|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Gazuje swoje Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 16:46 Gazuje swoje Scorpio
|
|
|
No więc podjąłem dezycje - zakładam gaz. Wybrałem się wpierw więc do największego zakładu w Poznaniu, super hiper wypasiony DOMAŃSKI. Panowie przed otworzeniem maski skrzywili się, po otwarciu maski od razu werdykt - sekwencja. Ja na to, że tak się składa iż udzielam się w Klubie Scorpio i jakoś moi koledzy mają do tego silnika 2 generację. Oni na to, że to na 2 generacji nie będzie palić na pierwszym cylindrze. Ale sekwencja jak najbardziej będzie ok, za marne 4.100 mogą mi założyć . Pojechałem od tych baranów... Wybrałem się do zakładu gdzie było gazowane moje ostatnie Scorpio. Trzech panów długo debatowało nad otwartą maską, w końcu stwierdzili żebym przyjechał jutro bo będzie jeszcze inny gazownik bo oni za bardzo nie wiedzą... To też podziękowałem.. Dalszych zakładów na razie nie odwiedzałem bo nie chciałem się denerwować...
Tak więc poszukuję zakładu gdzie mi ładnie założą gaz 2 generacji, gdzie robiono już taki samochód, i gdzie moje nerwy nie będą narażone... Jestem w stanie podjechać nawet w miarę daleko od Poznania. Gdzieś na forum wyczytałem, że Antek coś pisał o instalowaniu gazu w Łodzi - mogę nawet do Łodzi podjechać jak to będzie dobrze zrobione
PS. Mam silnik 2.0 16V - zapomniałem wspomnieć
Pozdrawiam
Szuler |
| Ostatnio zmieniony przez Szuler |23 Maj 2006|, 2006 16:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zakzet [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 22:30
|
|
|
Witam. Jakiś miesiąc temu spróbowałem dać się namówić i załozyłem kupionego na Allegro - Blosa. Zamontowałem sam nic w nim nie regulując - po prostu wyrzuciłem mixer i na to miejsce włożyłem Blosa. Przedtem palił mi gazu ok. 16 l/100 km na trasie
przy jeździe średnio szybkiej 100-120 km/h. Po kontrolnym tankowaniu - nie mogłem uwierzyć - 13.5 l/100 km . Po dwóch tygodniacvh wyrzuciłem pudełko z papierowym filtrem powietrza i założyłem filtr stożkowy-Allegro-za 36 zł- rezultat - pali 12lgazu na 100km, ma super ( dla mnie wystraczające) przyspieszenie , i nie buja się na wolnych obrotach, choć ostatnio coś mu się waha, ale to też już wiem- przyczyna to nieszczelność w układzie dolotowym powietrza, na odcinku za przepustnicą( tam gdzie jest system), gdy się nagrzeje to przechodzi. Więc dołączam do entuzjastów Blosa - to jest naprawdę super sprawa, nawet gdybym muiał zakładać nową instalację gazową to od razu z Blosem, a nie żadne sekwencje czy komputery za dużą kasę.Miałem już kilka samochodów z gazem , ale ten układ jerst najbardziej naturalnydla każdego silnika.Aha - posiadam silnik 1995 r 2,0 16V. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 22:49
|
|
|
| no to wpadnij, ja bede niedlugo gazowal takiw autko to powiem jak wyszło |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 06:22
|
|
|
A jaki koszt przewidujesz instalki (butla w kole)? I gdzie wy to robicie, w jakimś warsztacie, rozumiem że wszystkie papiery miałbym podbite tak by nie było problemów w urzędzie komunikacji? Ile trwa zakładanie gazu, jak bym rano przyjechał wcześnie do Łodzi do pod koniec dnia będę mógł wracać do siebie?
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 07:19
|
|
|
Ty to masz fart - nie denerwuj się - gorzej jakby sie nie przyznali że nie znają tematu a wzieli się za robotę...
A przyznali się że to pierwsze Scorpio jakie roboli jak juz zje***** na maksa po trzykroć... i po kilku reklamacjach...
Wiec ty się chłopie ciesz że nic nie załatwiłes:D
[ Dodano: 2006-05-24, 07:21 ]
Bo u mnie własnie tak było.... => "Combos" - Zawadzki tfu..ftu...się koles nazywa - na giełdzie w Mysłowicach... tfu..ftu... |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 08:36
|
|
|
Przypomniałęm sobie o gaziarzu co robił mi sierkę. Zadzwoniłem, facio robił już kilka 2.0 16V scorpio i mówi, że nie ma problemu z 2 generacją jak się dobrze zrobi. Tylko facio woła za to 2300 (zapomniałęm powiedzieć, że chce butle w kole, to pewnie będzie już z 2500). On chyba ogólnie jest drogi bo za sekwencje chce 5000tys! Kurcze, nie da się taniej??
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 08:42
|
|
|
| Szuler nie jezdzij do tych co gazowali 2,9 - sie raczej nie spisali. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 09:44
|
|
|
Marcyś - nie mam zamiaru . Zobacze co zaproponuje Antek i albo pojade do niego albo zrobie za te 2500. Przy tych cenach paliwa i gazu to i tak mi się po niecałym roku zwróci... Coprawda mają podnieść akcyzę za gaz, ale od stycznia akcyza za paliwo idzie w góre więc jeden pies...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:00
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Coprawda mają podnieść akcyzę za gaz, |
Od zawsze to słyszę :694: a póki co-znów gaz potaniał, gazuj, nie łam się. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:02
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Gazuję swoje Scorpio... |
A szkoda... taki ładny był |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:12
|
|
|
Będzie ładnie . Wlew do gazu chce mieć tam gdzie mam już pod to otwór, a nie w zderzaku (bo w mojej skorupie gaz już kiedyś był) - wlew jest jak się otworzy tylnią klapę po prawej stronie poza uszczelką.
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:31
|
|
|
| Szuler, a 2500 za dobrą instalkę 2 gen. to wg Ciebie bardzo dużo ? moim zdaniem bez tragedii. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:41
|
|
|
Nie mówię, że bardzo dużo ale trochę dużo. Rzecz w tym, żę ja nie jestem pewien czy to jest bardzo dobra instalka czy tylko bardzo dobra cena . Jeszcze nie wiem na jakim sprzęcie on to zakłada, dopytam się jeszcze..
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:54
|
|
|
Jak chcesz mniej wydać i przy tym mieć osiągi to moze faktycznie pomyśl o blosie (fakt, że trzeba się pobawić z trójnikami żeby zachować oryginalny dolot) ale to się może zwrócić.
Jak się obawiasz przeglądów to możesz zawsze atrapę atuatora założyc z jakimiś kabelkami |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 10:59
|
|
|
| Szuler skoro to juz mialo gaz, to moze masz juz wbity gaz w dowodzie? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |