|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Sprzeglo? Opony? Silnik? |
| Autor |
Wiadomość |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:30 Sprzeglo? Opony? Silnik?
|
|
|
Dzisiaj z racji pieknej pogod bylismy z narzeczona w plenerze. Wyjezdzajac rozmowa jakos zeszla na temat piszczenia kolami a ze od czasu wymiany sprzegla jeszcze tego nie robilem postanowilem udowodnic Marzenie, ze to autko troche jeszcze potrafi ... (tym bardziej z satysfakcja, jako ze nie zwyklem popiskiwac w zadnej innej sytuacji).
Pierwsza proba - jakos poszlo ale bylo troche piasku i nic nie bylo slychac. Druga proba (obroty na 5000, puszczam sprzeglo ...) a on bardzo dynamicznie ruszyl z miejsca ale bez pisku. Wqrzylem sie i mowie ostatnia proba - (tak samo - obroty na 5000 ale tym razem umiejetnie na polsprzegle i puszczam) a tu nic - tylko smrod z przypalonych okladzin
Ja pierdykam - o co tu chodzi?????
Sprzeglo mam nowke, wymieniane pare miesiecy temu i przez caly ten czas uzytkowane z glowa wiec nie mam mozliwosci, zeby znowu cos bylo z nim nie tak. Opony co prawda szerokie, tyl dociazony przez pelna butle w kole a przyczepnosc byla dobra i moze cala sila przeniosla sie na sprzeglo a nie na kola??
Ostatecznie, to moze silnik jest juz do bani i nie potrafi zakrecic tymi kolkami?
Ludziska dajcie jakis pomysl.
Nie jest to sprawa wazna, bo w zasadzie nigdy nie potrzebuje piszczec kolami ale dla wlasnej swiadomosci chce wiedziec, ze wszystko mam w porzadku., zwlaszcza ze dokladalem do tego wszelkich sil i pieniedzy.
Nadal mam w pamieci Antka, ktory przewiozl mnie wokol placu slonecznego z piskiem opon a silnik mial taki sam.
Poki co nie zamierzam powtarzac proby -szkoda pradu, nie mniej posmutnialem.
P.S.
Przeprowadzilem test na recznym z trojki i dwojki i silnik zgasl, nie ciagnie sprzeglo. Przy powyzszych probach kola przednie nie byly skrecone tylko ustawione na wprost |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:34
|
|
|
W poprzednim Scorpio mialem opony "nie piszczki" Musialy byc z twardej gumy. Dym z opon lecial ale nic nie bylo slychac. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 04:32
|
|
|
Przyjedz do mnie naucze cie
A tak na powaznie, żeby zapiszczał, trzeba zrobic brutalny strzał ze sprzegła.
ok 4500 obr i puścic gwałtownie. dociskajac gaz do deski. lepiej idzie na benzynie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 13:49
|
|
|
może to Twoje strojenie gazu dało oszczędności ale masz 60 KM a nie ponad 100. Ja niebawem udaję się do V-techu na montaż BLOS-a będą fotki i wyniki z hamowni. Póki co po przewiezieniu się moim scorpiakiem Piro ( V-tech ) nie daje mi więcej niż 100 KM na obecnym gazie - po BLOS-ie ma być tyle ile książka pisze. Zobaczymy jak to będzie. Mimo tego moment V6 bez problemu pozwala mi cieszyć się dłuugą jazdą bokiem Zresztą niebawem zlot FCP i znowu będzie okazja dać czadu na torze
Tak czy owak bywają gumy, które jakoś nie chcą piszczeć - jak pershing pisał - też takie kiedyś miałem w R18. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:31
|
|
|
Witam
No to cienko cienko ja swoim OHaCem pale jak trza ale nie trza bo opon szkoda nie mowiac juz o skrzyni i sprzegle... takze szukaj powodzenia |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:32
|
|
|
| napisz najważniejszą rzecz IBOL - próbowałeś palić gumę na benie czy na LPG ? |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:39
|
|
|
| ps. wez na jakims rondzie zrob szybkie kolko tak zeby zobaczyc czy w ogole oponki sa piszczace.. bo to zalezy z reszta czuc jak buksuja kola bo obroty sa i predkosciomierz idzie nieswpolmiernie szybko do predkosci z jaka sie poruszasz:) w zimie na torze na lodzie wyciagnalem w miejscu 190 na IV biegu... strach V wbijac:P.. pozdro |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:44
|
|
|
| ciekawe co by było jakbyś nagle złapał przyczpeność... jakoś sobie tego nie wybrażam |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:45
|
|
|
chrup i po przegubach albo wieniec na wale urwany |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:14
|
|
|
[quote]Przyjedz do mnie naucze cie
A tak na powaznie, żeby zapiszczał, trzeba zrobic brutalny strzał ze sprzegła.
ok 4500 obr i puścic gwałtownie. [quote]
hmm, co do strzalu to sobie daruje ale pewnie daloby to rezultat - Rafal, widziales moje opony - na prawde przylepiaja sie do asfaltu - moze to przez nie. Jestem przekonany, ze gdyby bylo trovche wezsze, lub po prostu mniejsze nie byloby problemu
| Cytat: | | może to Twoje strojenie gazu dało oszczędności ale masz 60 KM a nie ponad 100 |
Struna, trudno mi stwierdzic ile mam KM na gazie lub wogole na benzynie, poniewaz nawet nie wiem gdzie w Lodzi jest hamownia. Nie mniej jednak gaz tak ustawilem, zeby byl tak samo dynamiczny jak na benie i wierz mi ze udalo sie to osiagnac - teraz moge popracowac nad tym, zeby bylo jeszcze lepiej.
| Cytat: | | napisz najważniejszą rzecz IBOL - próbowałeś palić gumę na benie czy na LPG ? |
LPG - kolejnym razem sproboje na benie, jednak przy skreconych kolach, bo doszlo do mnie, ze konieczne byloby wprawienie kol w bardzo szybkie obroty natychmiast, wiec konieczny bylby strzal ze sprzegla czego robic nie chce.
| Cytat: | | wez na jakims rondzie zrob szybkie kolko tak zeby zobaczyc czy w ogole oponki sa piszczace |
Moge od razu stwierdzic, ze piszczace nie sa skoro juz wyszczegolniliscie taki gatunek - jeszcze nigdy nie slyszalem zeby wydaly ten dzwiek a bylo bardzo wiele okazji. Swoja droga to ciekawe z czego to wynika (piszczace/nie piszczace)
| Cytat: | | w zimie na torze na lodzie wyciagnalem w miejscu 190 na IV biegu |
Ja tez robilem taka probe - rozpedzilem sie do jakichs 170 ale darowalem sobie wogole, bo szkoda mi auta - temperatura troche skoczyla, nie mowiac juz o tym, ze snieg i lod sie stopily i zaczalem palic gumy.
| Cytat: | | ciekawe co by było jakbyś nagle złapał przyczpeność... jakoś sobie tego nie wybrażam |
Wydaje mi sie, ze nie jest mozliwe, zeby w takiej sytacji nagle zlapal przyczepnosc - kola obracaly sie z taka predkoscia, ze mozna conajmniej spalic gume.
-------------
Ogolnie kolejnym razem faktycznie sprobuje na benzynie aczkolwiek nie pali mi sie do tego. Osobiscie wydaje mi sie, ze zastosowalem zla technike a ze opony mam sporawe i szerokie przy zbyt malej mocy silnika by po prostu wdepnac i tyle.
Co do samej mocy to wydaje mi sie, ze jeszcze nie jest tak zle - nie oczekuje cudow od teo autka ale scigalem sie z paroma innymi i wychodzi pozytywnie - leb w leb z Espero 2.0l - on na benie ja na LPG, Laguna 1.8 i mazda 323 16V - w kazdym przypadku bylem pierwszy.
Podkreslam fakt, ze raz podfajczylem sprzeglo (nowe) a raz po prostu bardzo dynamicznie wystartowal wykonujac moze obrot.
Coz zdaje mi sie, ze jedynym rozwiazaniem byloby pojsc na hamownie ale odpuszcze sobie raczej ten temat, bo szkoda pradu. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 22:42
|
|
|
| Piszczace/niepiszczace zalezy zapewne od gatunku zastosowanej gumy. Moje "niepiszczki" byly z bardzo twardej gumy ktora prawie przypominala plastik |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 04:53
|
|
|
| przyjedz do mnie, ja ci popiszcze w zakretach. skorpiak sie za dobrze trzyma, zeby piszal przy byle okazji. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 12:13
|
|
|
dokładnie nie tak łatwo ta krówkę wuprowadzic z zadanego toru jazdy - ale mój z racji na wyjechany amor z przodu to normalnie popiskuje na zakręcie kiedy chce Proponuję rubke odwalić przed zakrętem i za rękawek podciągnąć na moment i potem ogieńna tłoki i na półsprzegiełku pociągnąć -pójdzie bokiem jak nic |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 13:07
|
|
|
Witam
No jak robilem moje eksperymenty to bylo z minus 10 i lod taki ze sie chodzic balem a te predkosci to na toczacym sie aucie na grubej warstwie lodu po wszystkim nie bylo na nim sladu po zabawie:) ale lepiej sie tak nie bawic szkoda auta a co do palenia humy to moj OHaC daje rade, a tymi DeOHaCami to same problemy:P
pozdro |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 13:13
|
|
|
| przeciez moment większy i mocy więcej - to czemu problemy ? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |