|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wskazania temp płynu |
| Autor |
Wiadomość |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |15 Sty 2011|, 2011 13:40 Wskazania temp płynu
|
|
|
Może mnie ukrzyżujecie,ale co mi tam moze w końcu rozwiąze problem.
Czy jest taka możliwość że gdzieś jest coś nie teges ze wskaźnikiem temp. (jakieś przerwy czy cholera wie co ) ??
Założyłem nowy termostat (motorcraft) bo na poprzednich temp. otwarcia była na M,ale okazuje sie że i na tym jest to samo.
Niby dziadostwo działa prawidłowo , na zimnym wskazuje początek skali a wentyle odpalają przy wskazaniach pomiędzy N a O ale na nowym orginale nadal wskazuje moment otwarcia na M.
PS. Znalazłem takiego posta:
| Cytat: | Parę informacji dla zainteresowanych a widzę że nie tylko mi przeszkadzała wskazówka wyraźnie poniżej M.
Po kolei - tak jak pisałem temperaturka rosła sobie do połowy nawet więcej a potem w dół - praktycznie do granicy norm.
Wymiana termostatu nie pomogła - tzn zachowanie identyko termostaty sprawdzane w garnuszku i działają na oko bez zażutu - czyli mam termostat w zapasie .
Wymieniłem czujnik temperatury - zgodnie z tym co mówił sprzedawca powinien mieć zielony plastik (nad sześciokątem pod klucz) a u mnie był biały. No i po zmianie na ten z zielonym (20 zł - podróba) wskazówka podniosła się i stała praktycznie w miejscu - ale zato prawie na czerwonym polu - wysoko nad N.
Więc wydłubałem zegary i wyregulowałem sam wskaźnik - po odchyleniu folii ze ścieżkami od tyłu są widoczne otwory a w nich fragmenty mechanizmów w zębatkami pozwalające na wyregulowanie czułości.
Jako że termostat i czujnik nówki prosto ze sklapa a na dodatek termostaty dwa chodzą tak samo to zkładam że temperaturkę daja dobrą więc ustawiałem wskaźnik na połowę skali przy normalnej jeździe, natomiast po zblokowaniu wentylatora temperatura poszła do góry i w chwili dojścia wskazówki do górnej granicy norm załączył się wentylator od klimy żeby wspomóc chłodzenie.
Po kilku dniach widzę że wskazówka po rozgrzaniu chodzi pomiędzy O i R tak od połowy litery do połowy drugiej i traktuję to jako dobre wskazanie. |
Robił może ktoś z obecnych cos takiego u siebie ???? |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
| Ostatnio zmieniony przez Adam73 |15 Sty 2011|, 2011 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:28
|
|
|
jak ja miałem wskazania z sufitu ( za wysokie) to zasadziłem oryginalny czujnik i po krzyku . Tyle że mogę sobie dodatkowo zmierzyć temp pracy silnika .
Zupełnie niewykluczone że wskaźnik sie zepsuł . Tyle że ja bym na szybko podmienił zegary . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

|
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:34
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | ja bym na szybko podmienił zegary | no właśnie nie mam od kogo zapożyczyć
| gufer-posepny napisał/a: | | zasadziłem oryginalny czujnik | czujnik orginalny (czarny)
| gufer-posepny napisał/a: | | miałem wskazania z sufitu ( za wysokie) | problem w tym że u mnie jest to troche dziwne bo na zimnym startuje z początku skali a znowuż jak za bardzo dam mu w "tyłek" to wentyle odpalają równiez prawidłowo (pomiedzy N a O) ,czyli że co środek skali jest tylko zeswirowany ??? |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:41
|
|
|
| to jak zauważyłem działa nieliniowo .zarówno czujnik jak i wskaźnik ma jakieś pogięte to . na przykład od 20-95 stopni to szedł mi do połowy skali i to niby ok ale od 95-105 ( start wentyli ) to już leciał połowę skali prawie poza białe . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

|
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 18:04
|
|
|
No nic ,chyba bede musiał wprowadzić w czyn tą porade o regulacji zegara
Qźważ , dwa czujniki,trzy termostaty i w koło Macieju ,więc pozostaj coś z elektryko (łoj to akurat moja pięta Archillesa). |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |