|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
pekniety waz od ukladu chlodzenia(uwaga dlugie;) |
| Autor |
Wiadomość |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 22:45 pekniety waz od ukladu chlodzenia(uwaga dlugie;)
|
|
|
witam
no i stalo sie, skorupa mi sie wziela i spsula ;D
tak na powaznie, pekl waz i wywalilo w momencie caly plyn. waz o tyle nie typowy ze pod silnikiem. teraz bede opisywac na poziomie przedszkolaka ale niemam bladego pojecia jak to nazwac.
pod silnikiem(patrzac od przodu) idzie metalowa rurka(od lewej strony) konczy sie zaraz z prawej strony, tam sie laczy z gumowym wezem(mniejsza srednica), ktory jest wygiety w takie jak by U(dlugosc moze z 10 cm) i wchodzi znowu do jakiegos metalowego ustrojstwa(wieksza srednica). zdaje sobie sprawe ze moj opis jest conajmniej smieszny i malo szczegolowy ale mimo ze lezalem pod samochodem i mocowalem sie z wymiana tego to nieprzygladalem sie dokladnie co to jest. wiem ze od gory dostep jest gorzej niz zly i trzeba to od spodu robic.
teraz tak, doraznie zeby dojechac do domu zalozylem zwykly waz do ukladu chlodzenia. pierwszy mysle najgorszy minus to taki ze poprzedni byl wyprowfilowany w takie jak by kolanko i sie nie zalamywal, ten sie niestety zalamuje troszke zmniejszajac swoja srednice. drugi minus caly waz ma taka sama srednice i z jednej strony musialem go troche naciagac zeby wlazl.
i mam nastepujace pytania, co to za waz;D czy moje dorazne dzialania pozwola mi jeszcze zrobic z kilkadziesiat kilometrow jutro oraz jaki waz kupic, gdzie i za ile zeby zrobic to porzadnie(swoja droga chce jutro wpasc do mechanika moze cos wymysli, ale jakos zawsze wole sie specow z FST dopytac;)
pozatym caly czas nosi mnie zeby wogole wymienic te przewody, w ciagu miesiaca trzech znajomych mialo nie mile niespodzianki z peknietymi wezami od ukladu chlodzenia, a ja jakis czas temu mialem podobny problem z gumowymi wezami paliwowymi. jak wy sobie radziecie z tym, wymianiecie co jakis czas weze czy czekacie az strzela?
dzieki za wszelka pomoc
inna sprawa ze sa jeszcze porzadni ludzie. samochod padl mi w krakowie na szczescie a nei na trasie. zatrzymalem sie w zatoczce autobusowej(kolo etakady Tischnera, w kierunku na Hute kolo stacji kolejowej Bonarka).
zjechalem podnioslem maske, oczywiscie wszystko mokre bo lalo sie na wentylator niewiadomo co peklo. telefon do znajomego, przyjedz i mnie wez na hol. wyszedl gosc z budynku popatrzyl i sie pyta czy nie chce wody zeby srawdzic gdzie sie leje. przytrgal waz ogrodowy, wlalismy do zbiorniczka wode, widac gdzie leci. zaraz przyszedl drugi popatrzyl, mowi ze ma gdzies waz do wody. przyniosl zaraz z 1,5 m i mowi zebym sobie podocinal ile mi trzeba. jedna obejma u mnie juz miala dosc, przyniosl obejme dal zebym sobie zakrecil;D telefon do kumpla, jak bedziesz jechal kup obejme i z 5 l plynu chlodzacego. przyjechal, oddalem kolesiowi obejme, pytam sie ile za waz;) oczywiscie ze nie no, o czym ja mowie ze nic nei chca itd itp;) trzeba sobie pomagac i wogole. szok. dalem na piwo ale i tak mam ochote kiedys przywiesc im szesciopak jak bede po drodze jechal. naprawde wielki uklon w kierunku tych i TAKICH ludzi. odrazu czlowiek inaczej patrzy na pewne sprawy, jakos z wiekszym optymizmem. sam staram sie pomagac innym jak tylko moge i wiem ze to nie boli, ale i tak zawsze jak ktos obcy mi w czyms pomaga bezinteresownie to jestem bardzo mile zaskoczony.
no wiec nie przynudzam, koncze tym milym akcentem, czekam na opinie i pozdrawiam wszystkich serdecznie;) |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 23:50
|
|
|
| Coś kiedyś robiłem z tym wężem jak przerabiałem przepływ wody przez parownik z równoległego na szeregowy. W takim razie ma on na 100% coś wspólnego z nagrzewnicą. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |