$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Spalanie LPG na miescie ok 20/100!!?? Juz nie wiem co robic!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie LPG na miescie ok 20/100!!?? Juz nie wiem co robic!
Autor Wiadomość
scorpion2020
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2006|, 2006 22:53   Spalanie LPG na miescie ok 20/100!!?? Juz nie wiem co robic!

Mam wieloryba 2l 16v sekwencje BRC, na miescie pali miedzy 17-21l na 100km.
Na trasie pali normalnie ok10-11l na 100km.
Nie wiem co mam robic zaje..sci gazownicy oczywiscie laske klada, bo po co...
Slyszalem ze moze byc to kwestja za malego parownika??!!
Sa tez takie sytuacj ze jak mu wcisne do deski to potrafi sie przelaczac na benzyne mimo ze ma gaz.
Prosze o jakies rady!
Pozdrawiam.

arek33
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2006|, 2006 12:48   

Jabym stawial na parownik , przerabilem to samo , sam sie przelanczal na benzyne , zawieszal sie , i brak mocy powyzej 4,5 yys. obr . pozmianie parownika instalka sie nie przelancza nie zawiesza i spalanie spadlo w miescie oscyluje miedzy 14 a 15 litrow po trasie przy predkosci 150 km/h okolo 13 litrow

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2006|, 2006 13:36   

Jak sie przelancza to na 100% za maly parownik i nastepuje zubozenie mieszanki. Komputer interpretuje to jako maly poziom gazu i przelacza na benzyne zeby moc dalej jechac.

Powiedz gazownika co to mzoe byc bo w 90% nie widza wogole na czym polega funkcjonowanie instalki LPG i caly czas naciskaj na nich, ze maja to zrobic bo jak nie to kazesz wymontowac i oddac kase.
Zawsze dziala. ;)

Jerry-autogaz
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 08:06   

na 85% wine za to ponosi parownik.

scorpion2020
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 23:03   

Dziekuje bardzo za sugestje!
Jak tylko wymienia mi parownik to napisze czy to byla przyczyna.
Pozdrawiam.

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 08:04   

scorpion2020 napisał/a:
Mam wieloryba 2l 16v sekwencje BRC, na miescie pali miedzy 17-21l na 100km.

17-21l na 100km?! Zazdroszczę TAK MAŁEGO SPALANIA!!!! Mój pali 37... Już nie wiem co robić. ŻADEN GAZOWNIK nie jest mi w stanie pomóc. Czytając Wasz post zastanawiam się nad wymianą parownika, ale czy na 100% to pomoże? Nie chce wtopić kilku stów... A tak w ogóle, ile taka przyjemność kosztuje?

Pozdrawiam,

mIRO

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 10:02   

37 litrow to ucieka gdzies bokiem, to jest ilosc ktorej silnik nie jest w stanie przepalić
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 12:51   

mIRO, powąchaj czy gdzieś w komorze silnika Ci gazem nie śmierdzi [na chodzącym silniku i po przełączeniu na gaz], może jeszcze spieprzać na przewodach od butli do parownika, ale tutaj to raczej gaziasz taką spec-pianką by musiał sprawdzić (chyba, że są na to domowe sposoby)
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r
Ostatnio zmieniony przez Marcin |14 Maj 2006|, 2006 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 13:15   

sa jedziesz po przewodach pedzlem i woda z proszkiem do prania, mydlo w plynie plyn do naczyn jak sie pieni to ucieka. tak sprawdzaja w domach i w samochodach tez mozna. chociaz gaziarze maja jakies madre preparaty co sie tam dluzej utrzymuja i sa w spraju no ale moze da sie cos w domu znalezc. ja mialem gruby wyciek przy filtrze gazu....po samodzielnej wymianie :)
pozdrawiam
maciek

drl
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 15:39   

Napisz dokładniej jaka to sekwencja brc ( i jaki reduktor, wtryskiwacze, silnik)
Podstawowy reduktor w brc (genius) ma wydajność znacznie przewyższającą możliwości twojego silnika 2.0 DOHC. Teoretycznie podają 190 KM (jest to przesadzone nie z powodu max wydajnoći, bo przy ciścieniu 1,55 bara da rade ponad 190 KM pociągnąć, ale nie da rady teog robić przez dłuższą chwilę bo zamarznie :) ). Używałem go w silniku 170 KM działał poprawnie tylko się chłodzi trochę za bardzo jak długo pracuje na dużej wydajności(trasa 180/h)
Jeżeli się przełącza na benzynę może być problem nie w modelu parownika ale w jego działniu płynnym, często w geniusie (przyjmuję że taki masz) zbierają się zanieczyszczenia przy zaworku regulującym ciśnienie. Wtedy właśnie tak pracuje...

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 17:45   

drl napisał/a:
Napisz dokładniej jaka to sekwencja brc ( i jaki reduktor, wtryskiwacze, silnik)

Reduktor to BRC AT90 jeśli dobrze czytam, silnik - 2.9 12V w automacie.

drl
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 23:13   

mIRO napisał/a:
drl napisał/a:

Reduktor to BRC AT90 jeśli dobrze czytam, silnik - 2.9 12V w automacie.

Pytanie moje odnosiło się to kogoś zakładającego topic dlatego mowa o wtryskiwaczach, a tu widzę 2 generacja po tym AT90.
To całkiem dobry reduktor, wina leży może w elektronice, jak reduktor brc to pewnie i reszta, do 2 generacji bec sprzedaje Blitza i Justa, ten drugi jeszcze w miare ale blitz to porażka..jeden i drugi jest specyficzny w regulacji i to prawdopodobnie jest powodem spalania, do justa moge podesłac program dl blitza nic takiego jak progream nie istnieje, to analogowe urządzenie jedyne w swoim rodzaju.. ale moge podesłać schemat testera :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 08:43   

mIRO, zrób foty instalki i zapodaj.

Jerry-autogaz
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 22:42   

obawiam sie ze koledzy maja racje iz nie masz sekwencji a druga generacje.Jesli jest tam zalozona elekronika brc to bez wzgledu czy jest to just czy blitz proponuje ci pojechac do warsztatu sam mozesz miec problemy z ustawieniem tego , a powiedz jeszcze jakie auto ma zuzycie na benzynie bo moze wina nie lezy po stronie lpg.....

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2006|, 2006 23:22   

Jerry-autogaz napisał/a:
a powiedz jeszcze jakie auto ma zuzycie na benzynie bo moze wina nie lezy po stronie lpg.....

Tego niestety nie wiem, bo nie jeżdżę na benzynie... Ale jak pojechałem w niedzielę w trasę, żeby przeczyścić wtryski tym całym STP, to spalił 13l. na 100, ale należy pamiętać że wtryskiwacze nie pracowały optymalnie, więc pewnie spalił więcej niż powinien. Ale panowie (i Panie), mówię, SZOK jak zobaczyłem jaki syf zalega mi teraz w rurze wydechowej po przejechaniu 200 km. na STP i Shell V-power racing. JA JUŻ NIE CHCĘ WIĘCEJ GAZU W AUCIE!!!!
Ostatnio zmieniony przez mIRO |16 Maj 2006|, 2006 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu