$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - rozrusznik co potrzebuje zeby zakrecil??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rozrusznik co potrzebuje zeby zakrecil??
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 01:03   rozrusznik co potrzebuje zeby zakrecil??

Jak zwykle przeliczylem sie z kosztami no i skrzynka z bezpiecznikami zostaje jeszcze na minimum 1 miesiac nie wymieniana. no i niby jest ok a od czasu do czasu nie odpala (zawsze przez to kupa wstydu, wczoraj musieli mi samochod pchac rodzice mojej dziewczyny :oops: oczywiscie w centrum gdanska bo jak nie ma tlumu gapiow to zazwyczaj jest ok). potem samochod zapala ok. mam 3 podejrzane rzeczy:

-skrzynka bezpiecznikow (to jest napewno rozwalone)
- sam rozrusznik (moze miec cos z wirnikiem albo szotkami no i jak nie ma styku to co ma krecic, ale nie chce tego sprawdzac tak sobie)
- kostka od stacyjki podobno tez potrafi byc przyczyna nie dawania napiecia na rozrusznik (to chyba gdzies na forum wyczytalem)

no i wpadlem na glupi (wiem o tym) pomysl zrobienia awaryjnego odpalania pod maska. tylko co potrzebuje rozrusznik w fordzie do odpalenia?? (nigdy fordowskiego nie wyciagalem). wydaje mi sie,ze 2 plusy bo minus bierze z obudowy skrzyni biegow. wiec jak podlacze sobie kable tylko 2 czy 1?? do akumulatora na chwile to powinien sie zakrecic i odpalic wtedy caly uklad stacyjkowy i skrzynkowy przekazniki itp bedzie oiminiety no i na moj rozum odpali. kable dolaczalbym tylko na czas rozruchu do + wiec nie byloby grozby zwarcia. chodzi mi o to,zeby odpalic go w razie problemu z mniejszym wstydem(wiem,ze nie na biegu,zeby mnie nie przejechalo :D ). bo jak mi sam elektromagnes wyskoczy to nie bedzie sie od razu krecil temu musza byc 2 kable?? (dobrze kombinuje??) no i czy jak sobie te 2 dodatkowe zlacze i do aku na chwile podlacze 1 to nic nie straci zebow jak krecacy sie rozrusznik wpasuje sie w kolo zamachowe?? czy wlasnie zawsze tak jest??
pozdrawiam
maciek
p.s. temat jak najbardziej powazny. bynajmniej mam taki problem i chcialbym to tym czasowo tak prowizorycznie zrobic bo pchanie scorpio w 2 osoby czy nawet 3 do przyjemnych nie nalezy tym bardziej,ze wspomaganie nie dziala i ciezko sie tym kreci

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 02:07   

młotek do zwarcia stykow na samym rozruszniku ( sprawdzane empirycznie)
poczytaj o tym co pisalem o rozruszniku i stestuj ( kabelek idacy obok akumulatora dosc gruby czarno czerwony)

jesli wogole milczy ci, zwierasz + ktory jest podawany na stale do rozrusznika (gruby kabel) z stykiem + automatu rozrusznika (maly kabel czarno czerwony idacy koło akumulatora) mozesz to robic na samym rozruszniku, albo zlokalizowac ten kabel koło akumulatora i tam podawac naniego + (dowolna metoda ja uzywalem metody nacinanania izolacji nozem) jak to jest przyczyna to sposob rozwiazania problemu gdzies opisywalem _ wstawiasz przekaznik. A tanim kosztem sprawdz poporstu jakosc tego przewodu i oczka koło rozrusznika, czesto sie tam przeciera i nies tyka.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu