$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - manual zamiast automatu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
manual zamiast automatu
Autor Wiadomość
drl
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 18:47   manual zamiast automatu

Mam silnik z scorpio 2.9 cosworth '97/98 który pracował ze skrzynią automatyczną.
Silnik docelowo ma pracować ze skrzynią manualną w całkiem innej konstrukcji. Sterownik silnika obsługuje też skrzynię, zakładm, że się obrazi na mnie jak mu tej skrzyni nie podłączę i będzie robił problemy. Czy koś przerabiał tem temat i może powiedzieć czego się spodziewać, co zrobić z tym żeby nie było problemu i jakiegoś trybu awaryjnego.
(jak emulowac brakujące zawory etc., może jest możliwość wyłączenia obsługi skrzyni?)

Silnik mam z wydrapaną instalacją, oryginalny immo mam zamiar uruchomić, mam klucz z którym pracował wcześniej i nawet stacyjkę. Muszę wyodrębnić z wiązki która była wewnątrz pojazdu (nie ta silnikowa) trochę kabli. W miarę dokładny schemat instalacji by się przydał.. mam z autodaty ale nie ma tam o immo dużo....

jeszcze jedno pytanie poza tematem, ale nie ma sensu osobnego wątku zakładać - brakuje mi modułu zapłonu do niego jakiś EDIS6 mogę podać numer jaki był - proszę o namiary skąd to rozsądnie kupić.

dzięki za pomoc

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:07   

Pełny schemat elektryczny coswortha jest w TISie - ale to dziesiątki stron schematów gdzie strony podzielone są logicznie - jeśli potraficz czytać schematy elektryczne bez problemu do wszystkiego dojdziesz.

Sam schemat silnika to ok 10 stron - jak koniecznie chcesz to są na stronie http://www.carsoft.ru/avt.../engcntrl29.pdf - to właśnie z TISa

kody kolorów kabli z ang WH/BK to White/Black czyli Biało-czarny itd. jednak polecam bezpośrednio z TISa bo dodatkowo sprwdzisz jak wyglądają wtyczki, czyli łatwiej polecieć od kabla do schematu niż odrotnie.

Co do oszukania PCMa w kwestii skrzyni to ze schematu się tego nie dowiesz, może pomoże Ci VIK bo ponoć zamieniał automaty na manuale, czyli musiał to robić - nie jest to pewnie skomplikowane bo THU nie ma zbyt wielu wyprowadzeń. Pytanie tylko co z czym podpiąc aby komp "widział" cały czas sprawny automat ?????

[ Dodano: 2006-05-09, 20:10 ]
PS: Czy to Ty kupiłeś ten silnik z tego cossiego z Płońska ???

drl
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:30   

Schemat zassałem, plus to co mam z autodaty pozwoli mi grzebac w kablach na początek.

W skrzyni jest kilka zaworów, jeden potencjometr i czujnik prędkości czegoś - wynika ze schematu, wątpie żeby dało się to emulować wszystko.. zawory pewnie zastąpić rezystorami 100 ohm wystarczy, gorzej z tym czujnikiem prędkości i potencometrem bo komp możę wymagac sensownie zmieniających się tam danych ...

Silnik mam od kogoś z okolic sierpca, to niedaleko plońska moze ten sam...dlaczego pytasz? coś z nim nie tak?
Ostatnio zmieniony przez drl |9 Maj 2006|, 2006 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:38   

Nie, spoko, to ten sam silnik, jest OK, tylko strasznie się Ci spieszyło i nie zdążyłem pojechać tam aby sobie pojeździć tym cossim aby sprawdzić skrzynię gostek do mnie zadzwonił w długi weeken że juz jeździ ale jutro wyjmuja silnik - myślałem/myslę aby kupic od niego automat - wcześniej jak byłem to obejrzałem scorupkę ale wtedy jeszcze silnik nie chodził bo brakowało modułu zapłonowego.

drl
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:52   

Jaki świat mały :)

Byłem tam pierwszy raz w niedzielę długiego weekendu, jednocześnie był umówiony klient który przywiózł moduł zapłonu i sie przejechał, sprawdził sobie skrzynię, miałem sobie posłuchać silnika, uznałem że jest ok. Tek klient na skrzynię też się zdecydował ale z tego co wiem nie pojawił się po nią... silnik miałem po kilku dniach a skrzynia była wyjęta i nie było już możliwości sprawdzenia jej. Rozmawiałem wczoraj ze sprzedającym i ktos kupił jednak tą skrzynię, naprawde była dobra, byłem przy tym jak sprawdzali.

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 20:57   

http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#110829

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 21:03   

To po sprawie, ja bez sprawdzania skrzyni nie chciałem kupować za te pieniądze jakie gość chciał, a jak auto odpalił to akurat był dugi "weekend" i przyjechać nie mogłem bo z rodziną w góry wybyłem a gość mi dał alternatywę - jutro może pan sobie sprawdzić bo potem silnik wyjmujemy. Szkoda że tak wyszło, ale trudno, będą inne okazje.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 21:34   

jest opcja wyszarpac kompa bezautomatycznego albo przeprogramowac kompa automatycznego :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

drl
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 15:54   

Jestem na etapie uzyskania komunikacji ze sterownikiem.. coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7) ale większość trybów "nie jest podparta" i praktycznie nie można nic z tym zorbić. Wiecie co poza serwisówką forda komunikuje sie po mag. SAE i umożliwia przejrzenie wartości rzeczywistych?

Kolejny problem - PATS - potrzebuję pinologię złącza tego sterownika, mam wyciętą instalację i nie wszystko wiem gdzie podłączyć.. Przy okazji, PATS zezwala PCM na prace silnika po magistrali SAE?... bo nie widzę inneoo połączenia.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 16:19   

drl napisał/a:
coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7

Jaki tester podłączasz na "10 zamiast na 7" ? ... na ISO ?
Komunikacja z ECU jest po PWM na pinach 2 i 10.

drl
[Usunięty]

Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 17:00   

Adam_2000 napisał/a:
drl napisał/a:
coś tam sie komunikuje w trybie EEC5 OBD (jak podłączę tester na pin 10 zamaist na 7

Jaki tester podłączasz na "10 zamiast na 7" ? ... na ISO ?
Komunikacja z ECU jest po PWM na pinach 2 i 10.

Nie zrozumilismy sie, komunikacja jest na 2,10
KTS z Ubox, domyślnie próbuje się na nich łączyć z eec5, ale mu nie idzie... brak komunikacji ajk z większością fordów.., jak sie w multiplekserze wybierze na siłe pin do komunikacji 10 (ta linia która zwykle jest w kts używana jako K i typowo wyprowadzna na pin 7) to w trybie EEC5 OBD coś tam robi, połączy się nawet, ale ogólnie nic interesującego sie z tamtąd nie dowiesz.. jak to norma obd. Interesuje mnie połączenie nie w trybie zgodności z obd, tylko zwykłe magistralą SAE, kts tego nie zrobi..

Jaki tester to robi?

Jak ktoś ma wyjścia immo pats to proszę bo mierze i nie do końca wiem od czego są 2 kable...

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 17:16   

drl napisał/a:
Interesuje mnie połączenie nie w trybie zgodności z obd, tylko zwykłe magistralą SAE, kts tego nie zrobi..

Kurcze... nie bardzo wiem o co Ci chodzi :)
SAE J1850 PWM - to protokół komunikacji w trybie OBD-II w Fordach do 2002r.
ABS, poduchy - ISO 9141-2.
Jeżeli chodzi Ci o pełną kontrolę/diagnozę/adaptację - to niestety tylko FDS/WDS ;)

Odpowiedz do tematu