|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wywala mi plyn z ukladu |
| Autor |
Wiadomość |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:09 Wywala mi plyn z ukladu
|
|
|
Okol 2 tygodnie temu naprawialem nagrzenice (cilit kamien i rdza, kompresor itd...)
Od tamtej pory zrobilem jakis 1000 km i zaczelo sie.
Wywala mi wode z ukladu, dziwne jest to, ze wywala ja na wszystkich polaczeniach plynu od i do parownika. Reszta jest super szczelna. Przewody pekaja, polaczenia sie poca i caly czas to samo. Dzis powiedzialem DOSC i kupielem 4 m przewodu do chlodnic, cybanty itd. z mysla, ze powymieniam na nowe (w nocy)...
Dodam tylko, ze jak mi przewody pekaly, to przycinalem (bylo ich z duzym zapasem) i zdrowa reszte laczylem nowym cybantem. Nadal jednak wywala.
Czy istnieje mozliwosc aby wzroslo tak cisnienie wody w ukladzie, np. z powodu przypchanej nagrzewnicy? Prosze o jakies opinie, najlepiej fachowcow....
Od tego dlubania przy ukl. chlodzenia mam juz powoli dosyc mojego scorpio. Help. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:24
|
|
|
| stawiam na parownik!moze sie zapchala jakims syfem co pozostal po robocie z nagrzewnica?jest wiele innych miejsc rownie slabych w ktorych moglo by wywalac plyn. nie myslales czemu akurat wywala z parownika?zamiast wymieniac weze sprawdz parownik! |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:32
|
|
|
Parownik mam Lovato (czy jakos tam) sprawdzic, tzn. wydlubac, wykrecic dolna srubke i przedmuchac woda??? Wiesz pytam, bo jeszcze parownika nie czyscilem...
Wlasnie bylem w sklepie po obiad i wywalilo mi przewod od gazu, tez przy parowniku...
Po prostu pekl, stracil moc i zaczelo smierdziec gazem...
Fajnie. Teraz czeka mnie powrot z roboty (30 km.) na bogato PB95.....
Mozliwe zeby 2 letnie przewody tak trzaskaly??? Sam juz nie wiem co myslec. |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:32
|
|
|
| Jak ci wywala do i od parownika, to może gazownicy podczas montażu założyli jakieś badziewiaste węże. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:34
|
|
|
| marcys napisał/a: | | jest wiele innych miejsc rownie slabych w ktorych moglo by wywalac plyn. nie myslales czemu akurat wywala z parownika? |
Jedyne, co mi przychodzi do glowy, to zapchany ukl w okolicy nagrzewnicy ale nie wiem czy to powodowaloby taki wzrost cisnienia....
W sumie to sama nagrzewnica powinna najpierw trzasnac, nie??? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:35
|
|
|
| Co do nadmiernego ciśnienia w układnie chłodzącym, to sprawdź/wymień korek na zbiorniczku wyrównawczym. Może zaworek nie puszcza i dlatego robią sie takie cyrki ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:40
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | sprawdź/wymień korek na zbiorniczku wyrównawczym |
Wymienic nie dam rady, bo w tygodniu robie do 19, a jak sprawdzic?
Wiem, ze mnostwo pytan ale chce wypracowac sobie pozadne zaplecze, bo dzis w nocy Michal walczy ze swoim ulk. chlodniczym... |
|
|
|
 |
misio_23 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:41
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | wszystkich polaczeniach plynu od i do parownika. Reszta jest super szczelna. |
Marcyś - i ja tak myślę ....
Michał - używałeś kompresora - ja płucząc chłodnicę używałem węża ogrodowego / wiem , wiem że to były inne warunki do roboty / ale do czego zmierzam - przez długi czas leciał żur - sam sobie się dziwiłem że tyle tego mogło być ... kompresor przebił tylko radiatory ale po zmontowaniu węży cały syf zaczęło płukać i osiadł w parowniku i zrobił się korek ze szlamu - tam go trzyma i tam szukaj przyczyny ... jak się mylę to stawiam browara ... |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:43
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | Mozliwe zeby 2 letnie przewody tak trzaskaly??? |
jak badziewie to jasne ze mozliwe. Ale zapchana nagrzewnica nie powinna powodowac rozszczelnienia przy parowniku. a ten wyciek jest zawsze czy tylko przy zamknietym termostacie?
ja bym zrobil tak jak piszesz czyli nowe weze ale jak juz bedziesz mial rozebrane przy parowniku to podepnij weza z wodą pod IN w parowniku(wejscie cieczy) i pusc wode przez niego. od razu bedzie wiadomo czy zapchany czy nie. koszt zaden a bedzie wiadomo o co chodzi. |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:54
|
|
|
| marcys napisał/a: | | a ten wyciek jest zawsze czy tylko przy zamknietym termostacie? |
Ciezko powiedziec. Po prostu caly czas sie poca polaczenia, kapie itd.... Mocniej nie dociagne cybantow bo przecina przewody...
W zasadzie jak wczoraj robilem wstepne ogledziny to poci sie caly czas....
Weza ogrodowego nie mam (blok), wiec wydlubie parownik i go wyplucze w umywalce...Za taki manewr baba mnie powiesi za orzechy ale trudno....musze to zrobic
Mozna do parownika nalac "cilitu kamien i rdza"??? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 16:02
|
|
|
| pojeździj trochę na lekko odkręconym korku od zbiornika wyrównawczego - jeśli ustanie to znaczy, że masz uwalony korek i sobie kupisz za 38 zeta w ASO i po sprawie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 16:51
|
|
|
| tak jak pisal struna, pojezdz z odkreconym korkiem, pozniej obstawial bym na zatkanie przewodow gdzies w okolicy nagrzewnicy |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lut 2006|, 2006 13:19
|
|
|
Witam!
Wczoraj znow noc do tylu....
Kupilem weze i cybanty... Wywalilem parownik, potem wszystkie "chude" przewody z ukl chlodzenia, wymienilem na nowki, dalem miedziane kolanka, wyplukalem parownik, wyczyscilem wszystko i zakrecilem nowymi cybantami - po 2 sztuki na kazdej koncowce
Efekt? Nawet najmniejsza kropla boi sie wyleciec Jezdze z niedokreconym korkiem, w weekend kupie nowy...
Mam dodatkowe pytanie, ktory w parowniku to IN? Nie jestem pewien, czy dobrze podpialem
Z bloku silnika gorny wlot parownik dolny wylot nagrzewnica itd... |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Lut 2006|, 2006 14:17
|
|
|
no ja w zasadzie też inaczej to kojarzę niż opaski |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
misio_23 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lut 2006|, 2006 14:56
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | Jezdze z niedokreconym korkiem, w weekend kupie nowy |
... to go dokręć i zobaczysz czy już ustało czy przyczyna dalej tkwi jeszcze w korku ... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |