$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kilka spraw za 1 zamachem, jedna dziwniejsza od drugiej :)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka spraw za 1 zamachem, jedna dziwniejsza od drugiej :)
Autor Wiadomość
Anthrax
[Usunięty]

Wysłany: |24 Lis 2005|, 2005 09:17   Kilka spraw za 1 zamachem, jedna dziwniejsza od drugiej :)

A więc lecimy:
silnik 2,5 TD VM

- robi mi się ciśnienie w układzie chłodzenia. Ze zbiornika nie wywala, po odkręcieniu korka na goracym silniku dłuższe pssssst i jest ok. Płyn idealny, nie ubywa, żadnych innych objawó wskazujących na głowicę nie ma. Na pracującym silniku przy otwartym korku nic nie wywala, płynie sobie spokojnie chłodziwo, żadnych bąbli itp. Rano jak silnik zimny zero ciśnienia w układzie. Natomiast w czasie jazdy widze po kontrolce że mam mało płynu (ściśnęło go na max jak się potem okaząło) i 2 razy już mi wyrwało rurę przed termostatem z mocowania na opasce. Temp silnika ok, termostat (kupiłem auto z fracuskim zamiennikiem) po wskazówce widze że elegancko się otwiera itp, co tez czuć przy pracy klimatronica. Podczas jazdy z popuszczonym korkiem o pół obrotu węże miękkie, generlanie wszysko ok. Przy jeżdzie około 10 km wogóle bez korka (przypadkowo oczywiście) żadnych ubytków płyynu oprócz tego co wyparowało przez dziurę po korku.
Pytanie: Czy to korek winny? On ma jakies zawory odpowietrzające czy jak? Gdyby miął to powinien nie dopuścić do takiego ciśnienia chyba?

- mam wsadzony sterownik świec żarowych podobno od mondeo. I z tego co widzę grzeją one tylko w czasie gdy konktrola świec się pali, potem jest cyk i kontrolki żażą się mocniej, czyli pobór prądu spadł. Ktoś pisał że w scorpio świece grzeją jeszce po odpaleniu jakies 2 minuty. u mnie chyba tak nie jest i po odpaleniu silnik przez chwilę pracuje trochę nierówna trza go przytrzymać parę sekund na 1100 obr i po chwili jest ok.
Pytanie: jak mają grzac te świece w scorpio i jak jest w mondeoo? czy grzeją tylko moment i koniec czy inaczejOd tego będzie zależała moja technika odpalania albo po zgaśnieciu lampki jescze raz kluczyk tam i spowrotem bo czekanie na zapłonie nie powoduje łatwiejszego zapalnia, raczej lepsze jest czekanie tylko do zgaszenia lampki i tak ze 2-3 razy i odpala po 1 sek. kręcenia. Pytanie - kiedy siądą swiece?

- maszyna odpala tylko gdy stoi pochylona tak aby przód był niże j niż tył. Wtedy od strzału. Jeżeli stoi prosto - gorzej, jeżeli nie daj boże tył jest niżej trza z minute chechłać rozrusznikiem, nawet dym nie leci z rury, potem w momencie słychac że dochodzi paliowo i prt silnik chodzi.
Czyli chyba paliwo schodzi pytanie tylko gdzie i przez co?

Gdyby ktoś miał jakies pomysły to w zasadzie uporałbym się chyba już z wszytkimi moimi problemami. Generalnie silnik po odpaleniu chodzi bardzo ładnie (choć głośno) tak więc sprawa raczej w jego osprzęcie niż samym silniku.

Pozdrawiam, Grzegorz

dario_c
[Usunięty]

Wysłany: |24 Lis 2005|, 2005 09:40   Re: Kilka spraw za 1 zamachem, jedna dziwniejsza od drugiej

[quote="Anthrax"]A więc lecimy:
silnik 2,5 TD VM

- Czy to korek winny? On ma jakies zawory odpowietrzające czy jak? Gdyby miął to powinien nie dopuścić do takiego ciśnienia chyba?

Nie powinien dopuscic. Odpowietrzenie jest w korku. koszt korka w ASO ok. 30 zl u mnie trzyma do 1,7 to podobno bardzo duzo ale sprawdzalem na nowym (u chlodziazy jak plukali chlodnice). Zreguly w wiekszosci samochodów to jest ok. 1,3. Byc moze wartosc jest napisana na korku.

Co do reszty to niem diesla

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |24 Lis 2005|, 2005 10:21   

witam
No to z tymi swiecami to ja bym stawial jednak na to ze ktoras jest juz wypalona i niedogrzewa ktoregos gara co w efekcei powoduje nierowna prace zanim nie zlapie temperaturki odpowiedniej.. a z tym dogrzewaniem juz po odpaleniu to jeszcze nie spotkalem auta ktoro by tak mialo, ale kto wie to w koncu wloskie serce;) ale jest technika odpalania polegajaca na grzaniu garow dwa razy przed odpaleniem wlasnie jak sa slabe swiece.. grzejesz raz az zgasnie kontrolka pozniej jeszcze raz i dopiero odpalasz.. a odpalanie w zaleznosci od pochylenia to hmm. dziwne moze masz filtr zawalony szlamem.. w dieslach sie tak robi z czasem szczegolnie jak sie chlodno robi.. albo pompa nie daje rady albo gdzies sie zapowietrza musisz poszukac..

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |24 Lis 2005|, 2005 13:23   Re: Kilka spraw za 1 zamachem, jedna dziwniejsza od drugiej

Anthrax napisał/a:
A więc lecimy:
silnik 2,5 TD VM

[...]
- mam wsadzony sterownik świec żarowych podobno od mondeo. I z tego co widzę grzeją one tylko w czasie gdy konktrola świec się pali, potem jest cyk i kontrolki żażą się mocniej, czyli pobór prądu spadł. Ktoś pisał że w scorpio świece grzeją jeszce po odpaleniu jakies 2 minuty. [...]

Grzeją jeszcze tylko przez kilka sekund.

Cytat:

od tego będzie zależała moja technika odpalania albo po zgaśnieciu lampki jescze raz kluczyk tam i spowrotem bo czekanie na zapłonie nie powoduje łatwiejszego zapalnia, raczej lepsze jest czekanie tylko do zgaszenia lampki i tak ze 2-3 razy i odpala po 1 sek. kręcenia. Pytanie - kiedy siądą swiece?

Po zgaśnięciu lampki, jeżeli chce się wybróbować technikę "na 3" należy odczekać kilka sekund - możesz spróbować ok. 5. W innym przypadku świece siądą szybko. Czyli - przekręcasz luczyk w stacyjce na pozycję: grzanie, czekasz aż zgaśnie dioda świec, wyłączasz stacyjkę na ok 3-5 sekund, ponownie kluczyk na pozycję grzanie itp. do 3 cykli. Pytanie pomocnicze - co z baterią?

Cytat:

- maszyna odpala tylko gdy stoi pochylona tak aby przód był niże j niż tył. Wtedy od strzału. Jeżeli stoi prosto - gorzej, jeżeli nie daj boże tył jest niżej trza z minute chechłać rozrusznikiem, nawet dym nie leci z rury, potem w momencie słychac że dochodzi paliowo i prt silnik chodzi.
Czyli chyba paliwo schodzi pytanie tylko gdzie i przez co?

Stawiam na coś ze smokiem/rurkami/wężykami w baku.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |24 Lis 2005|, 2005 14:19   

Gdzieś się zapowietrza, sprwdź zawór odcinający.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 18:54   

u mnie w Vm z 97 r świece grzeją jeszce jakiś czas po odpaleniu silnika,jest to zależne od temperatury na zewnątrz.Wiem,gdyż kiedyś nie rozłączał mi przekaźnik od świec ,nawet jak wyjąłem kluczyk ze stacyjki.Po kilku rozładowaniach aku doszedłem że to wina tego przekaźnika i podłączyłem kontrolke bezpośrednio na przewód pradowy idący na swiece i stąd wiem kiedy gasnie pomarańczowa lampka na tablicy a kiedy ta dodatkowa.

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 21:02   

dario_c napisał/a:
Odpowietrzenie jest w korku.

Podłącze się pod temat i zadam pytanie- czy w moim DOHC odpowietrzanie tez jest w korku?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 21:04   

marcus napisał/a:
... czy w moim DOHC odpowietrzanie tez jest w korku

Nie wiem, czy w Twoim, ale w innych tak :) :mrgreen:

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 21:10   

Adam_2000 napisał/a:
Nie wiem, czy w Twoim, ale w innych tak

:lol: :lol: :lol: