$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - jak podłączyć kick down`a
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podłączyć kick down`a
Autor Wiadomość
Seba_Gdynia
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 19:31   jak podłączyć kick down`a

Wymieniłem skrzynię biegów ( automat), bo stara mi siadła. Samochód jeździ OK, tylko bez kick down`a. Powód: W skrzyni wtyczka ma 3 kabelki, a od strony samochodu są 2 kabelki. Może ktoś wie jak to można podłączyć.

Z góry dzięki za pomoc.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 20:20   

O której złączce piszesz, tej przy siłowniku kickdown, czy tej pomiędzy skrzynią a nadwoziem, na ścianie komory silnika?

Seba_Gdynia
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 20:54   

Chodzi mi o tą na ścianie komory silnika.

[ Dodano: 2006-04-19, 21:12 ]
Przepraszam błąd. Chodzi mi o tą wtyczkę zaraz przy skrzyni.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 21:52   

Seba_Gdynia napisał/a:
Chodzi mi o tą wtyczkę zaraz przy skrzyni.

Znaczy wtyczkę w samej skrzyni ? ... to nie jest łączówka od kick-downa, tylko od elektrozaworów.
Sterowanie kick-downem wchodzi bezpośrednio na elektromagnes ciągnący linkę.

Boni 

Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 10:58   

No właśnie miałem ochotę zapytać, czy Seba ma w ogóle siłownik, bo tak wstępnie po rocznikach i opisie sądząc, to może mieć jakąś skrzynię od Grandzi, Merkura czy inną cholerę jednozaworową z hydraulicznym kickdownem ;)

W normalnej skrzyni A4LD do Scorpio, z elektrycznym 4, lockupem i kickdownem jest tak - od strony skrzyni masz wtyczki - potrójną okrągłą na górze odlewu skrzyni od blokad rozruchu i świateł cofania, prostokątną potrójną elektrozaworów 4 i lockupu na boku skrzyni za siłownikiem/elektromagnesem kickdown (siłownik to taka okrągła pucha na blachurze z boku, ciągnie za dźwigienkę), i potrójną okrągłą na kablu wychodzącym z siłownika kd, plus jeszcze prądniczka na ogonie skrzyni. Co ci Seba nie pasuje do czego?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 11:02   

Boni napisał/a:
... czy inną cholerę jednozaworową z hydraulicznym kickdownem

... mechanicznym :)
Była linka sterowana bezpośrednio pedałem gazu.

Boni 

Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 11:54   

To ten z długą dźwignią kickdown, zdaje się? ale była też jakaś wersja skrzyni pochodnej od C3 podobna do A4LD, gdzie wcale nie było dźwigni, tylko wewnątrz skrzyni był jakiś kickdown hydrauliczno pneumatyczny, ale to już było jakieś zupełne mambodżambo w początku lat 80, nie pamiętam czy nie od Mercury (nie od Merkura), płyta zaworów była kompletnie inna, i pewnie w PL takich wcale nie ma.

Seba_Gdynia
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 17:22   

Ta skrzynia była wyjęta z cosiego `92, i wizualnie jest identyczna jak moja. Co do wtyczki, to napiszę za jakiś czas, jak tylko zobacze samochód, bo puki co stoi u mechanika 200 km od mojego domu. Te wiadomości apropos wtyczek przekazał mi mechanik.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 17:32   

Seba_Gdynia napisał/a:
wyjęta z cosiego `92

jezli to ten co stoi u xxxxx na podworku to jest 91 rok. nie wiem czy to ma jakie kolwiek znaczenie ale to byl jeszcze mk1 a 92 to juz kazdy mysli mk2 . a czy te skrzynie sie roznia czy nie to juz nie mam pojecia
pozdrawiam
maciek

Seba_Gdynia
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 21:58   

sorki faktycznie to jest 91, nie 92

klinu
[Usunięty]

Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 12:39   

podłączę się pod temat żeby nowego nie zaczynać, mam pytanie jak ten zawór od kickdowna a dokładniej końcówka linki powinna się trzymać do tej dźwigienki na asb bo u mnie odkryłem że nie trzyma się wogóle tylko jest tak sobie nałożone jedno na drugie a jakiś zatrzask chyba musi być? wydaje mi sie że coś mi stamtąd wypadło..

Boni 

Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 14:28   

Tam jest malutki przegub kulisty, coś jak przy siłownikach tylnej klapy czy wycieraczkach. od strony dzwigni jest goła kuka, a od strony linki plastikowa (chyba) oprawka, nie wiem czy ona sama sprężynuje czy coś w niej siedzi, jakiś pierścionek. Normalnie zatrzaskuje się bardzo mocno, palcami trudno wcisnąć. Ale to jak z wycieraczkami itp, te przeguby się po prostu wycierają i potrafią potem spadać, nawet jak nic nie zginęło. Spróbuj tę oprawkę kulki leciutko spłaszczyć, jeśli to plastik to na ciepło, jeśli metal to z wyczuciem na siłę, moze wystarczy żeby nie spadało, tam w końcu nie szarpie jakoś strasznie, nie to co przy wycieraczkach, gdzie nie sposób poprawić jak już raz wypadnie.

Odpowiedz do tematu