|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Ciąganie lawety |
| Autor |
Wiadomość |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 09:11 Ciąganie lawety
|
|
|
Siemka, młody poprosił mnie, żeby mu przywieźć spod Dortmundu upsutą, należącą do jego braciaka bawarę 735.
Mam w związku z tym trochę wątpliwości.
1. Czy nie zarżnę sobie ASB, zaznaczę, że mam dołożoną chłodnicę od kosiary plus jeszcze pół z midparts-u, ale ta beemka dosyć duża.
2. Czy na prawku B mogę ciągnąć lawetę z dwiema osiami, (niesktętnymi przecież), jeśli n ie, to jakie jest ryzyko i co ryzykuję?
3. Jeśli nie mogę, to czy są lawety na jednej osi i powiedzmy na bliźniakach, żeby toto bezpiecznie ciągnąć?
Pomożeta? |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 10:08
|
|
|
| Aro napisał/a: | | 1. Czy nie zarżnę sobie ASB, zaznaczę, że mam dołożoną chłodnicę od kosiary plus jeszcze pół z midparts-u, ale ta beemka dosyć duża. |
1. Nie zarżniesz, ale w dupe dostanie. Ja swoim ciagałem, bez widocznych skutków negatywnych.
2. Mozesz, byle DOPUSZCZALNA MASA CAŁKOWITA takiego zestawu nie przekroczyła 3,5T, i DMC lawety była w granicach tego co masz wbite w dowodzie oraz masa rzeczywista przyczepy nie wieksza niz masa rzeczywista samochodu a dodatkowo w polsce DMC samochodu wieksze o 33% od DMC przyczepy (to co widnieje w dokumentach) oraz Ładunek przyczepy ma sie zgadzac z tym co ma wbite przyczepa jako ładownośc.
PODSUMOWUJAC w praktyce za scorpio nie spełnisz tych warunkow, w polsce jakos moze dojedziesz, w NIEMCZECH słony mandat + auto na parking
3. To nie jest ważne iluosiowa jest laweta tylko masy
PS Jak nie masz E to jedynym rozwiazaniem jest wypozyczenie autolawety odpowiedniej. Ew kogos z E + bus + odpowiednia laweta. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 10:16
|
|
|
| Aro napisał/a: | | jeśli n ie, to jakie jest ryzyko i co ryzykuję? |
99% kontrola drogowa
90% sholowanie lawety przez pomoc drogową na parking strzeżony po kontroli drogowej , oczywiście na Twój koszt
A tak naprawdę to szkoda auta , jeżeli skrzynia ma niedaleko do końca ( co może się jeszcze nie objawiać ) - zarżniesz ją |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 11:11
|
|
|
Aro, daj sobie spokój z tym wszystkim, dobra rada zapyziałego laweciarza:D
1. Scorpiakiem, albo inną osobówką jeśli nie masz BE, albo kogoś kto tą kategorię posiada. Odpada, dlaczego to już napisali Ci koledzy wyżej. Po Polsce można sobie różne akcje robić (np. ciągnąć civic-iem scorpiaka na dwuosiówce ) . Za granicą nie.
2. Autolawetą - rzadko która zabudowana na aucie typu transit/ducato/sprinter ma ładowność więcej niż półtorej tony. Czasami mają po 1700, więcej to już masakra papierowa. Sprawdź ile ta bawara ma masy własnej, pewnie z 1800 będzie conajmniej.
