$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Sprzeglo? Opony? Silnik?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzeglo? Opony? Silnik?
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:30   Sprzeglo? Opony? Silnik?

Dzisiaj z racji pieknej pogod bylismy z narzeczona w plenerze. Wyjezdzajac rozmowa jakos zeszla na temat piszczenia kolami a ze od czasu wymiany sprzegla jeszcze tego nie robilem postanowilem udowodnic Marzenie, ze to autko troche jeszcze potrafi ... (tym bardziej z satysfakcja, jako ze nie zwyklem popiskiwac w zadnej innej sytuacji).
Pierwsza proba - jakos poszlo ale bylo troche piasku i nic nie bylo slychac. Druga proba (obroty na 5000, puszczam sprzeglo ...) a on bardzo dynamicznie ruszyl z miejsca ale bez pisku. Wqrzylem sie i mowie ostatnia proba - (tak samo - obroty na 5000 ale tym razem umiejetnie na polsprzegle i puszczam) a tu nic - tylko smrod z przypalonych okladzin :(

Ja pierdykam - o co tu chodzi?????

Sprzeglo mam nowke, wymieniane pare miesiecy temu i przez caly ten czas uzytkowane z glowa wiec nie mam mozliwosci, zeby znowu cos bylo z nim nie tak. Opony co prawda szerokie, tyl dociazony przez pelna butle w kole a przyczepnosc byla dobra i moze cala sila przeniosla sie na sprzeglo a nie na kola??
Ostatecznie, to moze silnik jest juz do bani i nie potrafi zakrecic tymi kolkami?

Ludziska dajcie jakis pomysl.

Nie jest to sprawa wazna, bo w zasadzie nigdy nie potrzebuje piszczec kolami ale dla wlasnej swiadomosci chce wiedziec, ze wszystko mam w porzadku., zwlaszcza ze dokladalem do tego wszelkich sil i pieniedzy.
Nadal mam w pamieci Antka, ktory przewiozl mnie wokol placu slonecznego z piskiem opon a silnik mial taki sam.
Poki co nie zamierzam powtarzac proby -szkoda pradu, nie mniej posmutnialem.

P.S.
Przeprowadzilem test na recznym z trojki i dwojki i silnik zgasl, nie ciagnie sprzeglo. Przy powyzszych probach kola przednie nie byly skrecone tylko ustawione na wprost

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:34   

W poprzednim Scorpio mialem opony "nie piszczki" ;) Musialy byc z twardej gumy. Dym z opon lecial ale nic nie bylo slychac.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 04:32   

Przyjedz do mnie :) naucze cie :)
A tak na powaznie, żeby zapiszczał, trzeba zrobic brutalny strzał ze sprzegła.
ok 4500 obr i puścic gwałtownie. dociskajac gaz do deski. lepiej idzie na benzynie.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 13:49   

może to Twoje strojenie gazu dało oszczędności ale masz 60 KM a nie ponad 100. Ja niebawem udaję się do V-techu na montaż BLOS-a będą fotki i wyniki z hamowni. Póki co po przewiezieniu się moim scorpiakiem Piro ( V-tech ) nie daje mi więcej niż 100 KM na obecnym gazie - po BLOS-ie ma być tyle ile książka pisze. Zobaczymy jak to będzie. Mimo tego moment V6 bez problemu pozwala mi cieszyć się dłuugą jazdą bokiem :D Zresztą niebawem zlot FCP i znowu będzie okazja dać czadu na torze :)

Tak czy owak bywają gumy, które jakoś nie chcą piszczeć - jak pershing pisał - też takie kiedyś miałem w R18.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:31   

Witam
No to cienko cienko ja swoim OHaCem pale jak trza ale nie trza bo opon szkoda nie mowiac juz o skrzyni i sprzegle... takze szukaj powodzenia

Struna 

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:32   

napisz najważniejszą rzecz IBOL - próbowałeś palić gumę na benie czy na LPG ?

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:39   

ps. wez na jakims rondzie zrob szybkie kolko tak zeby zobaczyc czy w ogole oponki sa piszczace.. bo to zalezy z reszta czuc jak buksuja kola bo obroty sa i predkosciomierz idzie nieswpolmiernie szybko do predkosci z jaka sie poruszasz:) w zimie na torze na lodzie wyciagnalem w miejscu 190 na IV biegu... strach V wbijac:P.. pozdro

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:44   

ciekawe co by było jakbyś nagle złapał przyczpeność... jakoś sobie tego nie wybrażam
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:45   

chrup i po przegubach :D albo wieniec na wale urwany :)

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:14   

[quote]Przyjedz do mnie naucze cie
A tak na powaznie, żeby zapiszczał, trzeba zrobic brutalny strzał ze sprzegła.
ok 4500 obr i puścic gwałtownie. [quote]
hmm, co do strzalu to sobie daruje ale pewnie daloby to rezultat - Rafal, widziales moje opony - na prawde przylepiaja sie do asfaltu ;) - moze to przez nie. Jestem przekonany, ze gdyby bylo trovche wezsze, lub po prostu mniejsze nie byloby problemu

Cytat:
może to Twoje strojenie gazu dało oszczędności ale masz 60 KM a nie ponad 100

Struna, trudno mi stwierdzic ile mam KM na gazie lub wogole na benzynie, poniewaz nawet nie wiem gdzie w Lodzi jest hamownia. Nie mniej jednak gaz tak ustawilem, zeby byl tak samo dynamiczny jak na benie i wierz mi ze udalo sie to osiagnac - teraz moge popracowac nad tym, zeby bylo jeszcze lepiej.

Cytat:
napisz najważniejszą rzecz IBOL - próbowałeś palić gumę na benie czy na LPG ?

LPG - kolejnym razem sproboje na benie, jednak przy skreconych kolach, bo doszlo do mnie, ze konieczne byloby wprawienie kol w bardzo szybkie obroty natychmiast, wiec konieczny bylby strzal ze sprzegla czego robic nie chce.

Cytat:
wez na jakims rondzie zrob szybkie kolko tak zeby zobaczyc czy w ogole oponki sa piszczace

Moge od razu stwierdzic, ze piszczace nie sa skoro juz wyszczegolniliscie taki gatunek - jeszcze nigdy nie slyszalem zeby wydaly ten dzwiek a bylo bardzo wiele okazji. Swoja droga to ciekawe z czego to wynika (piszczace/nie piszczace)

Cytat:
w zimie na torze na lodzie wyciagnalem w miejscu 190 na IV biegu

Ja tez robilem taka probe - rozpedzilem sie do jakichs 170 ale darowalem sobie wogole, bo szkoda mi auta - temperatura troche skoczyla, nie mowiac juz o tym, ze snieg i lod sie stopily i zaczalem palic gumy.

Cytat:
ciekawe co by było jakbyś nagle złapał przyczpeność... jakoś sobie tego nie wybrażam

Wydaje mi sie, ze nie jest mozliwe, zeby w takiej sytacji nagle zlapal przyczepnosc - kola obracaly sie z taka predkoscia, ze mozna conajmniej spalic gume.

-------------

Ogolnie kolejnym razem faktycznie sprobuje na benzynie aczkolwiek nie pali mi sie do tego. Osobiscie wydaje mi sie, ze zastosowalem zla technike a ze opony mam sporawe i szerokie przy zbyt malej mocy silnika by po prostu wdepnac i tyle.

Co do samej mocy to wydaje mi sie, ze jeszcze nie jest tak zle - nie oczekuje cudow od teo autka ale scigalem sie z paroma innymi i wychodzi pozytywnie - leb w leb z Espero 2.0l - on na benie ja na LPG, Laguna 1.8 i mazda 323 16V - w kazdym przypadku bylem pierwszy.

Podkreslam fakt, ze raz podfajczylem sprzeglo (nowe) a raz po prostu bardzo dynamicznie wystartowal wykonujac moze obrot.

Coz zdaje mi sie, ze jedynym rozwiazaniem byloby pojsc na hamownie ale odpuszcze sobie raczej ten temat, bo szkoda pradu.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 22:42   

Piszczace/niepiszczace zalezy zapewne od gatunku zastosowanej gumy. Moje "niepiszczki" byly z bardzo twardej gumy ktora prawie przypominala plastik

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 04:53   

przyjedz do mnie, ja ci popiszcze w zakretach. skorpiak sie za dobrze trzyma, zeby piszal przy byle okazji.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 12:13   

dokładnie nie tak łatwo ta krówkę wuprowadzic z zadanego toru jazdy :) - ale mój z racji na wyjechany amor z przodu to normalnie popiskuje na zakręcie kiedy chce :) Proponuję rubke odwalić przed zakrętem i za rękawek podciągnąć na moment i potem ogieńna tłoki i na półsprzegiełku pociągnąć -pójdzie bokiem jak nic :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 13:07   

Witam
No jak robilem moje eksperymenty to bylo z minus 10 i lod taki ze sie chodzic balem a te predkosci to na toczacym sie aucie na grubej warstwie lodu po wszystkim nie bylo na nim sladu po zabawie:) ale lepiej sie tak nie bawic szkoda auta a co do palenia humy to moj OHaC daje rade, a tymi DeOHaCami to same problemy:P
pozdro

Struna 

Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 13:13   

przeciez moment większy i mocy więcej - to czemu problemy ?

Odpowiedz do tematu