$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wskazania temp płynu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskazania temp płynu
Autor Wiadomość
Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |15 Sty 2011|, 2011 13:40   Wskazania temp płynu

Może mnie ukrzyżujecie,ale co mi tam moze w końcu rozwiąze problem.
Czy jest taka możliwość że gdzieś jest coś nie teges ze wskaźnikiem temp. (jakieś przerwy czy cholera wie co ) ??
Założyłem nowy termostat (motorcraft) bo na poprzednich temp. otwarcia była na M,ale okazuje sie że i na tym jest to samo.
Niby dziadostwo działa prawidłowo , na zimnym wskazuje początek skali a wentyle odpalają przy wskazaniach pomiędzy N a O ale na nowym orginale nadal wskazuje moment otwarcia na M.

PS. Znalazłem takiego posta:
Cytat:
Parę informacji dla zainteresowanych a widzę że nie tylko mi przeszkadzała wskazówka wyraźnie poniżej M.
Po kolei - tak jak pisałem temperaturka rosła sobie do połowy nawet więcej a potem w dół - praktycznie do granicy norm.
Wymiana termostatu nie pomogła - tzn zachowanie identyko termostaty sprawdzane w garnuszku i działają na oko bez zażutu - czyli mam termostat w zapasie .
Wymieniłem czujnik temperatury - zgodnie z tym co mówił sprzedawca powinien mieć zielony plastik (nad sześciokątem pod klucz) a u mnie był biały. No i po zmianie na ten z zielonym (20 zł - podróba) wskazówka podniosła się i stała praktycznie w miejscu - ale zato prawie na czerwonym polu - wysoko nad N.
Więc wydłubałem zegary i wyregulowałem sam wskaźnik - po odchyleniu folii ze ścieżkami od tyłu są widoczne otwory a w nich fragmenty mechanizmów w zębatkami pozwalające na wyregulowanie czułości.
Jako że termostat i czujnik nówki prosto ze sklapa a na dodatek termostaty dwa chodzą tak samo to zkładam że temperaturkę daja dobrą więc ustawiałem wskaźnik na połowę skali przy normalnej jeździe, natomiast po zblokowaniu wentylatora temperatura poszła do góry i w chwili dojścia wskazówki do górnej granicy norm załączył się wentylator od klimy żeby wspomóc chłodzenie.
Po kilku dniach widzę że wskazówka po rozgrzaniu chodzi pomiędzy O i R tak od połowy litery do połowy drugiej i traktuję to jako dobre wskazanie.

Robił może ktoś z obecnych cos takiego u siebie ????
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC
Ostatnio zmieniony przez Adam73 |15 Sty 2011|, 2011 16:18, w całości zmieniany 1 raz  

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:28   

jak ja miałem wskazania z sufitu ( za wysokie) to zasadziłem oryginalny czujnik i po krzyku . Tyle że mogę sobie dodatkowo zmierzyć temp pracy silnika .

Zupełnie niewykluczone że wskaźnik sie zepsuł . Tyle że ja bym na szybko podmienił zegary .

Adam73 
603-820-181

Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:34   

gufer-posepny napisał/a:
ja bym na szybko podmienił zegary
no właśnie nie mam od kogo zapożyczyć :(
gufer-posepny napisał/a:
zasadziłem oryginalny czujnik
czujnik orginalny (czarny)
gufer-posepny napisał/a:
miałem wskazania z sufitu ( za wysokie)
problem w tym że u mnie jest to troche dziwne bo na zimnym startuje z początku skali a znowuż jak za bardzo dam mu w "tyłek" to wentyle odpalają równiez prawidłowo (pomiedzy N a O) ,czyli że co środek skali jest tylko zeswirowany ???
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 17:41   

to jak zauważyłem działa nieliniowo .zarówno czujnik jak i wskaźnik ma jakieś pogięte to . na przykład od 20-95 stopni to szedł mi do połowy skali i to niby ok ale od 95-105 ( start wentyli ) to już leciał połowę skali prawie poza białe .

Adam73 
603-820-181

Wysłany: |17 Sty 2011|, 2011 18:04   

No nic ,chyba bede musiał wprowadzić w czyn tą porade o regulacji zegara :(
Qźważ , dwa czujniki,trzy termostaty i w koło Macieju ,więc pozostaj coś z elektryko (łoj to akurat moja pięta Archillesa).
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.

Odpowiedz do tematu