|
Luz na listwie |
| Autor |
Wiadomość |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 17:13
|
|
|
| Witam! To Cygan za matke mniej wezmie! Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Księgowy [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 17:52
|
|
|
| Aneta napisał/a: | | Te za 4.000 (u nas w Poznaniu staniały 3.652 hehe) w Fordzie to są też regenerowane. Nowa jak kiedyś pytałam ok. 8.000 zł |
8000 to chyba lekko przesadziłaś, (zresztą ze strony boemo można ściągnąć cennik części caszem się przydaje)
różnica między nową a regenerowaną przez forda różnica nie była większa niż 800 zł
a zresztą regenerowana przes forda to jakby nowa, bo oni wyrzucają wszystkie zużyte częsci i dają w to miejsce nowe. |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań

|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 19:53
|
|
|
| Księgowy napisał/a: | | 8000 to chyba lekko przesadziłaś | Taką cenę mi podano, ale może sprecyzuję moje "kiedyś"... było to w czasach kiedy mój Scorpiaczek jako dość młody automobil był wart ponad 50.000 zł (piękne czasy ), a ceny części w serwisach brali prosto z kosmosu. Później już nie pytałam, ale sądzę, że teraz jest tak jak mówisz.
| Księgowy napisał/a: | | a zresztą regenerowana przes forda to jakby nowa, bo oni wyrzucają wszystkie zużyte częsci i dają w to miejsce nowe | Dokładnie i gwarancję dają. |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 20:40
|
|
|
| Witam! Za te pieniadze to Wieloryba mozna kupic (bez gwarancji co prawda) ze sprawnym wspomaganiem.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 21:36
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Witam! Obejrzalem i stwierdzam ze pod listwa w miejscu gdzie wchodzi walek jest regulacja luzu zazebienia walek-listwa.znajduje sie tam nakretka M-17 (lub 19?) z otworem zatkanym plastikowym "cyckiem" w ktorym powinno byc wejscie na imbus lub Fordowski wynalazek-gwiazdke. Po popuszczeniu tejze nalezy imbusem czy gwiazdka skorygowac wartosc luzu.Sciaganie samochodu w lewo( a dlaczego nie w prawo?) bedzie mialo moim zdaniem malo z tym wspolnego.Pozdrawiam.Stefan. |
Dzięki Stefanie za informacje!
A co ściągania to mówisz, że to na pewno nie to? Jak zrobię ten luz to będę szukał dalej co odpowiada za ściągnanie i stuki jakie ostanio dochodzą z przedniego zawieszenia (stuki są ale niby wszystkie gumy są ok i luzów nie ma, szapraki nic nie wykazały...)
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 16:56
|
|
|
| ściąganie - ciśnienie w ogumieniu, opony, końcówki drążków, łożyska kół. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 21:48
|
|
|
Opony niedawno wymieniane, w weekend z przodu łatane dziury i nowe wentyle. Łożyska nie sprawdzałem ale mam wrażenie, że to nie to bo nie ściąga równomiernie tylko jak się wpadnie w dziurę. I jeszcze np. przy ruszaniu jak bardzo delikatnie ruszam to prawie od razu kierownica mocno przekręca się w lewo, coraz bardziej i bardziej... Co do końcówek drążków to niby luzów nie mają ale chyba sprawdzę jeszcze raz z kimś bo sobie nie dowierzam
PS. Jaka szkoda, że na zlocie nie będzie kanału...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 10:28
|
|
|
nie trzeba kanału żeby ocenić większość elementów układu kierowniczego |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 13:36
|
|
|
Stuki - końcówki stabiliatora?
Ściąganie - jeżeli geometria ok, szarpaki ok, to stawiał bym na któreś "jabłko" opisane wyżej przez Rafała. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 19:10
|
|
|
To se dokręciłem listwe dzisiaj . Jutro jadę poprawić bo przegiąłem pałę . Nie ściąga ani odrobinę ale skręciłem tak mocno, że kierownica nie odbija na zakrętach . Ustawie kierownice w prawo i mogę brać zakręt bez trzymanki . Prawie wiem jak to jechać wielorybem bez wspomagania . Bym to od razu poprawił ale już się zrobiło późno i się do Poznania spieszyłem.. (kanała mam na działce pod Poznaniem).
Co do regulacji luzu to jest minimialnie inaczej niż napisał Stefan. W nakrętce M-17 jest gumka, ale po jej zdjęciu widać tylko sprężynkę w środku. Regulacje robi się dokręcając cała nakrętke. Cięzko tam dojść bo jest taki plastik wokół nakrętki.
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 22:21
|
|
|
| kasowanie luzu robi sie na raty!!! po trochu, inaczej mozesz zabic listwe! i co 2-3 dni troszke dociagac jak jest luz jeszcze a nie blokuje sie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
| Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |8 Sie 2006|, 2006 22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fiebik

|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 22:22
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Nie ściąga ani odrobinę ale skręciłem tak mocno, że kierownica nie odbija na zakrętach | A stuki ustały? |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 22:24
|
|
|
No mam nadzieje, że listwy nie zabiłem . Jutro to odkręcam .
Co do stuków to cholera nie ustały... To musi być coś innego i nie mam pojęcia co... Może na zlocie ktoś mądry zgadnie co to może być... Ale ogólnie to będę szukać jakiegoś DOBREGO zakładu gdzie mi powiedzą co tak stuka...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
fiebik

|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 22:26
|