$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Brak mocy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak mocy
Autor Wiadomość
__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:04   Brak mocy

Witam
Panowie co może być przyczyną , że na obrotach ok 3500 samochód traci moc innymi słowy muli, ale jak mu dodam do dechy gaz to tak jakby coś się odetkało i ma pare jak cholera i idzie pięknie. Dodam, że wymieniłem kable i świeczki na nowe, kata nie mam bo wstawiłem strumienicę, ale z katem było tak samo i dlatego go wyciąłem. Mam nowi€tki wałek rozrządu i nowe dźwigienki i przejechałem na tym ok 400 km może trzeba wyrególować zaworki od nowa? Panowie co myślicie na ten temat?
Pozdrawiam
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:35   

Witam
A moze zacina sie przegroda w przeplywomierzu?? zajrzyj i poruszaj nia jak chodzi skokowo to moze byc przyczyna.. masz LPG?? moze jak idzie plynnie to sie zacina a jak przepustnica mocniej zassie to sie odblokowuje i idzie dalej.. no i poogladaj swiece po ciemku.. ja zrobilem 10tys i mialem dyskoteke pod maska:( ale juz jest gites.. powodzenia
pozdro

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 20:37   

Jezdzisz na LPG czy benzynce?

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 21:50   

Na razie jeżdżę na benie, ale w środę zakładam gazik. Jak sprawdzic czy chodzi skokowo, mam Scorupke od nie dawna i dopiero sie uczę, dzięki forumowiczom oczywiście.
jest

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 22:53   

unies odrobine pokrywe fitra powietrza(na wylaczonym silniku) nawet na upartego nie trzeba z drugiej strony gumy odkrecac wez jakies dlugopis lub cos w tym rodzaju dotknij tym od srodka do klapki i popchnij kilka razy. ma stawiac opor ale powinna pracowac płynnie - jesli sie przycina to jest tak jak MAtth pisze- przycina sie a jak depniesz to jakby sie turbo wlaczylo. heh mam taki przeplywomierz na zime w ktorym sie klapka zacina na poczatku- jakbym mial TCS zawsze wyjedzalem z kazdej zaspy :)

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:12   

Dziki jutro to sprawdzę i jeszcze jedno jak sie przycina to co trzebaby było zrobić żeby chodziła płynnie?
jest

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:22   

wersja niemiecka: przepływomierz raus! i wstawic nowy :mrgreen:
wersja polska: na ogol szlifuja mechanicy dolna czesc przeplywomierza od srodka bo na ogol na niej sie zacina... tyle ze po strzale gazowym a ty nie masz gazu...
wersja moja: (pewnie mnie ktos zaraz skrytukuje ale to dziala) biore plaski, twardy & dlugi kawalek drewna wkladam do przeplywomierza od tylu opieram na klapce na wys osi i delikatnie mlotkiem...prostuje:) to dziala. ale watpie zeby u ciebie tak trzeba bylo.

sprawdz sobie TPSa , niech ci elektryk zmierzy czy niema jakiejs dziury w pewnym zakresie pracy czujnika tak tez moze byc.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 23:24   

ciekawe jak pożenisz strumienice z gazem , jak mialem dziury w wydechu to mi chodzil gorzej niz jak wstawilem nowe tlumiki. i to wcale nie byla kwestia obnizenia halasu(zludzenia zee lepiej idzie a w rzeczywistosci tylko sie wyciszyl).

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 13:54   

taaa a ta strumienica to takie fajne słowo - od razu człowiekowi moc skacze w uszach - ale to tylko słowo i nic nie daje - no dźwięk wydechu nieco zmienia.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:30   

Witam
No ze sprawdzeniem to tak jak Marcys pisal dlugopis i poruszaj przegroda.. jest na dosc silnej sprezynce takze bedzie stawaic opor ale ma isc bez skokow.. moze byc jeszcze cos nie tak z ta elektronika co jest zamknieta w plastiku w przepywomierzu od dolu.. najlepiej wstawic inny chociaz na probe i zobaczyc czy lepiej jest moze potencjometr przepustnicy nawala?? (maja dosc krucha budowe..), a strumienica.. hmm psychologinicze to ze 100KM masz wiecej ale nieumiejetnie zalozona moze doprowadzic do wydmuchniecia uszczelki pod glowica a to ine fajnie juz brzmi z 200KM w dol:( i nie jezdzi.. moze OHC sie nie da ale moze nie chodzic najlepiej to trzeba zestroic z udroznionym dolotem polerowanymi kanalami i koncowym tlumikiem zeby byl efekt jak nalezy.. a do tego jeszcze ostry walek oraz dostrojenie elektroniki i z 30KM mozna by wydlubac ze staruszka:)))) wtedy nawet V6 nie podskoczy:PP
pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 14:36   

eee myśle, że spokojnie więcej niż 30KM się da z niego wydusić. tu szlifnąć, tam sfazować, przetoczyć, korby i tłoki zmienić, turbo wpagować garreta jakiegoś i będzię rakieta - tylko troche się nie opłaca - lepiej kpić V6 i z założenia wrażenia są o niebo lepsze :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 19:40   

Witam
No Panie Struna mozna duzo mocy wycisnac w ramach tylko generalnego remontu silnika:) i wywalajac LPG ale gdyby to V6 bylo takie dobre to czemu w zadnym sporcie samochodowym sie go nie uzywa?? albo R4T w WRC, albo V8 i V10 w jakis potworach.. kiedys jeszcze audi robilo genialne R5T poza tym BMW miluje sie w R6 a V6 to do takiego bulwarowego wozenia sie z automatem:P ale nie watpie w jego moc w zadnym wypadku tylko ciekawy jestem dlaczego te V6 sa takie pomijane...
pozdro

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:55   

Panowie wracając do mojego problemu to sprawdziłem tą przegródke i nie zacina się chodzi lekko i płynnie, może to faktycznie TPS, a może to być brudny filtr paliwowy ten przy pompie paliwowej?
A tak swoją drogą to nie ma co sie spierać które silniki są lepsze, wiadomą sprawa jest że każdy swoje chwali, natomiast każdy również jeździ tym na co go stać.
Pozdrawiam
jest

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 10:15   

Matth masz u mnie browara :D :D :D :D

Struna 

Wysłany: |4 Kwi 2005|, 2005 10:31   

V-ki to silniki raczej niskoobrotowe - stąd ich niezbyt wielka przydatność do rajdów gdzie 9 krpm to norma, poza tym sa cięzkie i dosyć duże - jednak sa o wiele lepiej wyważone i maja zaajebisty moment obrotowy w szerokim zakresie obrotów - no i ten dźwięk - żadna rzędówka się z do tego nie umywa - no może jakieś R8 :) ale np. Subaru nie m arzędowego silnika tylko w ukladzie przeciwsobnym, któremu o wiele bliżej do V niż do R. No a FORD Mondeo ST ma nadal V6 i zapierdziela niekiepsko. No mniejsza - to nie ten temat :)

Odpowiedz do tematu