Jedyna rada - wynajmijcie w swojej okolicy jakiegoś taniego sępa i niech się koleżka martwi. Skasuje was z kilometra złotówkę, zabulicie mu tysiaka, albo i półtora, ale będziesz miał to wszystko gdzieś. Nawet wynajmując lawetę musisz liczyć koszty najmu - ze 300, paliwo, plus nieprzewidziane wydatki i wychodzi na koniec, że zaoszczędziłeś 200zł, a natyrałeś się dwa dni i nawkurzałeś. Gówniana oszczędność. |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 11:13
|
|
|
przesadzacie
może się udać, nie raz i nie dwa bywa ze zrobię po Niemczech 1500 i więcej km i nie zobaczę policji
ale ogólnie to nie radzę - ostatni raz mandat jaki za to zapłaciłem (wypożyczona autolaweta miała błęne masy powpisywane w DR) to było cos koło 250-300 euro
auta nie holują nigdzie tylko pozostawiają na tym parkingu na którym Cię kontrolowali i masz zakaz jazdy takim zestawem - jeśli Cie powtórnie złapią to wtedy zabierają cały zestaw i zakładają Ci sprawę
ale to wszystko to jest nic - bo to sa koszty rzędu mac 2-3 tys euro
schody zaczynają się gdy będzie wypadek z udziałem takiego zestawu - wtedy złupią z Ciebie policja ubezpieczenie osoby biorące udział w wypadku tak, że do końca życie Ty, Twoje dzieci i wnuki będziecie spłacać
żadną autolawetą, którą można jechać na B nie przewieziesz BMW 735 chyba ze beemka waży 1500 kg
to tyle z optymistycznych wieści
chcesz to tanio przywieźć to jest tylko jedna możliwość - znaleźć kogoś kto pojedzie po to za 1 pln za km i ma lawete do 2 ton ładownosci
drugi wariant dosyć tani jest: bierzesz sztywny hol i zapinasz landówkami z dortmundu - tylko nie wjeżdżaj na autobane bo szkoda kasy |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 11:15
|
|
|
Waski, z ust mi powyjmowałeś czy co? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 11:17
|
|
|
łomża - dortmund to jakies 1200 km wiec sholowanie bedzie kosztowalo ze 2400
zawsze mozna kogos spod granicy polski wziąć i reszte na holu juz po polsce - bedzie taniej
o ile to moze jezdzic |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
 |
|
|
|
 |
grand funk
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 14:39
|
|
|
wypożyczenie auto lawety to ledwie 300 pln jak się trafi jakaś lekko zabudowana to ogarnie. tez już przerabialem temat mas ogolnie jesli to jest np stare 735 iA to wazy 1630 czyli z pustym bakiem jakieś 1550 także spokojnie panowie. |
_________________ tel 507527578 |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 14:51
|
|
|
| grand funk, no ale kogo obchodzi pusty bak, po pierwsze się w papier patrzy, a dopiero w razie wątpliwości można ważyć. |
|
|
|
 |
grand funk
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 18:01
|
|
|
| jak znajdzie lawetke o masie 1900 to objedzie |
_________________ tel 507527578 |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 21:07
|
|
|
najwięcej autolawety mają ładowności 1700 - 1750 kg ale to i tak tylko teoria bo praktycznie zatankowana autolaweta z pasami i wciągarkami i kierowcą to minimum 2050 kg
jesli auto ma ladowonosci 1700 i auto wiezione wazy do 1700 to policja przymyka oko jesli jedzie tylko kierowca
natomiast jeśli jest dwóch to już jest albo ważenie albo mandat
mówię to z własnego doświadczenia nie z opowieści kolegów kolegów
mowa oczywiśta o zachodnim sąsiedzie
spytaj się Aro ile ma ta bejca w papiurach - to najwazniejsze |
 |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 22:00
|
|
|
Ta beemka, to 535, przepraszam za pomyłkę
W trosce o moją skrzynię i obawy co do spraw formalnych pojechali z kumplem jakąś niestarą, manualną bejcą 5-ką w kombi z dwuosiową lawetą i pewnością, że wszystko bedzie ok. Ja też jestem dobrej myśli.
Dzięki za rady, w głebi serca miałem chęć strzelić taką traskę, ale nie za wszelką cenę.
Pozdrowionka |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 23:03
|
|
|
| Do odważnych świat należy w końcu |
|
|
|
 |
wegus

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
|
Wysłany: |19 Lis 2010|, 2010 23:33
|
|
|
no i wszystko dobrze się (dla Aro i skorupy) skończyło, ale tego nie rozumiem :
| Julek napisał/a: | Waski, z ust mi powyjmowałeś czy co? |
|
_________________ Scorpio MK III 2.9 V6 12V
Subaru G3X Justy
Grand C Max 1,6 EB 150 KM |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |20 Lis 2010|, 2010 01:27
|
|
|
całe szczęście byłem w tym czasie ponad 400 km od Juliana, więc insynuacje wykluczone |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |