|
Brak mocy |
| Autor |
Wiadomość |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 14 Lut 2005 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:04 Brak mocy
|
|
|
Witam
Panowie co może być przyczyną , że na obrotach ok 3500 samochód traci moc innymi słowy muli, ale jak mu dodam do dechy gaz to tak jakby coś się odetkało i ma pare jak cholera i idzie pięknie. Dodam, że wymieniłem kable i świeczki na nowe, kata nie mam bo wstawiłem strumienicę, ale z katem było tak samo i dlatego go wyciąłem. Mam nowi€tki wałek rozrządu i nowe dźwigienki i przejechałem na tym ok 400 km może trzeba wyrególować zaworki od nowa? Panowie co myślicie na ten temat?
Pozdrawiam |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:35
|
|
|
Witam
A moze zacina sie przegroda w przeplywomierzu?? zajrzyj i poruszaj nia jak chodzi skokowo to moze byc przyczyna.. masz LPG?? moze jak idzie plynnie to sie zacina a jak przepustnica mocniej zassie to sie odblokowuje i idzie dalej.. no i poogladaj swiece po ciemku.. ja zrobilem 10tys i mialem dyskoteke pod maska:( ale juz jest gites.. powodzenia
pozdro |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:37
|
|
|
| Jezdzisz na LPG czy benzynce? |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 21:50
|
|
|
| Na razie jeżdżę na benie, ale w środę zakładam gazik. Jak sprawdzic czy chodzi skokowo, mam Scorupke od nie dawna i dopiero sie uczę, dzięki forumowiczom oczywiście. |
_________________ Był
był
jest
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 22:53
|
|
|
unies odrobine pokrywe fitra powietrza(na wylaczonym silniku) nawet na upartego nie trzeba z drugiej strony gumy odkrecac wez jakies dlugopis lub cos w tym rodzaju dotknij tym od srodka do klapki i popchnij kilka razy. ma stawiac opor ale powinna pracowac płynnie - jesli sie przycina to jest tak jak MAtth pisze- przycina sie a jak depniesz to jakby sie turbo wlaczylo. heh mam taki przeplywomierz na zime w ktorym sie klapka zacina na poczatku- jakbym mial TCS zawsze wyjedzalem z kazdej zaspy |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:12
|
|
|
| Dziki jutro to sprawdzę i jeszcze jedno jak sie przycina to co trzebaby było zrobić żeby chodziła płynnie? |
_________________ Był
był
jest
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:22
|
|
|
wersja niemiecka: przepływomierz raus! i wstawic nowy
wersja polska: na ogol szlifuja mechanicy dolna czesc przeplywomierza od srodka bo na ogol na niej sie zacina... tyle ze po strzale gazowym a ty nie masz gazu...
wersja moja: (pewnie mnie ktos zaraz skrytukuje ale to dziala) biore plaski, twardy & dlugi kawalek drewna wkladam do przeplywomierza od tylu opieram na klapce na wys osi i delikatnie mlotkiem...prostuje:) to dziala. ale watpie zeby u ciebie tak trzeba bylo.
sprawdz sobie TPSa , niech ci elektryk zmierzy czy niema jakiejs dziury w pewnym zakresie pracy czujnika tak tez moze byc. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:24
|
|
|
| ciekawe jak pożenisz strumienice z gazem , jak mialem dziury w wydechu to mi chodzil gorzej niz jak wstawilem nowe tlumiki. i to wcale nie byla kwestia obnizenia halasu(zludzenia zee lepiej idzie a w rzeczywistosci tylko sie wyciszyl). |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 13:54
|
|
|
| taaa a ta strumienica to takie fajne słowo - od razu człowiekowi moc skacze w uszach - ale to tylko słowo i nic nie daje - no dźwięk wydechu nieco zmienia. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:30
|
|
|
Witam
No ze sprawdzeniem to tak jak Marcys pisal dlugopis i poruszaj przegroda.. jest na dosc silnej sprezynce takze bedzie stawaic opor ale ma isc bez skokow.. moze byc jeszcze cos nie tak z ta elektronika co jest zamknieta w plastiku w przepywomierzu od dolu.. najlepiej wstawic inny chociaz na probe i zobaczyc czy lepiej jest moze potencjometr przepustnicy nawala?? (maja dosc krucha budowe..), a strumienica.. hmm psychologinicze to ze 100KM masz wiecej ale nieumiejetnie zalozona moze doprowadzic do wydmuchniecia uszczelki pod glowica a to ine fajnie juz brzmi z 200KM w dol:( i nie jezdzi.. moze OHC sie nie da ale moze nie chodzic najlepiej to trzeba zestroic z udroznionym dolotem polerowanymi kanalami i koncowym tlumikiem zeby byl efekt jak nalezy.. a do tego jeszcze ostry walek oraz dostrojenie elektroniki i z 30KM mozna by wydlubac ze staruszka:)))) wtedy nawet V6 nie podskoczy:PP
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:36
|
|
|
eee myśle, że spokojnie więcej niż 30KM się da z niego wydusić. tu szlifnąć, tam sfazować, przetoczyć, korby i tłoki zmienić, turbo wpagować garreta jakiegoś i będzię rakieta - tylko troche się nie opłaca - lepiej kpić V6 i z założenia wrażenia są o niebo lepsze |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 19:40
|
|
|
Witam
No Panie Struna mozna duzo mocy wycisnac w ramach tylko generalnego remontu silnika:) i wywalajac LPG ale gdyby to V6 bylo takie dobre to czemu w zadnym sporcie samochodowym sie go nie uzywa?? albo R4T w WRC, albo V8 i V10 w jakis potworach.. kiedys jeszcze audi robilo genialne R5T poza tym BMW miluje sie w R6 a V6 to do takiego bulwarowego wozenia sie z automatem:P ale nie watpie w jego moc w zadnym wypadku tylko ciekawy jestem dlaczego te V6 sa takie pomijane...
pozdro |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:55
|
|
|
Panowie wracając do mojego problemu to sprawdziłem tą przegródke i nie zacina się chodzi lekko i płynnie, może to faktycznie TPS, a może to być brudny filtr paliwowy ten przy pompie paliwowej?
A tak swoją drogą to nie ma co sie spierać które silniki są lepsze, wiadomą sprawa jest że każdy swoje chwali, natomiast każdy również jeździ tym na co go stać.
Pozdrawiam |
_________________ Był
był
jest
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 10:15
|
|
|
Matth masz u mnie browara |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 10:31
|
|
|
V-ki to silniki raczej niskoobrotowe - stąd ich niezbyt wielka przydatność do rajdów gdzie 9 krpm to norma, poza tym sa cięzkie i dosyć duże - jednak sa o wiele lepiej wyważone i maja zaajebisty moment obrotowy w szerokim zakresie obrotów - no i ten dźwięk - żadna rzędówka się z do tego nie umywa - no może jakieś R8 ale np. Subaru nie m arzędowego silnika tylko w ukladzie przeciwsobnym, któremu o wiele bliżej do V niż do R. No a FORD Mondeo ST ma nadal V6 i zapierdziela niekiepsko. No mniejsza - to nie ten temat |
|
|
|
 |
|
|