$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Pytanie ????
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie ????
Autor Wiadomość
R.e.x__79
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lut 2009|, 2009 08:26   Pytanie ????

Proszę niech mi ktoś wytłumaczy na chłopski rozum do czego słuzy zawó EGR ??? Za cpo on jest odpowiedzialny ?? w razie jego awarii jakie są najczęstsze objawy pracy silnika ?? Czytałem na forum na ten temat ale jest to bardzo szeroko opisywane i czasami jesden post przeczy drugiemu. Proszę o konkretny opis

Pierre 
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Wysłany: |21 Lut 2009|, 2009 08:40   

Cytat:

Zasada działania systemu recyrkulacji spalin w dużej mierze opiera się na zastosowaniu elektronicznego zaworu, umieszczonego w kanale łączącym kolektor wydechowy z kolektorem dolotowym, za pomocą którego cześć spalin wydostających się z układu wydechowego silnika spalinowego ponownie trafia do komory spalania silnika. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania udało się zmniejszyć emisje szkodliwych dla środowiska tlenków azotu NOx przez zmniejszenie temperatury spalania ubogiej mieszanki paliwowo-powietrznej oraz zmniejszenie emisji niespalonych węglowodorów HC przez ich utlenianie.

Dla zapewnienia prawidłowej pracy systemu recyrkulacji spalin konieczne jest prawidłowe dawkowanie ilości powracających spalin uczestniczącym w procesie spalania. “Dawka” spalin jakie powinny brać udział w procesie spalania zależy natomiast od obciążenia silnika, jego prędkości obrotowej, temperatury cieczy chłodzącej silnik, temperatury oraz ilości powietrza wpływającego do kolektora ssącego. Po zebraniu tych informacji następuje otwarcie zaworu EGR powodując tym samym odpowiedni przepływ gazów spalinowych. W silnikach spalinowych z powrotem do komory spalanie może trafić do 25% objętości spalin o temperaturze do 650 stopni C.

Jedną z najczęstszych awarii układu recyrkulacji spalin jest zabrudzenie nagarem elektronicznego zaworu w wyniku czego powstają nieszczelności lub zatarcie zaworu. Niesprawności układu recyrkulacji spalin mogą objawiać się nadmiernym dymieniem, zakłóceniami w pracy silnika, jak również uszkodzeniem sondy lambda. W niektórych przypadkach wystarczy jedynie wyczyszczenie elektronicznego zaworu do przywrócenia prawidłowej pracy systemu. W innych natomiast konieczna będzie jego wymiana.

żródło:
http://www.infosamochody....cji_spalin.html

Ciężko pogooglac trochę?????
Ostatnio zmieniony przez Pierre |21 Lut 2009|, 2009 08:42, w całości zmieniany 2 razy  

R.e.x__79
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lut 2009|, 2009 09:03   

A OBJAWY ?? NP. GŁOŚNIEJSZA PRACA, GAŚNIĘCIE |??

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |21 Lut 2009|, 2009 09:27   

Jeśli chodzi o twój pojazd 12V to tam czegoś takiego nie ma :) . Te silniki "leją" na wszystko :) , wiadra benzyzny .

R.e.x__79
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lut 2009|, 2009 10:42   

nie rozumiem cię !! co leją ?? chodzi mi o to czy jak na zimnym silniku odpale go ii chodzi z 10 sek i zaraz gaśnie. potem go odpalam (odpala bez problemu), tylko obroty mu spadają praktycznie do zera i gaśnie. Chyba ,że go potrzymam na gazie z minutę do dwóch to wtedy działa normalnie. EBJ sprawdzałem i raczej to nie jego wina ponieważ działa normalnie. Wszystko to zaczęło się z tydzień temu - i właśnie od tego czasu wydaje mi się że głośniej chodzi a gdy mam wyżej opisane objawy spadających obrotów to wydaje mi sie wtedy jak go przytrzymuje na gazie ze jakby się dusi. Jakby coś go zatykało

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |22 Lut 2009|, 2009 01:48   

Jednak raczej to EBJ, może MAF, a może jeszcze coś innego (EGRa nie masz, chyba że ci ktoś włożył silnik z Merkura...). Najlepiej niech ci ktoś w jakimkolwiek warsztacie przeczyta kody OBD, będziesz od razu mądrzejszy. Albo sam przeczytaj kody, w twoim 12v jeszcze się da w miarę łatwo, opis jest gdzieś w dziale Warsztat.
Ostatnio zmieniony przez Boni |22 Lut 2009|, 2009 01:52, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu