|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Rok po przesiadce na 300M |
| Autor |
Wiadomość |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:21 Rok po przesiadce na 300M
|
|
|
Witam:)
Ok rok temu przesiadłem się z Wieloryba Cosworth (niemal 3 lata) na Chryslera 300M. Mimo powszechnej krytyki mojej decyzji na tym forum chciałem podzielić się z Wami wrażeniami po roku jazdy "amerykańcem"
Plusy:
+ Bardzo równo pracujący silnik 3.5l 24V - absolutnie bezawaryjny, niestraszne dla niego mrozy, upały
+ Niemal idealna elektryka, nie trzeba w każdy dzień po deszczu sprawdzać czy skrzynek bezpieczników nie zalało, wiązki wykonane bardzo solidnie
+ Niesamowita dynamika
+ Skrzynia z dodatkowym AUTOSTICK-iem robi swoje - dodaje dynamiki
+ Prowadzenie auta (przy większych prędkościach nie jest już tak różowo, pojawia się u niego sportowe zacięcie)
+ Niezwykła łatwość demontowania czegokolwiek (drzwi, obicia, schowki, etc)
+ Olbrzymia przestrzeń w aucie
+ Niepowtarzalna sylwetka
+ Tanie części zamienne (znacznie tańsze niż do Cossiego)
+ Po pierwszej jeździe już wiesz, że go kupisz:)
Minusy:
- Niewygodne umiejscowienie akumulatora (na szczęście plus i minus są poprowadzone dodatkowo na górę komory silnika)
- Brak czujników parkowania (autko ma ponad 5m długości...)
- Scorpio było zrywniejsze mimo wszystko
- Brak sterowania radiem z kierownicy
Podsumowując, mimo ostrzeżeń, jestem zadowolony jak cholera i szczerze Wam polecam przesiadkę w przyszłości na 300M. Zawsze mi się wydawało, że Scorpio ogromne w środku - teraz mam wrażenie jakby było nieco za małe:) Powoli przechodzi mi już nawyk se Scorpio sprawdzania codziennie niemal wszystkiego pod maską oraz nasłuchiwania "co mi się tu zaraz spieprzy":) Auto jest dla człowieka a nie człowiek dla auta Polecam Wam koledzy Chryslera 300M i jeszcze raz dziękuję za pomoc jakiej mi niejednokrotnie udzieliliście w mojej walce ze Scorpio!:)
Pozdrawiam, Michał |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:24
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | Mimo powszechnej krytyki mojej decyzji na tym forum chciałem podzielić się z Wami wrażeniami po roku jazdy "amerykańcem" | no ja to raczej nie krytykowałem bo sam się do takiego ślinię
[ Dodano: 2008-11-28, 14:26 ]
| szmiciu napisał/a: | | - Niewygodne umiejscowienie akumulatora (na szczęście plus i minus są poprowadzone dodatkowo na górę komory silnika) | znaczy gdzieś bardzo nisko pod maską ? | szmiciu napisał/a: | | + Skrzynia z dodatkowym AUTOSTICK-iem robi swoje - dodaje dynamiki | co to ten autostick ? | szmiciu napisał/a: | | + Prowadzenie auta (przy większych prędkościach nie jest już tak różowo, pojawia się u niego sportowe zacięcie) | co masz na myśli ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:37
|
|
|
| Struna napisał/a: | | szmiciu napisał/a: | Mimo powszechnej krytyki mojej decyzji na tym forum chciałem podzielić się z Wami wrażeniami po roku jazdy "amerykańcem" | no ja to raczej nie krytykowałem bo sam się do takiego ślinię
Pamiętam, że kilka przychylnych głosów było
[ Dodano: 2008-11-28, 14:26 ]
| szmiciu napisał/a: | | - Niewygodne umiejscowienie akumulatora (na szczęście plus i minus są poprowadzone dodatkowo na górę komory silnika) | znaczy gdzieś bardzo nisko pod maską ?
Tak, akumulator znajduje się po lewej stronie komory silnika (patrząc od strony grilla), pod filtrem powietrza. Jest on do tego stopnia ukryty, że go nie widać! Chwilkę mi zajęło zlokalizowanie go:) Jednak poprowadzone od niego przewody do góry komory znacznie ułatwiają takie sprawy jak np. odłączenie akumulatora. Nie trzeba się do niego dokopywać. Wyjęcie samego aku wymaga demontażu filtra powietrza. Zajmuje to ok 3-5 minut.
| szmiciu napisał/a: | | + Skrzynia z dodatkowym AUTOSTICK-iem robi swoje - dodaje dynamiki | co to ten autostick ?
Autostick to możliwość przerzucania manualnie biegów. Na tablicy rozdzielczej wyświetla ci się aktualny numer biegu (1-2-3-4). Ruch autosticka jest nastepujacy - w prawo bieg do przodu, w lewo redukcja.
| szmiciu napisał/a: | | + Prowadzenie auta (przy większych prędkościach nie jest już tak różowo, pojawia się u niego sportowe zacięcie) | co masz na myśli ?
Przy dużych prędkościach (od 150km/h) trzeba uważać na ostrzejszych zakrętach - wszystko przez duże gabaryty. Scorpio lepiej zachowywal się przy takich sytuacjach. Tutaj trzeba mocniej chwycic kierownice. Z początku myślałem, że to może coś z zawieszeniem ale okazało się, że te auta po prostu tak mają. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto wchodzi w ostry zakręt przy 140km/h?:)
|
Pozdr, Michał |
| Ostatnio zmieniony przez szmiciu |28 Lis 2008|, 2008 14:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:46
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | tyle ze ktos tu zapomnial dopisac, ze on nie kosztuje 5 kilo zapyzialych zlotowek jak scorpio mk3 | sam wiesz co jest warte skorpio mk3 za 5 koła, za dobry egzemplarz trzeba dać w okolicy 8 - 10 kpln, a 300m kupisz już od okolicy 10 kpln.
[ Dodano: 2008-11-28, 14:48 ]
| szmiciu napisał/a: | | Autostick to możliwość przerzucania manualnie biegów. Na tablicy rozdzielczej wyświetla ci się aktualny numer biegu (1-2-3-4). Ruch autosticka jest nastepujacy - w prawo bieg do przodu, w lewo redukcja. | aaaa tiptronik | szmiciu napisał/a: | | Ale powiedzmy sobie szczerze, kto wchodzi w ostry zakręt przy 140km/h?:) | eee yyyy - ja ?
Ale zdaję sobie sprawę, że to duuuuże i ciężkie auto więc ma swoją specyfikę trakcji, do tego jeszcze FWD robi swoje.
A tak wogóle to dzięki za to, że zechciałeś podzielić się refleksjami o autku po jakims czasie użytkowania. Ogólnie chciałbym poznać lepiej to auto z każdej strony bo mi chodzi ono po głowie |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |28 Lis 2008|, 2008 14:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:52
|
|
|
Tak, tiptronick:) FWD to rzeczywiście nieco inna bajka. Tak czy inaczej służę pomocą dla przyszłych właścicieli
Pozdr. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 14:54
|
|
|
szmiciu, ile toto ma mocy z tych 3.5 litra ? jakąś kontrolę trakcji posiada ? idzie tym na śliskim ruszyć jakoś sensownie ? |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:00
|
|
|
| Struna napisał/a: | szmiciu, ile toto ma mocy z tych 3.5 litra ? jakąś kontrolę trakcji posiada ? idzie tym na śliskim ruszyć jakoś sensownie ? |
Książkowo 253KM i wydaje się, że tak właśnie jest. Cosworth miał teoretycznie 207KM a 300M idzie znaczniej dynamiczniej (poza startem na automacie). Z autosticka 300M wyrywa ostro. Jest kontrola trakcji, którą można w każdej chwili wyłączyć. Więc jeśli masz ochotę ruszać na śliskim BARDZO dynamicznie to wyłącza się kontrolę trakcji. A jeśli tak normalnie na śliskim to idzie bardzo ładnie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:04
|
|
|
a ile waży ? 1700 ? więcej ? jak się spalanie kształtuje ? co tam z wypasu fajnego posiada ?
zagazowane toto czy benzynka ? |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:19
|
|
|
| Struna napisał/a: | a ile waży ? 1700 ? więcej ? jak się spalanie kształtuje ? co tam z wypasu fajnego posiada ?
zagazowane toto czy benzynka ? |
Nawet 1800kg. Spalanie Pb95 na trasie 8-11l, w mieście 12-14. Ja zainstalowałem gaz holenderskiego PRINS-a z lubryfikatorem. Do tego auta tylko Prinsa warto zakładać. Chodzi miodzio, a LPG spala w mieście ok 13-15l.
A co ma z wypasu? Wiesz, po Scorpio to już mnie wiele nie zaskoczy Wymienię Ci te elementy, których na codzien sie sie spotyka (pomijam ABS, elektryke szyb itd:) ). Elektryczne podgrzewane siedzenia kierowcy i pasażera, możliwość otwierania elektrycznej bramy garażu z poziomu komputera samochodowego, światła odprowadzające (1 minuta), tempomat, kotwice z lampką alarmową na fotelik dziecięcy, nawiew na tył, rozbudowany komputer pokładowy, 9 głośników ze wzmacniaczem w bagazniku (INFINITY). Pewnie bym coś jeszcze znalazł, ale teraz nie pamietam Mi się podoba poziomica w przednich reflektorach:) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:22
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | | Mi się podoba poziomica w przednich reflektorach:) | znaczy że samopoziomowanie ? |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:30
|
|
|
| Struna napisał/a: | | szmiciu napisał/a: | | Mi się podoba poziomica w przednich reflektorach:) | znaczy że samopoziomowanie ? |
Nie, w reflektorach sa najzwyklejsze poziomice I można sobie samemu podregulować jakby coś było nie tak |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 15:40
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | | w reflektorach sa najzwyklejsze poziomice | heheeh wypas |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 16:23
|
|
|
| Cytat: | heheeh wypas |
teraz prawie każde (o ile nie każde) niemieckie auto to ma - po załączeniu, światła się same regulują |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 16:51
|
|
|
8-11 literków ? To ja na PB bym pomykał .
Za 10 Kpln to ...300M paść jak patrzyłem na allegro . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |28 Lis 2008|, 2008 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 16:53
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | 8-11 literków ? To ja na PB bym pomykał . |
"Na trasie" A ja na trasie mało bywam.
Pozdr. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |