$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - czujnik paliwa
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik paliwa
Autor Wiadomość
ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |4 Cze 2005|, 2005 22:36   czujnik paliwa

Witam
od tygodnia mam skurupke i od tygodnia nie dziala w niej wskaznik poziomu paliwa.
Szukalem po kabelkach, czyscilem bezpieczniki i nic...
az do dzisiaj... dokladnie z godzinke temu stoje se na parkingu, pale peta, wlaczone mam pozycje = podswietlona tablica, patrze a tu szczałka sie do gory podnosi!! leci i leci tempem żółwika ...1/4 baku 1/2 baku kuuurna a jestem pewien że mam raczej na rezerwUarze :]
ucieszylem sie i zaczelem kombinowac, że może ojciec cos dolewal i nie powiedział
przekrecam kluczyka na start i KupA szczałka lotem błyskawicy 1cm poniżej zera :D :D
wylanczam pronda z kluczyka a ona znowu w gore> przekrecam kluczyk a ona spada

Mam swoja teorie na ten temat ale chciałbym poznać wasze więc prosze walcie śmialo
CO TO MOŻE BYĆ !!!!!!!! ??????
i co oprócz zdejmowania baku i grzebania można jeszcze zrobic !@?

monter
[Usunięty]

Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 01:56   

Hmm przyznam ze to dziwne ale poniewaz u mnie tez nie dziala wskaznik paliwa sprawdze czy mam podobnie jak u Ciebie czyli jakies wskazanie na zapalonych postojowkach.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 03:45   

proawdopodobnie masz problemy z masą niestyk, przerwe itp.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 20:05   

Rafał A.(antek) napisał/a:
proawdopodobnie masz problemy z masą niestyk, przerwe itp.

hmm no jakby ktos mogl rozwinąc ten wątek nieco szerzej byl bym dzwięczny :]
tzn np gdzie i jakimi metodami moge dojsc co gdzie i jak we tym wozie ??? voltomiary, amperomiary, omomiary :] czym i dzie szukac kurnaa :D

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 20:19   

Wyczyść dokładnie i potraktuj WD40 wszystkie konektory - od tylnych lamp, pompy/czujnika... itp.
Osobiście zawsze rozbieram wtyczki, czyszczę poszczególne piny i doginam "blajszki", bo z czasem po prostu tracą sprzężystość - kontakt jest na 50% i robi się choinka :)
Trzeba też dokładnie wyczyścić kontakty w lampach, bo śniedzieją, a właściwie to rdzewieją, bo jakiś mądry wymyślił zrobić to ze stalowej ocynkowanej blachy...

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 18:11   

elektryki wszystkich krajów łączcie sie ... HEEEELLLLPPPPP !!!!

youngman
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 11:27   

U mnie jest podobnie. Wylaczona stacyjka strzaleczka idzie sobie w gore i zatrzymuje sie tam gdzie sie jej podoba :D . Gdy przekrecam stacyjke wskaznik powraca do odpowiedniego poziomu paliwa.

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 16:28   

no z tym ze u mnie wraca do poziomu -1 cm ponizej rezerwy :]
a wraca z pelnego baq :]

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 19:50   

a juz nie wraca odkad padlo mi podswietlenie dechy zegarowej :]
czyli jest tak : kluczyk wyjety + wlaczone swiatla = szczalka paliwa leci do gory az do pelnego baq >>> wylanczam swiatla = szczalka opada i zatrzymuje sie gdzies posrodku >>> wkladam i przekrecam kluczyk = szczalka opada na samo dno >>> bez kluczyka+wlaczone swiatla ale brak podswietlenia dechy = szczalka martwa

jakies wnioski ??
czy normalnie (bo nie widzialem nigdy) paliwko jest pokazywane mimo nieobecności kluczykla w stacyjce ??

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 21:14   

tak stan paliwa w baq widac nawet nw wyłaczonym zapłonie

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 23:51   

nie stan paliwa tylko w przejsciówkach jest na wyłaczonym zapłonie, w MK1 tego nie było. Ewidentnie masz brak masy i jak włączasz swiatla to prad sobie ja znajdu je bokiem , ew jakies zwarcie...

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 01:10   

no niby pod zderzakiem od strony baku widac ze z nad baq wybiega kabelek masowy i podpiety jest pod srobkie, ktora trzyma prawy pasek od baku i jest ciut zkorodowany/a (i srobka i zlaczka od kabelka) troszku wtyczke oczyscilem i zapodalem mase z innego miejsca z tym ze nie wiem czy akurat czujniczek z tamtad mase bierze a nawet jak to przyznam sie ze nie zabardzo sie do tego czyszczenia przylozyem, mase bralem od srobki w bagazniq a kabelek z braku laku byl gruby od przedluzacza 220V......gdzie jeszcze moge probowac szukac masy ? z tylu licznika moze ? ktos wie jaki kolor tego kabelka bo jak patrzylem kiedys to strasznie to zamontane bylo. pewnie znajde ale po co wywazac otwarte dzwi :P

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 07:41   

masa najczesciej to brązowe kable w samochodzie, a jej brak moze byc wszedzie... na podswietleniu zegarow np ( jak wlaczasz swoiatla to masa do podswietlania zegarow idzie przez wskaznik paliwa...) dosc ciezka, albo raczej zmudna usterka do wykrycia.

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 12:52   

no teraz juz wiem ze masa na wskazniku jest bo faktycznie idzie przez podswietlenie, z tylu przy baku dalem mase z innego miejsca i nic... znaczy sie ze gdzies od wskaznika w baku nie dochodzi prund :/ a to wszystko znaczy ze albo zdejme bak i zobacze poluzowany/zasniedzialy kabelek albo czyjnik w baku do wywalenia... i chyba to juz raczej bedzie ostatnia zecz jaka moge sprawdzic :]

ebastian
[Usunięty]

Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 20:38   

pierdykanelo, stanelem nie moglem odpalic mysle se moze brak benzyny znowu ale......
patrze na wskaznik a on DZIALA i pokazuje 1/4 baq se mysle kurna co jest...
pare razy kluczykiem w lewo i w prawo co by pompke sprawdzic ... i zapalil i zadzialal
ja na stacje zalalem za 100 zeta patrze na wskaznik - prawie 3/4
mysle se hmm - moze zaleje do pelna ... leje leje leje znowu 100zeta
patrzam na wskaznik a on full :] czy z tego wynika ze 60 literków sie w baku miesci ????

ale zadzialal !!!!!! yyeyeeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeyeyeeyeyeyeyeyeyeee :]

THX wszystkim za pomoc - tera spokojnie moge dawac nowe posty o elektryce bo spoooro tego jeszcze zostalo :D

Odpowiedz do tematu