$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Hałasują rolki prowadzące pasek (VM)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hałasują rolki prowadzące pasek (VM)
Autor Wiadomość
Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
  Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 17:36   Hałasują rolki prowadzące pasek (VM)

Hałasują mi obydwie łyse rolki prowadzące pasek wielorowkowy. Będzie też problem z kołem które zastępuje sprężarkę klimy. Podejrzewam że tu jest możliwość wymiany łożyska, tak to bynajmniej wygląda. Czy ktoś to robił ??. Czy może są jakieś zastępcze "łyse" rolki??. Pozdro!! :690:
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

krzysztof
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 19:37   

jezeli to tylko rolki to strawa jest banalna.sa tam normalne lozyska kulkowe obustronnie zamkniete /zdawalo mi sie ze spisalem ich oznaczena ale nie moge znalezc/.ja u siebie nie kupowalem nowych tylko wyciagnalem z jednej strony oslonke kulek wyczyscilem , nasmarowalem zatkalem oslonke i jeszt ok. pamietaj ze sruba dolnego napinacza ma lewy gwint .a tak na mrginesie ja tez myslalem ze halasuja mi te rolki a w rzeczywistosci piszczal pasek .dopiero zwiekszylem naciag dolnym napinaczem i jest ok.ja mam autko z 94 roku ale mysle u ciebie jest tak samo .sprobuje znalezc w garazu te wymiary lozysk to ci dopisze.
pozdr. krzysztof

Tomek Z 

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 21:23   

Dzięki Krzysztof !! Już mi bardzo pomogłeś !!. Myślałem że to jest nierozbieralne. U mnie na pewno chodzi o rolki. :690:
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

krzysztof
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 21:46   

wlasnie wrocilem z garazu ale niestety nie zapisalem nr tych lozysk. aha sruba gornej rolki tez ma lewy gwint .

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2006|, 2006 07:38   

tak jak pisał krzysztof łożyska się wymienia koszt + - 20 zł sztuka nie kupuj polskich i zwr€ć uwagę na porametry łożyska chodzi o prędkość itd może być też problem ,, ale nie musi ,,że rolka wytrze się od wewnącz i łożysko będzie miało luz i też będzie hałasować lecz dorobienie całej rolki to dla dobrego ślusarza pikuś , sam napinacz a raczej tzw tłumik drgań kup od omegi 2.5 td model 94 .98 koszt w sklepie + - 125 155 zyla pasek polecam getza 7 pk 2250 koszt +- 80 100 zyla pozdrawiam

Tomek Z 

Wysłany: |10 Mar 2006|, 2006 21:41   

Dzięki kapselek za wyczerpujące info !!. Już zrobione, gra i trąbi zespół KOMBII !!! :690:
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

Krich
[Usunięty]

Wysłany: |30 Mar 2007|, 2007 22:07   

Witam .W tym tygodniu mniałem dziwne zdarzenia warsztatowe . W scorupce poszły łożyska od rolek + napinacz + pasek . W jednym warsztacie w Jeleniej krzykneli z częsciami chyba ponad 1000 dalej nie słuchałem bo ciśnienie mi skoczyło ale w innym "bardziej ludzkim " zrobili mi to w 1,5 dnia z częsciami i z robocizna 370 zł miło i przyjemnie .Napinacz pasował od innego auta ( nie wiem od jakiego) pasek nie 200 tylko 70 zł i nie całe rolki tylko wymienili łożyska .Można jeszcze u nas znależ całkiem przyzwoite warszaty w ktorych nie idą na łatwizne a troszeczke myślą o biednych włascicielach skorupek.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |31 Mar 2007|, 2007 08:40   

W tym dziale masz zamienniki opisane. Napinacz zamiast oryginału za 350 od omegi lub bmw 2.5 td za 85, pasek zamiast 7-o rowkowego za 200 6-o rowkowy za 50, i łożyska zamiast całych rolek. 2 i 3 pozycja to od magmarta poszukaj jego postów to będziesz wiedział jakie łożyska :one:

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |31 Mar 2007|, 2007 20:46   

u mnie nałysych są łożyska 6305, a na tym co jest zamiast klimy pasuje62305 RS. Uwaga nie kupować tańszych łożysk z napisem JAP (g*** nie łożyska, chińska tandeta, omijać szerokim łukiem). Pasek zakłądać 6PK cena ok 50 zł. Zwrócić uwagę na wysokość paska. W razie problemów odkręcić rolke pośrednią (tą zamiast klimy), znaczy się pozostawić na jednej śrubie, nałożyc pasek na wszystkie rolki (rolke napinajacą zluzować na maksa - uwaga lewy gwint), łyżką do zakłądania opon ścisnąć napinacz hydrauliczny (ten no wiadomo który - uwaga uchwyt musi być pewny, bo jak się wysliźnie to napinacz może sie rozlecieć), przekrzywić rolkę napinającą (tą zamiast klimy), nałozyć na nią pasek i wcisnąć rolkę na swoje miejsce, zluzować napinacz hyrauliczny, napić rolką napinajacą
Luzowanie rolki pośredniej od klimy - to są 3 śruby w podstawie rolki, a nie ta główna śruba mocująca rolkę.(jak ktoś ma klime to nie wiem jak to zrobić.
U mnie zwykła rolka napinająca, to rolka mimośrodowa między wspomaganiem a kołęm wielomasowym (kołem pasowym na wale silnika). W nowszych silnikach podobno śruba napinająca.
Teoretyczny czas zabawy, jak nic sie pierniczy 3-4 godzin. Do wymiany łożysk lepiej użyc kleszczy do wyjmowania wewnętrznych zabezpieczeń segera. Można sie bawić śrubokrętami, ale uwaga przy zakłądaniu na nowe łożyska, można je uszkodzić. Zamiast kleszczy można jeszcze 2 gwoździe, kombinerki i np. nakrętka jako dystans... ale to już może na inną okazje ;)

Odpowiedz do tematu