58 ]
| Struna napisał/a: | | ja nie mam blosa dla spalin czy oszczędności - mi chodzi o efektywność |
tez bym tak chcial ale z braku lak pozostaje mi tylko analiza spalin jako regulacja:( |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:05
|
|
|
| marcys napisał/a: | | a moge z grubsza wiedziec ile to na kołach mialo mocy przy 6mm a ile doszlo przy 8mm? | nie pamiętam już - to dawno było, ale coś koło 10 kM było.
| marcys napisał/a: | | aha elektrozawor na 6mm czy kombinowany z 6 na 8 czy jakas porzadna osoemka? | 6 mm z przejściówką na 8. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:26
|
|
|
| Witam! Rurki doprowadzajace gaz sa "uszczelniane barylkami". uszczelnienie to polega na zagnieceniu "barylki" na rurce.Powinna byc wykonana z miekkiego stopu brazu.Po dokreceniu do wyczuwalnego oporu wystarczy jeszcze 1/3 obrotu i powinno byc dobrze.Nalezy wowczas sprawdzic szczelnosc i ew. jeszcze "ciut" dociagnac.W praktyce jednak czesto widywalem rurki na ktorych barylki byly pozaciskane bomba atomowa chyba! Powodowalo to znaczne zmniejszenie uzytecznego przekroju(nawet do 4 mm).W przypadku rurki o srednicy 8 mm trudno dokonac tej sztuki i w tym tkwi "tajemnica" sukcesu.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:27
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Powodowalo to znaczne zmniejszenie uzytecznego przekroju(nawet do 4 mm) | no takiego cuda to jeszcze nie widziałem ale znając fachowców to zupełnie prawdopodobne |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:42
|
|
|
mi madry (lub "madry") gaziarz poradzil zeby lekko rozwiercic te przejscowki i bo i tak reszta elektrowazaworu jest taka sama jak w 8mm. Przejsciowki sa tanie sasiad ma stacjonarna wiertarke moze wiertlem 7 cos sie uda zrobic. Jak nie to kosz i beda bez powiekszania.
Ja jak na razie mam 8mm ale od elektrozaworu do parownika co daje zapas i chwilowo ciag jest nawet do 5 tys. ale wola o 8 mm calosc. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 12:57
|
|
|
| od samego elektrozaworu to za wiele nie da - najważniejsze jest doprowadzenie z butli. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:09
|
|
|
Witam! | marcys napisał/a: | | mi madry (lub "madry") gaziarz poradzil zeby lekko rozwiercic te przejscowki | -kolego sprawdz najpierw czy w wyniku dokrecania nie masz pozagniatanych koncowek przewodow.Moze wystarczy "barylki"wymienic?Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:30
|
|
|
| niby jak to sprawdzic? baryłki sa przeca raczej jednorazowe, odkrece i co? trzeba odciac kawalek przewodu(czym? bo narzedia do ciecia przewodow miedzianych nie mam-chyba ze sa jakies "domowe" metody) i druga barylke i d... blada bo dalej nie wiadomo czy nie jest zagnieciony. Jak zmienialem ostatnio parownik to zagial mi sie przewod i musialem drugi zamontowac. I pierwszy po odkreceniu byl nie zagnieciony. wiec watpie zeby byl zagiety. |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |16 Sie 2006|, 2006 13:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:35
|
|
|
| Witam! jedynym sposobem sprawdzenia jest odkrecenie przewodu.Wowczas do rurki wlozyc "cus" o srednicy okolo 5.5 mm.Jeseli nie wejdzie nalezy wymienic "barylke" i dokrecic w sposob ktory opisalem wyzej.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 13:46
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Witam! jedynym sposobem sprawdzenia jest odkrecenie przewodu.Wowczas do rurki wlozyc "cus" o srednicy okolo 5.5 mm.Jeseli nie wejdzie nalezy wymienic "barylke" i dokrecic w sposob ktory opisalem wyzej.Pozdrawiam.Stefan. |
technika dokrecania ok, Ja to nawet robilem delikatniej na wypelnionej gazem instalacji dokrecalem poki byla nieszczelnosc. Tylko jak wymienic barylke? przeciez nawet lekko dokrecona zaciska sie naprzewodzie i pozostaje uciecie tylko i wylacznie. A jak odkrecisz i to kolejny montaz bedzie wymagal mocniejszego dokracenia- wtedy kolejny raz sprawdzac? bez sensu. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 14:41
|
|
|
| Witam! Barylka powinna byc wykonana z miekkiego materialu.Te ktore widywalem w sklepach byly z reguly z twardego mosiadzu.W tej sytuacji zeby uniknac zagniecenia przewodu wkladalem do rurki koncowke wiertla 5.9 mm i "formowalem" koncowke wstepnie.Po usunieciu trzpienia z rurki zakrecalem "na gotowo".postepujac w ten sposob nigdy nie mialem problemow.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 14:45
|
|
|
| ale czy twarda czy miekka jak ja zacisniesz skrecajac to jej nie wymienisz!Wniosek trzeba to robic z wyczuciem i nie wsuwajac przewodu do oporu w gniezdzie bo jak skrecasz na gotowo z barylka to i tak sie troszke dosunie. |
|
|
|
 |
|
|