$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ew. przełożenie kolektorów ssących w Cossi
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ew. przełożenie kolektorów ssących w Cossi
Autor Wiadomość
marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2006|, 2006 01:38   

Mając na mysli patent chodziło mi o to kolanko z mixerem. W silniku B0B jest plastikowa rurka doprowadzająca powietrze do przepustnicy. Nie mogę sobie uzmysłowić w którym miejscu chesz założyć to kolanko bo ilość manewrów jest ograniczona ze względu na kształt tej rury z jednej strony w kształcie przepustnicy, z drugiej owal a kolanko jest- fakt ale spłaszczone na owal. Moim zdaniem mixer można zamontować w czymś co da się połączyć z tą owalną plastikową rurą a następnie upchnąć rezonator i filtr, albo zmodyfikować dolot ucinając tą rurę kilka centymetrów za przepustnicą, założyć na nią rurę siedemdziesiątkę i dopiero faktycznie jest możliwość założenia jakiegoś kolanka z mixerem. Jeśli dobrze pamietam to B0A miał prosty dolot rurę siedemdziesiątkę i nie było problemu z montażem mixera.

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2006|, 2006 02:02   

Zerknij na to:
http://marskomp.net/scorpio/kosi
O to owalne kolanko mi chodziło. Bez problemu wspawali mi w nie 2 miksery. W BOB jest ono plastikowe i dlatego wpadłem na pomysł zamiany.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2006|, 2006 08:40   

To sie tak latwo nie da, przepustnice w BOB sa glebiej osadzone, mniej wiecej na srodku silnika.
Zobacz TUTAJ

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2006|, 2006 12:31   

Właśnie kolega bigdaaddy ma troche racji - moje obawy to połączenie plastikowej rurki z tym metalowym kolankiem może być to kłopotliwe ale nie do niewykonaia. Oglądałem fotkę z silnikiem którą zamieściłeś - to o takie klanko chodzi - od tegp silnika?. Nie mogę natomiast zrozumieć o jakich dwu mixerach wspawanych w to kolano mowa.

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |20 Cze 2006|, 2006 14:37   

W takim owalnym kolanku mam wspawane 2 miksery obok siebie.
W BOB też jest takie kolanko, tylko plastikowe. Chodzi o przełożenie kolanek. (w pierwotnej wersji chciałem przekładać kolanko razem z całym kolektorem)
Ostatnio zmieniony przez Wodzu! |20 Cze 2006|, 2006 14:40, w całości zmieniany 1 raz  

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 18:59   

Witam

Co maja dawać te dwa mixery skoro tak naprawdę wystarczy jeden?

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2006|, 2006 08:02   

Ponieważ przekrój tego kolanka nie jest okrągły cieżko by było zamontować jeden mikser. Pod ten owalny kształt kolanka pasują idealnie 2 miksery obok siebie.

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2006|, 2006 23:14   

ok. to dobry pomysł -ale jak sprawa z podpieciem gazu do mixerów - zapewne dwa oddzielne rurki spięte rtójnikiem?

Moja propozycja to obfotografuj to, podaj dokładnie wymiary mixerów a przynajmniej ich wewnętrzne średnice - to będzie dla potomnych - a można pomyśleć jak wmontować ekir mixery w owal ale w plastiku.

Odpowiedz do tematu