|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
nakretka na wale |
| Autor |
Wiadomość |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |12 Cze 2009|, 2009 18:24 nakretka na wale
|
|
|
| Dzisiaj ogladajac wal ..z ciekawosci zaczelem krecic nakretka znajdujaca sie zaraz za preclem a przed podpora..krecilem praktycznie nie uzywajac sily (reka)..czy to jest normalne?? i do czego sluzy w/w nakretka?? |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2009|, 2009 21:41
|
|
|
| Łącznik elastyczny wału mocowany jest sześcioma śrubami. Trzy nakrętki z jednej strony i trzy z drugiej. Wszystkie powinny być dokręcone na max-a. Jeśli któraś była poluzowana to mogłeś odczuwać wibracje. Mam nadzieję że o tych nakrętkach mówimy bo nic innego przed podporą raczej nie ma. |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |13 Cze 2009|, 2009 22:54
|
|
|
jest jeszcze jedna tak na oko 42 Ty masz asb to jest calkiem co innego ..ja mam tlumik drgan za nim lacznik elastyczny ...smieszna nakretka ...podpora. Wydaje mi sie ze to cos regulujacego dlugosc walu.. tylko dlaczego ona byla luzna? A wibracje byly z tlumika drgan ..wycielem go dzis mam nowy tylko ja nie bede go montowal..a mechanik ..tylko piatek mieli wolny..poczytalem gdzies ze latwo wyciac go katowka ..lecz nie bylo to do konca prawda.. ok 4 mm trzeba jechac pilka do metalu bo szlifierka nie dojdzie bez zniszczenia czegos.. przypuszczam ze szybciej bylo odkrecic i wymienic |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Cze 2009|, 2009 14:01
|
|
|
pod tą nakrętką jest taka gumowa tuleja, to chyba żeby na wieloklinie wału niwelować ewentualne luzy żeby wał nie dzwonił gdyby jakies luzy wystąpiły.
Ja toto zawsze byłem w stanie ręką pokręcić. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |