|
czujnik paliwa |
| Autor |
Wiadomość |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2005|, 2005 22:36 czujnik paliwa
|
|
|
Witam
od tygodnia mam skurupke i od tygodnia nie dziala w niej wskaznik poziomu paliwa.
Szukalem po kabelkach, czyscilem bezpieczniki i nic...
az do dzisiaj... dokladnie z godzinke temu stoje se na parkingu, pale peta, wlaczone mam pozycje = podswietlona tablica, patrze a tu szczałka sie do gory podnosi!! leci i leci tempem żółwika ...1/4 baku 1/2 baku kuuurna a jestem pewien że mam raczej na rezerwUarze :]
ucieszylem sie i zaczelem kombinowac, że może ojciec cos dolewal i nie powiedział
przekrecam kluczyka na start i KupA szczałka lotem błyskawicy 1cm poniżej zera
wylanczam pronda z kluczyka a ona znowu w gore> przekrecam kluczyk a ona spada
Mam swoja teorie na ten temat ale chciałbym poznać wasze więc prosze walcie śmialo
CO TO MOŻE BYĆ !!!!!!!! ??????
i co oprócz zdejmowania baku i grzebania można jeszcze zrobic !@? |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 01:56
|
|
|
| Hmm przyznam ze to dziwne ale poniewaz u mnie tez nie dziala wskaznik paliwa sprawdze czy mam podobnie jak u Ciebie czyli jakies wskazanie na zapalonych postojowkach. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 03:45
|
|
|
| proawdopodobnie masz problemy z masą niestyk, przerwe itp. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 20:05
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | proawdopodobnie masz problemy z masą niestyk, przerwe itp. |
hmm no jakby ktos mogl rozwinąc ten wątek nieco szerzej byl bym dzwięczny :]
tzn np gdzie i jakimi metodami moge dojsc co gdzie i jak we tym wozie ??? voltomiary, amperomiary, omomiary :] czym i dzie szukac kurnaa |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 20:19
|
|
|
Wyczyść dokładnie i potraktuj WD40 wszystkie konektory - od tylnych lamp, pompy/czujnika... itp.
Osobiście zawsze rozbieram wtyczki, czyszczę poszczególne piny i doginam "blajszki", bo z czasem po prostu tracą sprzężystość - kontakt jest na 50% i robi się choinka
Trzeba też dokładnie wyczyścić kontakty w lampach, bo śniedzieją, a właściwie to rdzewieją, bo jakiś mądry wymyślił zrobić to ze stalowej ocynkowanej blachy... |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 18:11
|
|
|
| elektryki wszystkich krajów łączcie sie ... HEEEELLLLPPPPP !!!! |
|
|
|
 |
youngman [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 11:27
|
|
|
U mnie jest podobnie. Wylaczona stacyjka strzaleczka idzie sobie w gore i zatrzymuje sie tam gdzie sie jej podoba . Gdy przekrecam stacyjke wskaznik powraca do odpowiedniego poziomu paliwa. |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 16:28
|
|
|
no z tym ze u mnie wraca do poziomu -1 cm ponizej rezerwy :]
a wraca z pelnego baq :] |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 19:50
|
|
|
a juz nie wraca odkad padlo mi podswietlenie dechy zegarowej :]
czyli jest tak : kluczyk wyjety + wlaczone swiatla = szczalka paliwa leci do gory az do pelnego baq >>> wylanczam swiatla = szczalka opada i zatrzymuje sie gdzies posrodku >>> wkladam i przekrecam kluczyk = szczalka opada na samo dno >>> bez kluczyka+wlaczone swiatla ale brak podswietlenia dechy = szczalka martwa
jakies wnioski ??
czy normalnie (bo nie widzialem nigdy) paliwko jest pokazywane mimo nieobecności kluczykla w stacyjce ?? |
|
|
|
 |
danyy90 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 21:14
|
|
|
| tak stan paliwa w baq widac nawet nw wyłaczonym zapłonie |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 23:51
|
|
|
| nie stan paliwa tylko w przejsciówkach jest na wyłaczonym zapłonie, w MK1 tego nie było. Ewidentnie masz brak masy i jak włączasz swiatla to prad sobie ja znajdu je bokiem , ew jakies zwarcie... |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 01:10
|
|
|
no niby pod zderzakiem od strony baku widac ze z nad baq wybiega kabelek masowy i podpiety jest pod srobkie, ktora trzyma prawy pasek od baku i jest ciut zkorodowany/a (i srobka i zlaczka od kabelka) troszku wtyczke oczyscilem i zapodalem mase z innego miejsca z tym ze nie wiem czy akurat czujniczek z tamtad mase bierze a nawet jak to przyznam sie ze nie zabardzo sie do tego czyszczenia przylozyem, mase bralem od srobki w bagazniq a kabelek z braku laku byl gruby od przedluzacza 220V......gdzie jeszcze moge probowac szukac masy ? z tylu licznika moze ? ktos wie jaki kolor tego kabelka bo jak patrzylem kiedys to strasznie to zamontane bylo. pewnie znajde ale po co wywazac otwarte dzwi |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 07:41
|
|
|
| masa najczesciej to brązowe kable w samochodzie, a jej brak moze byc wszedzie... na podswietleniu zegarow np ( jak wlaczasz swoiatla to masa do podswietlania zegarow idzie przez wskaznik paliwa...) dosc ciezka, albo raczej zmudna usterka do wykrycia. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 12:52
|
|
|
no teraz juz wiem ze masa na wskazniku jest bo faktycznie idzie przez podswietlenie, z tylu przy baku dalem mase z innego miejsca i nic... znaczy sie ze gdzies od wskaznika w baku nie dochodzi prund a to wszystko znaczy ze albo zdejme bak i zobacze poluzowany/zasniedzialy kabelek albo czyjnik w baku do wywalenia... i chyba to juz raczej bedzie ostatnia zecz jaka moge sprawdzic :] |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 20:38
|
|
|
pierdykanelo, stanelem nie moglem odpalic mysle se moze brak benzyny znowu ale......
patrze na wskaznik a on DZIALA i pokazuje 1/4 baq se mysle kurna co jest...
pare razy kluczykiem w lewo i w prawo co by pompke sprawdzic ... i zapalil i zadzialal
ja na stacje zalalem za 100 zeta patrze na wskaznik - prawie 3/4
mysle se hmm - moze zaleje do pelna ... leje leje leje znowu 100zeta
patrzam na wskaznik a on full :] czy z tego wynika ze 60 literków sie w baku miesci ????
ale zadzialal !!!!!! yyeyeeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeyeee :]
THX wszystkim za pomoc - tera spokojnie moge dawac nowe posty o elektryce bo spoooro tego jeszcze zostalo |
|
|
|
 |
|
|