$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Amorki tył
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amorki tył
Autor Wiadomość
zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 21:29   Amorki tył

Prosze expertów o poradę w sprawie tylnych amorków. Niedawno byłem na ścieżce i przy badaniu amorków wyszło że 3 amorki tzn. przod i prawy tył mają po około 75 -76%, natomiat lewy tył ma 50%. Diagnosta radził by przed zimą wymienić go. Z oczywistych względów nie wstawie mu Nivomatów. Wieć teraz pytanko co robic:
1. Jezdzić i nie przejmować się az całkiem padnie i sorupka sie przechyli na lewy bok i dopiero coś działać..
2. Jeżeli zdecyduję sie na wymiane to czy można tylko jeden amorek zmienić a drugi pozostawić jeżeli jest dobry, czy trzeba oba wymienić jednocześnie.
3. Czy skorpionek tragicznie bedzie sie zachowywał w zimie przy takim stanie jaki jest w chwili obecnej.
Pozdrawiam :)

wegus 

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 21:37   

Amory koniecznie wymieniamy parami, zbieraj kase, dzwon i uderzaj do Poznania, szczegoly ponizej:

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=2465

zztop2 

Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 21:44   

Kurka ode mnie to kawał drogi do Poznania ale moze warto.
ale pozostaje jeszcze pytanko 1 i 3 i czy 50% to tragedia. autko stoi równiutka pieknie sie prowadzi. czekać az zacznie szurać po ziemi???
Pozdrawiam :)

wegus 

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 22:16   

no wiesz, jak chcesz miec auto zawsze sprawne to zrobilbym wczesniej....
tez pozdrawiam :-) :P

zztop2 

Wysłany: |1 Wrz 2005|, 2005 10:25   

MEchanicy mówą żeby zmieniać bo kasę chcą zarobić. Znajomi mówią żyby jeździć i nie przejować się .Dla tego pytam aby rozwazyc za i przeciw i wybrać. Wiadomo że zawsze z kasą krucho a jeździć trzeba.
Podrowionka

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |1 Wrz 2005|, 2005 21:51   

Zobaczysz zimą, zmienić możesz zawsze. Ale mi się wydaje, że będzie git, bo 50% to jeszcze całkiem sprawny amorek. A teraz dupa Ci nie tańczy?

zztop2 

Wysłany: |1 Wrz 2005|, 2005 22:00   

hej witam. śmiga jak należy, dupcia nie tańczy nie miałem żadnego problemu i nechciałbym jeżeli mocno nie musze w koszty wchodzic. wieć pewnie pośmigam az padnie całkiem. Ostanio i tak duzo zinwestowałem troche zaprawek , przednia szybka bo coraz bardziej pekała, świeczki, kabelki przy okazji wahacze, klocki i tarcze przód z powodu drgania kiery. wiec na razie jak na moja kieszonkę to chyba styknie .
:D pozdrawiam

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |3 Wrz 2005|, 2005 13:30   

Chłopie nie pisz bzdur o mechanikach. Zwyczajnie brakuje Ci wyobraźni. Jeżeli źle naprawią Ci samochód i ponieszesz szkodę w wypadku, np. na skutek gwałtownego hamowania mogą ponieść konsekwencje prawne, a nawet karne.
Zamiast obrzucać ich gównem i się wymądrzać o tym jak to furka się prowadzi - lepiej zrób prosty test. Znajdź sobie dłuższy fragmrnt tarkowatego lub bardzo nierównego asfaltu rozpędź się i gwałtownie zahamuj - najlepiej na mokrym. A teraz wyobraż sobie, że pasem z naprzeciwka jedzie TIR. Ja nawet nie muszę przeprowadzać takiego testu bo wiem co się stanie. I właśnie ta wiedza powoduje, że nie oszczędzam na elementach ważących na zdrowiu i życiu.
Wcale mnie też nie dziwi, że w polskich wypadkach ginie o wiele więcej osób - drogi to jedno a bezmyślni kierujący jeżdżący złomami to drugie.

Ps. To o bezmyślności dotyczy też stylu jazdy naszych rodzimych kier-userów.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 11:59   

_Mu, dobre z ciebie chłopisko, ale naiwne jak dziecko. Wyobraź sobie, że policja wydłubuje 14 letnie Scorpio z chłodnicy TIRa. Uważasz, że ktoś z policji albo prokuratury zainteresuje się czymkolwiek technicznym poza aktualnym przeglądem technicznym? Uważasz, że dlaczego w Polsce prawie wszyscy giną na skutek "niedostosowania prędkości do warunków jazdy" chociaż tyle złomu jeździ? Bo dopóki koło się nie urwie, to żaden prokurator nie wyda grosza na ekspertyzę w temacie "co się stało, że się zesrało", ludzie giną bo mają zawał, bo wystrzeliwują im przypadkowo poduszki, bo odcinają im paliwo badziewne alarmy, tylko że przecież to zwisa policji i prokuraturze kalafiorem, szczególnie kiedy "sprawca" jest najbardziej poszkodowanym, pisze się "niedostosowanie" albo "nadmierna brawura" i koniec.

A co do odpowiedzialności mechaników - z iloma mechsami zawierałeś szczegółową umowę na wykonianie prac? A po pracy, dostałeś fakturę z/lub zestawienie? Przecież to możesz dostać tylko w ASO, i to nie w każdym. A bez tego, jak cokolwiek komukolwiek udowodnisz? Świadkami? To mechs pokaże dwa razy tyle świadków, że wcale ci tego nie robił, bo był pijany u cioci na wczasach. Może jakby coś się stało w bramie mechanika, to jeszcze dałoby się coś zrobić na drdze prawnej, ale po tygodniu? miesiącu? Dream on. (BTW - analogicznie z odpowiedzielnością przeciętnego polskiego budowlańca, też teoretycznie odpowiada za wszystko, że hoho)

Co do tematu - masz rację, ludzie jeżdżą złomami, i są bez wyobraźni, ale np. moim zdaniem akurat tylne amorki w Scorpio na poziomie 50% są jeszcze ok. Bo tu jest z czego "ująć" wzg. przeciętnego polskiego Golfa czy Opla Krappeta odwiniętego ze słupa.

Odpowiedz do tematu