|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
manual zamiast automatu |
| Autor |
Wiadomość |
drl [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 18:47 manual zamiast automatu
|
|
|
Mam silnik z scorpio 2.9 cosworth '97/98 który pracował ze skrzynią automatyczną.
Silnik docelowo ma pracować ze skrzynią manualną w całkiem innej konstrukcji. Sterownik silnika obsługuje też skrzynię, zakładm, że się obrazi na mnie jak mu tej skrzyni nie podłączę i będzie robił problemy. Czy koś przerabiał tem temat i może powiedzieć czego się spodziewać, co zrobić z tym żeby nie było problemu i jakiegoś trybu awaryjnego.
(jak emulowac brakujące zawory etc., może jest możliwość wyłączenia obsługi skrzyni?)
Silnik mam z wydrapaną instalacją, oryginalny immo mam zamiar uruchomić, mam klucz z którym pracował wcześniej i nawet stacyjkę. Muszę wyodrębnić z wiązki która była wewnątrz pojazdu (nie ta silnikowa) trochę kabli. W miarę dokładny schemat instalacji by się przydał.. mam z autodaty ale nie ma tam o immo dużo....
jeszcze jedno pytanie poza tematem, ale nie ma sensu osobnego wątku zakładać - brakuje mi modułu zapłonu do niego jakiś EDIS6 mogę podać numer jaki był - proszę o namiary skąd to rozsądnie kupić.
dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:07
|
|
|
Pełny schemat elektryczny coswortha jest w TISie - ale to dziesiątki stron schematów gdzie strony podzielone są logicznie - jeśli potraficz czytać schematy elektryczne bez problemu do wszystkiego dojdziesz.
Sam schemat silnika to ok 10 stron - jak koniecznie chcesz to są na stronie http://www.carsoft.ru/avt.../engcntrl29.pdf - to właśnie z TISa
kody kolorów kabli z ang WH/BK to White/Black czyli Biało-czarny itd. jednak polecam bezpośrednio z TISa bo dodatkowo sprwdzisz jak wyglądają wtyczki, czyli łatwiej polecieć od kabla do schematu niż odrotnie.
Co do oszukania PCMa w kwestii skrzyni to ze schematu się tego nie dowiesz, może pomoże Ci VIK bo ponoć zamieniał automaty na manuale, czyli musiał to robić - nie jest to pewnie skomplikowane bo THU nie ma zbyt wielu wyprowadzeń. Pytanie tylko co z czym podpiąc aby komp "widział" cały czas sprawny automat ?????
[ Dodano: 2006-05-09, 20:10 ]
PS: Czy to Ty kupiłeś ten silnik z tego cossiego z Płońska ??? |
|
|
|
 |
drl [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:30
|
|
|
Schemat zassałem, plus to co mam z autodaty pozwoli mi grzebac w kablach na początek.
W skrzyni jest kilka zaworów, jeden potencjometr i czujnik prędkości czegoś - wynika ze schematu, wątpie żeby dało się to emulować wszystko.. zawory pewnie zastąpić rezystorami 100 ohm wystarczy, gorzej z tym czujnikiem prędkości i potencometrem bo komp możę wymagac sensownie zmieniających się tam danych ...
Silnik mam od kogoś z okolic sierpca, to niedaleko plońska moze ten sam...dlaczego pytasz? coś z nim nie tak? |
| Ostatnio zmieniony przez drl |9 Maj 2006|, 2006 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:38
|
|
|
| Nie, spoko, to ten sam silnik, jest OK, tylko strasznie się Ci spieszyło i nie zdążyłem pojechać tam aby sobie pojeździć tym cossim aby sprawdzić skrzynię gostek do mnie zadzwonił w długi weeken że juz jeździ ale jutro wyjmuja silnik - myślałem/myslę aby kupic od niego automat - wcześniej jak byłem to obejrzałem scorupkę ale wtedy jeszcze silnik nie chodził bo brakowało modułu zapłonowego. |
|
|
|
 |
drl [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:52
|
|
|
Jaki świat mały
Byłem tam pierwszy raz w niedzielę długiego weekendu, jednocześnie był umówiony klient który przywiózł moduł zapłonu i sie przejechał, sprawdził sobie skrzynię, miałem sobie posłuchać silnika, uznałem że jest ok. Tek klient na skrzynię też się zdecydował ale z tego co wiem nie pojawił się po nią... silnik miałem po kilku dniach a skrzynia była wyjęta i nie było już możliwości sprawdzenia jej. Rozmawiałem wczoraj ze sprzedającym i ktos kupił jednak tą skrzynię, naprawde była dobra, byłem przy tym jak sprawdzali. |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 21:03
|
|
|
| To po sprawie, ja bez sprawdzania skrzyni nie chciałem kupować za te pieniądze jakie gość chciał, a jak auto odpalił to akurat był dugi "weekend" i przyjechać nie mogłem bo z rodziną w góry wybyłem a gość mi dał alternatywę - jutro może pan sobie sprawdzić bo potem silnik wyjmujemy. Szkoda że tak wyszło, ale trudno, będą inne okazje. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 21:34
|
|
|
jest opcja wyszarpac kompa bezautomatycznego albo przeprogramowac kompa automatycznego |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
drl [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 15:54
|
|
|
Jestem na etapie uzyskania komunikacji ze sterownikiem.. coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7) ale większość trybów "nie jest podparta" i praktycznie nie można nic z tym zorbić. Wiecie co poza serwisówką forda komunikuje sie po mag. SAE i umożliwia przejrzenie wartości rzeczywistych?
Kolejny problem - PATS - potrzebuję pinologię złącza tego sterownika, mam wyciętą instalację i nie wszystko wiem gdzie podłączyć.. Przy okazji, PATS zezwala PCM na prace silnika po magistrali SAE?... bo nie widzę inneoo połączenia. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 16:19
|
|
|
| drl napisał/a: | | coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7 |
Jaki tester podłączasz na "10 zamiast na 7" ? ... na ISO ?
Komunikacja z ECU jest po PWM na pinach 2 i 10. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
drl [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 17:00
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | drl napisał/a: | | coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7 |
Jaki tester podłączasz na "10 zamiast na 7" ? ... na ISO ?
Komunikacja z ECU jest po PWM na pinach 2 i 10. |
Nie zrozumilismy sie, komunikacja jest na 2,10
KTS z Ubox, domyślnie próbuje się na nich łączyć z eec5, ale mu nie idzie... brak komunikacji ajk z większością fordów.., jak sie w multiplekserze wybierze na siłe pin do komunikacji 10 (ta linia która zwykle jest w kts używana jako K i typowo wyprowadzna na pin 7) to w trybie EEC5 OBD coś tam robi, połączy się nawet, ale ogólnie nic interesującego sie z tamtąd nie dowiesz.. jak to norma obd. Interesuje mnie połączenie nie w trybie zgodności z obd, tylko zwykłe magistralą SAE, kts tego nie zrobi..
Jaki tester to robi?
Jak ktoś ma wyjścia immo pats to proszę bo mierze i nie do końca wiem od czego są 2 kable... |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 17:16
|
|
|
| drl napisał/a: | | Interesuje mnie połączenie nie w trybie zgodności z obd, tylko zwykłe magistralą SAE, kts tego nie zrobi.. |
Kurcze... nie bardzo wiem o co Ci chodzi
SAE J1850 PWM - to protokół komunikacji w trybie OBD-II w Fordach do 2002r.
ABS, poduchy - ISO 9141-2.
Jeżeli chodzi Ci o pełną kontrolę/diagnozę/adaptację - to niestety tylko FDS/WDS |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |