|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Coś się dzieje w lewym tylnim kole |
| Autor |
Wiadomość |
marcinb7 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 18:59 Coś się dzieje w lewym tylnim kole
|
|
|
Witam. Panowie z prawego tylniego koła na wertepach dochodzą dziwne dzwięki. Raz jest to dzwięk metaliczny, jakby metal o metal uderzał, a raz takie przytłumione trzeszczenie, jakby metal zgniatał gumę. Byłem z tym już u pięciu mechaników, każdy oglądał, bujał budą, kołem i wyprawiał inne dziwne rzeczy i każdy stwierdził, że wszystko jest dobrze i nic niepokojącego nie widać. Również w warsztacie na szarpakach nic nie zdiagnozowano i stwierdzono, że tylne zawieszenie jest ok. Podpowiedzcie mi, co może się dziać i czemu się przypatrywać, bo dzwięki te już doprowadzają mnie do szału.
Może to jakaś poduszka amortyzatora której nie widać? |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 20:03
|
|
|
| stawiam na łożysko i do tego pewnie juz piasta poleciała miałem podobnie niestety taki urok |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 20:08
|
|
|
Sprawdź , czy osłona gumowa przegubu jest cała i jaki luzy ma przegub |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
marcinb7 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 20:44
|
|
|
Mechanik sprawdzał łożysko i piaste - są dobre.
Półosie z przegubami wymieniane były dwa razy z powodu luzów, i cały czas tak samo było z tym kołem, więc raczej to coś innego. |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 21:08
|
|
|
| Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Gruber |6 Lis 2008|, 2008 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcinb7 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 21:19
|
|
|
| Gruber napisał/a: | | Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje | Ooooo.......wreszcie jakaś dobra rada, wypróbuję to i dam znać o efektach. A może jeszcze jakieś opatentowane pomysły? |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lis 2008|, 2008 21:25
|
|
|
| marcinb7 napisał/a: | | Gruber napisał/a: | | Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje | Ooooo.......wreszcie jakaś dobra rada, wypróbuję to i dam znać o efektach. A może jeszcze jakieś opatentowane pomysły? |
to nie wiedziałeś ze jak guma trzeszczy to ja czymś nasmarować.
Sprawdź czy masz z tyłu oba odboje, bo ja nie pamiętam |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lis 2008|, 2008 17:42
|
|
|
| to znaczy sprawdzał w jaki sposób rozebrał cała piaste i ocenil czy tylko luzy |
|
|
|
 |
marcinb7 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lis 2008|, 2008 19:57
|
|
|
| Piasty nie robierali, oceniane było na podstawie wizualnej i na szarpakach, podobno to wystarczy. |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lis 2008|, 2008 19:15
|
|
|
| to jak jej nie rozebrał nie masz pewnosci u mnie było podobnie żadnych luzów wszystko wygladało spoko po rozebraniu okazało sie ze piasta do wymiany juz była tak wiedz mowie tylko na wlasnym przykładzie |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lis 2008|, 2008 19:28
|
|
|
| mówisz, że to z lewej strony więc pewnie to nie to, ale miałem podobnie w poprzednim scorpiaku tylko, że z prawej strony, mianowicie podgniła mi trochę podłużnica zaraz wokół mocowania tylnej belki tam gdzie jest ta duża guma i na nierównościach wydawał właśnie takie dźwięki, możesz zerknać w jakim stanie jest podłużnica u Ciebie... |
| Ostatnio zmieniony przez Luke |11 Lis 2008|, 2008 19:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcinb7 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lis 2008|, 2008 16:18
|
|
|
No i sprawa się wyjaśniła, winne jest łożysko |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Lis 2008|, 2008 14:43
|
|
|
a nie mowiłem |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |