|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Udalo sie! Zmniejszylem spalanie - jestem happy! |
| Autor |
Wiadomość |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Mar 2005|, 2005 08:56 Udalo sie! Zmniejszylem spalanie - jestem happy!
|
|
|
Witam wszystkich!
W zwiazku ze zbyt duzym spalaniem mojego Scorpiaka pisalem na wielu forach, miedzy innymi tutaj - na moim ulubionym
Jako, ze tylko w tym miejscu zalozylem kilka podobnych tematow, postanowilem nie odpowiadac na kazdy z osobna, lecz potraktowac sprawe jako nowa, min dlatego ze wiele osob moze poszukiwac takiej informacji (mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mial mi tego za zle).
Uzyskalem tu wiele istotnych podpowiedzi i sugestii, choc miedzy nimi twierdzace, ze spalanie 16l LPG po miescie jest jak najbardziej na miejscu oraz, ze nie ma sensu za wszelka cene ograniczac spalania, bo poskutkuje to tylko zamuleniem auta i innymi problemami. Nie mniej kazdy z reguly chcial mi pomoc za co jestem wdzieczny.
Ostatnimi czasy bralem udzial w dyskusji na forum tematycznym Daewo Espero gdzie omawiany byl interesujacy mnie temat regulacji LPG programem AMON.
Dla zainteresowanych podaje adres:
http://motonews.pl/forum/...84311&c=26&f=17
Przyznam szczerze, ze glownie dzieki tym informacjom udalo mi sie dokonac istotnych i bardzo pomocnych zmian.
>Dzisiaj zatankowalem do pelna po przejechaniu ok 100km i bylem w szoku!
Uniwersalny komputer pokladowy mialem wykalibrowany na poprzednie ustawienia i srednie spalanie pokazal 16l a jako, ze sie nie myli wiem, ze tyle by spalil gdybym nie przeprowadzil ostatniej regulacji. Tymczasem realne spalanie wyszlo ... 12litrow!
Jestem pod wrazeniem, poniewaz jest to spalanie w cyklu miejskim na krotkich odcinkach, stanie na swiatlach itp, czyli najgorsze co moze byc. Przy tym jezdzilem najzupelniej normalnie aby samemu sie nie oszukiwac a jezdze raczej dynamicznie.
Zaznaczam, ze ow komputer pokladowy mam idealnie wykalibrowany co do pokazywania predkosci i przebiegu (na slupkach autostrady i skonfrontowane z fabrycznym licznikiem innego auta)
Jak widac da sie tak ustawic LPG aby auto spalilo go tyle co benzyny . Jestem przekonany, ze bedzie to bez straty dla silnika, poniewaz sklad mieszanki jest nareszcie wlasciwy (nie jest zbyt bogata jak przedtem, tylko w sam raz) a auto wrecz zyskalo na mocy i kulturze pracy - chodzi idealnie.<
Jak widac, niejednokrotne "wysokie spalanie" moze byc spowodowane nie wlasciwa regulacja skladu mieszanki, co przy generacji gazu z komputerem LPG (z mozliwoscia zastosowania interfejsu do kompa) wiaze sie z koniecznoscia ustawienia tego programowo.
Wynik, ktory osiagnalem jest dla mnie satysfakcjonujacy i nie zamierzam dalej go pomniejszac. Bycmoze zainteresuje sie wprowadzaniem dodatkowych zmian bynajmniej nie pod katem mniejszego spalania.
Poki co nie wiem ile spali w trasie, jednak sadze, ze analogicznie mniej, lub chociaz tyle samo co ostatnio.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!
Igor
P.S.
Nareszcie pali tyle na ile bylo mnie stac z zalozenia przy zakupie a nie jak do tej pory jak V6 (choc i tak marzy mi sie taki motor) |
|
|
|
 |
Grześ [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 07:28 Re: Udalo sie! Zmniejszylem spalanie - jestem happy!
|
|
|
| A jaką masz instalkę ????? |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 08:59
|
|
|
| Komputer mam Autronic AL-700 a reszta - nie mam pojecia. |
|
|
|
 |
yagher [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 01:42
|
|
|
mojemu ojcu 2.0 OHC tez pali 12l po miescie, na trasie 11-10, wszystko chodzi cacy, wiec nie narzeka |
|
|
|
 |
michalkrak [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 07:42 spalanie
|
|
|
| Panowie jak to robicie? mój pali min 15l i to uważam że spokojnie jeżdżę? w trasie pali ok 10-11, |
|
|
|
 |
Grześ [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 08:14 Re: spalanie
|
|
|
| michalkrak napisał/a: | | Panowie jak to robicie? mój pali min 15l i to uważam że spokojnie jeżdżę? w trasie pali ok 10-11, |
Wiesz, dla mnie spokojnie = 140..180 ! |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 11:50
|
|
|
| Cytat: | | Udalo sie! Zmniejszylem spalanie |
No to pochwal sie kurde jak to ustawic aby tak dobrze było... jakies Screeny z tego programu - szczegółowe krok po kroczku każde ustawienie.... itd
tez mam Al700.... |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 13:06
|
|
|
| Ja wczoraj na trasie Zgierz-Częstochowa i z powrotem (285km.)spaliłem 25l, przy średniej prędkości 110km/h.Czy to dużo?Dodam że miałem"ładunek" 4 osoby(400kg). :686: |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
| Ostatnio zmieniony przez Adam73 |30 Kwi 2006|, 2006 19:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 18:23
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | Jak widac da sie tak ustawic LPG aby auto spalilo go tyle co benzyny . Jestem przekonany, ze bedzie to bez straty dla silnika, poniewaz sklad mieszanki jest nareszcie wlasciwy (nie jest zbyt bogata jak przedtem, tylko w sam raz) a auto wrecz zyskalo na mocy i kulturze pracy - chodzi idealnie.< |
Ponawiam apel !!
No to pochwal sie kurde jak to ustawic aby tak dobrze było... jakies Screeny z tego programu - szczegółowe krok po kroczku każde ustawienie.... itd
[ Dodano: 2006-05-03, 18:24 ]
Niechaj inni tez się zaczną cieszyc... |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 18:39
|
|
|
w jednym z postów kilka dni temu kol. Ibol pisał, że nie ma dostępu do netu do odwołania, wioęc sobie jeszcze poczekamy |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 19:56
|
|
|
1. Popatrzcie kociaczki na daty postu Ibola i przypomnijcie sobie, że ów w międzyczasie załozył blos'a.
2. Jak widzę wynurzenia kolegów z Daewoo, którzy marzą o tym, żeby przymulic auto zyskując 1 litr gazu na 100 km to mnie (z całym szacunkiem) pusty śmiech ogarnia. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 21:42
|
|
|
[ Dodano: 2006-05-03, 21:46 ]
2005....
Do tej pory sie sam z siebie śmieje... |
|
|
|
 |
droidboo [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2007|, 2007 22:50
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem ze swoim scorpio... (89r. 2.4l V6, instalka gazu: elpigaz ze śrubą do regulacji gazu)czytam, czytam, szukam i ogarnia mnie coraz większa konsternacja. Jeżeli jednak moje problemy są opisane gdzieś indziej, to bardzo przepraszam za zawracanie głowy tutaj, ale nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi gdzie indziej. Otóż:
1. Kiedy odpalam na zimnym silniku samochód i przełączam go na gaz, to gaśnie, i dzieje się tak dopóki temperatura nie wejdzie dość znacznie na pole NORM (ale jeszcze nie dotknie literek)
2. Kiedy chcę przyspieszyć, to mogę tylko troszeczkę dodać gazu, bo jeżeli wcisnę pedał mocniej, to auto momentalnie przestaje przyspieszać.
3. Kiedy jeżdżę na prawdę oszczędnie, to auto pali mało, ale jeżeli troszkę dynamiczniej jeżdżę, to pali duuuuużo. Mówiąc dynamiczniej mam na myśli tak, że jadę na równo z polonezami i matizami.
Jakiś czas temu ze znajomym robiliśmy test diódką i pokazała, że jest coś nie tak z czujnikiem temperatury i jedną sondą lambda.
4. Czy możliwe jest więc, że przez te dwie rzeczy przełącza się silnik w tryb awaryjny i dlatego tak słabo jeździ?
5. Czy jak na benzynie silnik przełączy się w tryb awaryjny przez sondę, a potem przełączę na gaz, to czy nadal będzie pracował w trybie awaryjnym i czy sonda lambda ma coś do gadania wtedy (podobno gaz emuluje działanie sondy)?
6. Czy przy ewentualnej wymianie sondy lambda na uniwersalną z drugą też coś muszę zrobić?
7. Czy ktoś wie, pod które piny we wtyczce diagnostycznej (tej z 5 pinami) trzeba się podłączyć?
Bardzo proszę o odpowiedź
dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |3 Lip 2007|, 2007 23:16
|
|
|
1 wszystko wskazuje na to, że parownik za mało wydajny i/lub zdycha. Ewentualnie może być kompletnie skaszaniona regulacja, zapchany filtr LPG i/lub powietrza
2. tryb awaryjny sam z siebie nie zniknie ale na jazdę na LPG ma ograniczony wpływ (tylko zapłon)
3. błędy sondy na LPG to norma - sprawdzałeś na benzynie?? Czujnik temperatury wymień ale on do pracy na gazie ma niewiele, jak na benzynie OK to możesz poszczekać do jesieni
4. zresetuj komputer, naucz go na pb, sprawdź diodą, pojeździj, sprawdź, co się nakociło.
5. gazownik, sprawdzenie parownika, regulacja (jak jeździsz cały czas dp tego samego to go zmień na ten raz)
6. pochwal się co było a potem pomyśl o blosie |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
| Ostatnio zmieniony przez maup |3 Lip 2007|, 2007 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
droidboo [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2007|, 2007 23:42
|
|
|
Czujnik temperatury i lambda wywaliła błąd na benzynie. Na benzynie jak pojeżdżę chwilę i silnik się nagrzeje, to bywają problemy z jego odpaleniem, troszkę zakręcę, potem na minimalnym poziomie się potrzymają obroty i dopiero wzrosną.
Chcę teraz zrobić sobie testerek i zobaczyć na gazie i na benzynie, potem reset i znów to samo po ustawieniu. Strasznie mnie już irytuje ten stan rzeczy, bo auta z silnikiem o litr mniejszym mnie odstawiają i pali mi dużo po mieście.
Auto mam od marca i nie byłem jeszcze u gazownika, bo teraz miałem inne wydatki, ale będę musiał się wziąć porządnie za auto.
Jeżeli wymienię nawet parownik na sprawny, to nie będzie jeszcze więcej gazu łykał? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |