|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Hałasują rolki prowadzące pasek (VM) |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 17:36 Hałasują rolki prowadzące pasek (VM)
|
|
|
Hałasują mi obydwie łyse rolki prowadzące pasek wielorowkowy. Będzie też problem z kołem które zastępuje sprężarkę klimy. Podejrzewam że tu jest możliwość wymiany łożyska, tak to bynajmniej wygląda. Czy ktoś to robił ??. Czy może są jakieś zastępcze "łyse" rolki??. Pozdro!! |
_________________ ~~ Lubiłem swoją scorupkę ~~
była scorupka 12V6 fajna!
była cytrynka ZX
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!! |
|
|
|
 |
krzysztof [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 19:37
|
|
|
jezeli to tylko rolki to strawa jest banalna.sa tam normalne lozyska kulkowe obustronnie zamkniete /zdawalo mi sie ze spisalem ich oznaczena ale nie moge znalezc/.ja u siebie nie kupowalem nowych tylko wyciagnalem z jednej strony oslonke kulek wyczyscilem , nasmarowalem zatkalem oslonke i jeszt ok. pamietaj ze sruba dolnego napinacza ma lewy gwint .a tak na mrginesie ja tez myslalem ze halasuja mi te rolki a w rzeczywistosci piszczal pasek .dopiero zwiekszylem naciag dolnym napinaczem i jest ok.ja mam autko z 94 roku ale mysle u ciebie jest tak samo .sprobuje znalezc w garazu te wymiary lozysk to ci dopisze.
pozdr. krzysztof |
|
|
|
 |
Tomek Z

|
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 21:23
|
|
|
Dzięki Krzysztof !! Już mi bardzo pomogłeś !!. Myślałem że to jest nierozbieralne. U mnie na pewno chodzi o rolki. |
była cytrynka ZX
był poldek z gazem
|
|
|
 |
krzysztof [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 21:46
|
|
|
| wlasnie wrocilem z garazu ale niestety nie zapisalem nr tych lozysk. aha sruba gornej rolki tez ma lewy gwint . |
|
|
|
 |
kapselek47 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Mar 2006|, 2006 07:38
|
|
|
| tak jak pisał krzysztof łożyska się wymienia koszt + - 20 zł sztuka nie kupuj polskich i zwr€ć uwagę na porametry łożyska chodzi o prędkość itd może być też problem ,, ale nie musi ,,że rolka wytrze się od wewnącz i łożysko będzie miało luz i też będzie hałasować lecz dorobienie całej rolki to dla dobrego ślusarza pikuś , sam napinacz a raczej tzw tłumik drgań kup od omegi 2.5 td model 94 .98 koszt w sklepie + - 125 155 zyla pasek polecam getza 7 pk 2250 koszt +- 80 100 zyla pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tomek Z

|
Wysłany: |10 Mar 2006|, 2006 21:41
|
|
|
Dzięki kapselek za wyczerpujące info !!. Już zrobione, gra i trąbi zespół KOMBII !!! |
była cytrynka ZX
był poldek z gazem
|
|
|
 |
Krich [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Mar 2007|, 2007 22:07
|
|
|
| Witam .W tym tygodniu mniałem dziwne zdarzenia warsztatowe . W scorupce poszły łożyska od rolek + napinacz + pasek . W jednym warsztacie w Jeleniej krzykneli z częsciami chyba ponad 1000 dalej nie słuchałem bo ciśnienie mi skoczyło ale w innym "bardziej ludzkim " zrobili mi to w 1,5 dnia z częsciami i z robocizna 370 zł miło i przyjemnie .Napinacz pasował od innego auta ( nie wiem od jakiego) pasek nie 200 tylko 70 zł i nie całe rolki tylko wymienili łożyska .Można jeszcze u nas znależ całkiem przyzwoite warszaty w ktorych nie idą na łatwizne a troszeczke myślą o biednych włascicielach skorupek. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |31 Mar 2007|, 2007 08:40
|
|
|
W tym dziale masz zamienniki opisane. Napinacz zamiast oryginału za 350 od omegi lub bmw 2.5 td za 85, pasek zamiast 7-o rowkowego za 200 6-o rowkowy za 50, i łożyska zamiast całych rolek. 2 i 3 pozycja to od magmarta poszukaj jego postów to będziesz wiedział jakie łożyska |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2007|, 2007 20:46
|
|
|
u mnie nałysych są łożyska 6305, a na tym co jest zamiast klimy pasuje62305 RS. Uwaga nie kupować tańszych łożysk z napisem JAP (g*** nie łożyska, chińska tandeta, omijać szerokim łukiem). Pasek zakłądać 6PK cena ok 50 zł. Zwrócić uwagę na wysokość paska. W razie problemów odkręcić rolke pośrednią (tą zamiast klimy), znaczy się pozostawić na jednej śrubie, nałożyc pasek na wszystkie rolki (rolke napinajacą zluzować na maksa - uwaga lewy gwint), łyżką do zakłądania opon ścisnąć napinacz hydrauliczny (ten no wiadomo który - uwaga uchwyt musi być pewny, bo jak się wysliźnie to napinacz może sie rozlecieć), przekrzywić rolkę napinającą (tą zamiast klimy), nałozyć na nią pasek i wcisnąć rolkę na swoje miejsce, zluzować napinacz hyrauliczny, napić rolką napinajacą
Luzowanie rolki pośredniej od klimy - to są 3 śruby w podstawie rolki, a nie ta główna śruba mocująca rolkę.(jak ktoś ma klime to nie wiem jak to zrobić.
U mnie zwykła rolka napinająca, to rolka mimośrodowa między wspomaganiem a kołęm wielomasowym (kołem pasowym na wale silnika). W nowszych silnikach podobno śruba napinająca.
Teoretyczny czas zabawy, jak nic sie pierniczy 3-4 godzin. Do wymiany łożysk lepiej użyc kleszczy do wyjmowania wewnętrznych zabezpieczeń segera. Można sie bawić śrubokrętami, ale uwaga przy zakłądaniu na nowe łożyska, można je uszkodzić. Zamiast kleszczy można jeszcze 2 gwoździe, kombinerki i np. nakrętka jako dystans... ale to już może na inną okazje |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |